Overstappen van energieleverancier Overstappen van energieleverancier is super eenvoudig en kan je veel geld besparen. Welke stappen moet je doorlopen om over te stappen van energieleverancier.

Veel consumenten zijn terughoudend in het overstappen van energieleverancier de reden hiervan is dat ze denken dat het heel veel moeite kost of dat ze bang zijn dat ze opeens zonder stroom komen te zitten. Echter tegenwoordig is het overstappen van energieleverancier super eenvoudig en verloopt dit meestal zonder problemen. Om de overstap zo makkelijk mogelijk te maken, zetten we alle stappen op een rij die belangrijk zijn bij het overstappen van energieleverancier.

Je huidige contract checken
Wil je om welke reden dan ook gaan overstappen, dan is het belangrijk om eerst je huidige contract te checken. Het belangrijkste om te controleren is de einddatum van je contract. Als je een energiecontract afsluit kan dit voor 1,3 of soms zelfs 5 jaar, maar je soms kan ook kiezen voor een maandelijks opzegbaar contract. Ben je over je contractperiode heen dan je kosteloos maandelijks je contract opzeggen en overstappen. Zit je nog binnen je eerste contractperiode dan moet je bij voortijdig overstappen een boete betalen. De hoogte van deze boete is afhankelijk van hoeveel maanden of jaren van je contract nog over zijn. Boetes voor het voortijdig beëindigen van je energiecontract bedragen tussen de 50 en 125 euro per product, als je zowel energie als gas hebt is dat dus tussen de 100 en 250 euro. De precieze hoogte van de boete is afhankelijk van de duur van je energiecontract, de resterende looptijd en de energieleverancier zelf.

Nieuwe energieleverancier kiezen
Heb je gecontroleerd of je boete vrij kan opzeggen of ga je akkoord met een eventuele boete voor het voortijdig beëindigen van je energiecontract, dan ga je op zoek naar een nieuwe energieleverancier. Bij het kiezen van een energieleverancier is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen van andere consumenten maar natuurlijk ook om te kijken naar de kosten. De maandelijkse kosten voor energie is namelijk de meest voorkomende reden waarom consumenten overstappen van energieleverancier. Men wil namelijk vaak zo min mogelijk kwijt zijn voor energie. De kosten voor energie bestaan onder andere uit de leveringskosten en vastrechtkosten. Bij de meeste energieleveranciers kan je op de website je verbruik invullen en krijg je direct het bedrag te zien dat je maandelijks kwijt zal zijn voor energie, dat kan je makkelijk vergelijken met je huidige maandlasten voor stroom.

Nieuwe contract afsluiten
Zodra je je nieuwe energieleverancier hebt uitgekozen kan je een nieuw contract gaan afsluiten. Tijdens het afsluiten van je nieuwe energiecontract kan je aangeven dat je nieuwe energieleverancier je huidige contract op moet zeggen. Je hoeft dan zelf niets te regelen, je hoeft dan dus niet zelf je oude contract op te zeggen. Het nieuwe energiecontract gaat in op de dag dat je huidige contract afloopt of je kan aangeven dat je wilt dat je nieuwe energiecontract eerder ingaat, maar dan moet je rekening houden met de eventuele boetes die je moet betalen.

Overstappen van energieleverancier is dus heel gemakkelijk en kan je tot wel tientallen euro’s per jaar besparen. Stap dus nu snel over naar een nieuwe energieleverancier voor elektriciteit, gas of elektriciteit & gas.

Categorieën: overstappen

Gerelateerde artikelen

besparen

Variabele energieprijzen 2020 blijven gelijk bij grootste energieleveranciers

Die drie grootste energieleveranciers Nuon Vattenfall, Essent en Eneco hebben onlangs bevestigd dat zijn hun variabele energieprijzen voor gas en stroom per 1 januari 2020 niet verhogen, maar gelijk houden. Dat betekent dat bestaande klanten Lees verder…

informatief

Wat mogen we van de energieprijzen verwachten vanaf 2020?

Met Prinsjesdag 2019 net achter de rug weten we ten dele wat er gaat veranderen aan de energierekening: het kabinet gaat het totaal aan energiebelastingen in 2020 verlagen. En dat is goed nieuws voor jouw Lees verder…

overstappen

Overstappen met zonnepanelen, hoe werkt dat?

Ben jij ook één van de gelukkigen met eigen zonnepanelen op je dak? Een slimme investering als je het ons vraagt, want je bespaart direct op je stroomkosten. Toch adviseren we je de energieprijzen in Lees verder…