Het vinden van de goedkoopste energieleverancier voor een periode van drie jaar vast kan een uitdagende taak zijn, gezien de fluctuerende energiemarkt en de verscheidenheid aan aanbiedingen. Dit artikel biedt inzicht in hoe je de goedkoopste energieleverancier kunt vinden en waar je op moet letten bij het vergelijken van energieprijzen, overstappen van leverancier, en de toekomstige trends in energieprijzen.

Belangrijkste Inzichten

 • Het vinden van de goedkoopste energieleverancier is afhankelijk van je persoonlijke verbruik en locatie.
 • Vergelijk altijd de totale jaarkosten en niet alleen de energietarieven om een weloverwogen keuze te maken.
 • Overstappen naar een nieuwe energieleverancier kan aanzienlijke besparingen opleveren, mede dankzij welkomstkortingen en cashbacks.
 • Een vast energiecontract van 1 jaar biedt momenteel de beste balans tussen prijszekerheid en flexibiliteit.
 • De energieprijzen zijn onderhevig aan seizoensgebonden schommelingen en markttrends; regelmatig vergelijken en overstappen kan je helpen om op de lange termijn te besparen.

Hoe vind je de goedkoopste energieleverancier?

Hoe vind je de goedkoopste energieleverancier?

Vergelijk op basis van je verbruik en adres

Het vinden van de goedkoopste energieleverancier is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie, zoals je energieverbruik en je woonadres. Door deze gegevens in te voeren in een energievergelijker, krijg je een op maat gemaakte lijst van energieleveranciers die het beste bij jouw situatie passen.
Om een accurate vergelijking te maken, is het essentieel om je jaarverbruik en postcode bij de hand te hebben.
Hieronder vind je een eenvoudige stap-voor-stap handleiding om de goedkoopste energieleverancier te vinden:
 1. Vul je postcode en jaarverbruik in.
 2. Kies de looptijd van je energiecontract.
 3. Kies de goedkoopste energieleverancier uit de lijst.
Sommige energieleveranciers zijn bijna altijd goedkoper dan andere, dit zijn de ‘prijsvechters’. Welke goedkope energieleverancier voor jou het voordeligste is, weet je pas zeker met de postcodecheck.

Kies de looptijd van je contract

Bij het kiezen van de looptijd van je contract is het belangrijk om je persoonlijke situatie en voorkeuren in overweging te nemen. Wil je flexibiliteit of juist zekerheid? Een 1-jarig contract biedt de mogelijkheid om jaarlijks te heroverwegen en te profiteren van eventuele prijsdalingen. Aan de andere kant biedt een 3 jaar vast energiecontract meer zekerheid over je energietarieven op de lange termijn, maar ben je minder flexibel.
Het is essentieel om de voor- en nadelen van verschillende contractduren af te wegen tegen je eigen behoeften.
Hieronder vind je een overzicht van de kenmerken van variabele en vaste contracten:
 • Variabel contract: Maandelijks opzegbaar, tarief kan variëren.
 • Vast contract: Niet maandelijks opzegbaar, je betaalt een vast tarief gedurende de contractperiode.
Door je energieverbruik en persoonlijke voorkeuren te vergelijken met de beschikbare contractopties, kun je de beste keuze maken voor jouw situatie.

Bekijk de welkomstkortingen en cashbacks

Het benutten van welkomstkortingen en cashbacks kan een aanzienlijke besparing opleveren op je energierekening. Veel energieleveranciers bieden deze kortingen aan als een lokmiddel om nieuwe klanten aan te trekken. Het is daarom verstandig om niet alleen naar de energietarieven te kijken, maar ook naar de extra voordelen die je kunt krijgen bij het afsluiten van een nieuw contract.
Maak slim en gemakkelijk gebruik van een welkomstkorting of cashback, daarmee heb je al een besparing te pakken die kan oplopen tot honderden euro’s per jaar!
Hieronder vind je een overzicht van enkele energieleveranciers en de kortingen die zij bieden:
Energieleverancier Korting
Energiedirect € 250,-
Oxxio € 210,-
Engie € 100,-
Vandebron € 150,-
Het is belangrijk om de voorwaarden van deze kortingen goed door te lezen. Soms zijn ze gekoppeld aan een bepaalde contractduur of gelden ze alleen voor nieuwe klanten. Door goed te vergelijken en rekening te houden met deze factoren, kun je de meest voordelige keuze maken voor jouw situatie.

Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier

Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier

Waarom overstappen loont

Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier kan een aanzienlijke besparing op je energierekening betekenen. Veel huishoudens betalen meer dan nodig door niet regelmatig van leverancier te wisselen. Door de energiemarkt actief te monitoren en over te stappen, kun je profiteren van lagere tarieven en aantrekkelijke welkomstaanbiedingen.
Maak slim en gemakkelijk gebruik van een welkomstkorting of cashback, daarmee heb je al een besparing te pakken die kan oplopen tot honderden euro’s per jaar!
Het overstapproces is tegenwoordig zeer eenvoudig en wordt vaak volledig door de nieuwe leverancier geregeld. Hierdoor kom je nooit zonder energie te zitten en hoef je je geen zorgen te maken over het opzeggen van je oude contract. Bovendien, met de gratis overstapservice, is jouw overstap zo geregeld.

Hoe de overstapservice werkt

Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier is eenvoudiger dan je denkt, dankzij de overstapservice. Deze service zorgt ervoor dat je zonder zorgen van energieleverancier kunt wisselen. Je nieuwe leverancier regelt namelijk alles voor je: van het opzeggen van je oude contract tot het in gang zetten van je nieuwe contract. Je hoeft zelf alleen maar je meterstanden door te geven.
De overstapservice is gratis en je komt nooit zonder energie te zitten tijdens de overstap.
Het proces van overstappen is als volgt:
 1. Vergelijk energieleveranciers en kies de beste optie voor jou.
 2. Meld je aan bij de nieuwe leverancier; zij nemen het vanaf hier over.
 3. Je oude contract wordt opgezegd en je nieuwe contract gaat in.
 4. Geef je meterstanden door aan je nieuwe leverancier.
 5. Ontvang een bevestiging van je nieuwe leverancier dat alles geregeld is.

Wat te doen als je contract nog niet is afgelopen?

Als je overweegt over te stappen maar je huidige contract is nog niet afgelopen, zijn er een paar stappen die je kunt nemen. Eerst en vooral, controleer de voorwaarden van je huidige contract. Dit geeft je inzicht in eventuele opzegvergoedingen of andere voorwaarden die van toepassing kunnen zijn bij vroegtijdig opzeggen.
Het is belangrijk om te weten dat bij een vast contract een opzegvergoeding kan gelden, terwijl je bij een variabel contract vaak kosteloos kunt overstappen.
Vervolgens kun je de volgende stappen overwegen:
 • Bereken de potentiële besparing door over te stappen versus de kosten van het opzeggen van je huidige contract.
 • Vergelijk aanbiedingen van verschillende energieleveranciers om de beste deal te vinden.
 • Neem contact op met je huidige leverancier om te bespreken of er mogelijkheden zijn om je contract aan te passen of te beëindigen zonder hoge kosten.

Goedkoopste energiecontracten van dit moment

Goedkoopste energiecontracten van dit moment

1 jaar vast contracten

Het kiezen voor een 1-jarig vast contract biedt je de zekerheid van vaste tarieven gedurende het hele jaar. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn in tijden waarin de energieprijzen fluctueren. Met een 1-jarig contract kun je profiteren van aantrekkelijke welkomstkortingen en cashbacks, wat het een interessante optie maakt voor wie jaarlijks wil overstappen om zo steeds te profiteren van de beste deals.
Door energieprijzen te vergelijken kun je tot wel €240 besparen. NLE is iets goedkoper dan Qurrent, maar Qurrent biedt 100% groene energie uit Nederlandse windmolens. Overweeg ook vaste gascontracten voor prijsstabiliteit.
Hieronder vind je een overzicht van enkele van de goedkoopste 1-jarige vaste contracten van dit moment:
Leverancier Stroomtarief Gastarief Korting
Budget Energie € 0,38 per kWh € 1,31 per m³ Geen
Energiedirect € 0,38 per kWh € 1,34 per m³ € 250,-
Oxxio € 0,38 per kWh € 1,36 per m³ € 210,-
Engie € 0,33 per kWh € 1,35 per m³ € 100,-
Vandebron € 0,33 per kWh € 1,44 per m³ € 150,-

Half jaar vast contracten

Het kiezen voor een half jaar vast contract biedt een interessante middenweg tussen flexibiliteit en zekerheid. Deze contracten zijn ideaal voor consumenten die niet te lang aan een tarief willen vastzitten, maar toch willen profiteren van de stabiliteit van een vast tarief. Met name in een fluctuerende energiemarkt kan dit een aantrekkelijke optie zijn.
Oxxio biedt momenteel het goedkoopste half jaar vast contract aan, met tarieven die onder het prijsplafond zitten.
Hieronder vind je een overzicht van de tarieven voor het goedkoopste half jaar vast contract:
Leverancier Stroomtarief Gastarief
Oxxio € 0,33 per kWh € 1,26 per m³
Deze tarieven zijn inclusief BTW en belastingen. Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel deze contracten een korte looptijd hebben, ze een goede manier kunnen zijn om te profiteren van lage tarieven zonder langdurige verplichtingen. Het is echter essentieel om de voorwaarden goed te lezen en te begrijpen wat er gebeurt als de contractperiode afloopt.

Variabele contracten en hun voordelen

Variabele energiecontracten bieden een unieke flexibiliteit die vooral aantrekkelijk kan zijn in een fluctuerende energiemarkt. Met een variabel contract profiteer je direct van dalende energieprijzen, zonder dat je vastzit aan de langere looptijden van vaste contracten. Dit maakt het een interessante optie voor consumenten die de energiemarkt actief volgen en willen inspelen op prijsdalingen. Een belangrijk voordeel van variabele contracten is de mogelijkheid om maandelijks op te zeggen. Dit biedt de vrijheid om over te stappen wanneer je maar wilt, zonder opzegboetes of andere financiële nadelen. Hieronder vind je een overzicht van de voornaamste voordelen:
 • Maandelijks opzegbaar
 • Profiteer direct van dalende prijzen
 • Geen opzegboetes
 • Flexibiliteit om over te stappen
Let op: Hoewel de flexibiliteit aantrekkelijk is, brengen variabele contracten ook een risico met zich mee. Stijgen de energieprijzen, dan betaal je direct meer. Het is daarom belangrijk om de markt goed in de gaten te houden en eventueel op tijd over te stappen naar een contract met vaste tarieven voor meer zekerheid.
Door regelmatig de energieprijzen te vergelijken, kun je bepalen of een variabel contract op dit moment de beste keuze is voor jou. Dit vereist echter wel een actieve houding en een goede kennis van de energiemarkt.

Tips voor het vergelijken van energieprijzen

Tips voor het vergelijken van energieprijzen

Let op de vaste leveringskosten

Bij het vergelijken van energieleveranciers is het essentieel om niet alleen naar de variabele tarieven te kijken, maar ook naar de vaste leveringskosten. Deze kosten worden maandelijks in rekening gebracht, ongeacht je energieverbruik, en kunnen dus een aanzienlijk deel van je energierekening uitmaken. Vergelijk daarom altijd de totale kosten van een energiecontract, inclusief zowel de variabele als de vaste leveringskosten.
Het is belangrijk om te beseffen dat de vaste leveringskosten per leverancier kunnen verschillen. Door deze kosten mee te nemen in je vergelijking, kun je een beter geïnformeerde keuze maken.
Hieronder vind je een voorbeeld van hoe de vaste leveringskosten kunnen variëren tussen verschillende energieleveranciers:
Leverancier Vaste leveringskosten per maand
Leverancier A € 5,00
Leverancier B € 7,50
Leverancier C € 6,00
Deze verschillen lijken misschien klein, maar op jaarbasis kunnen ze een significant verschil maken in de totale kosten van je energiecontract. Daarom is het verstandig om deze kosten zorgvuldig te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Vergelijk de totale jaarkosten, niet alleen de tarieven

Het is essentieel om niet alleen naar de tarieven per kWh stroom en m³ gas te kijken, maar juist de totale jaarkosten in ogenschouw te nemen. Deze totale kosten geven een realistischer beeld van wat je daadwerkelijk gaat betalen. Vaak worden de tarieven aantrekkelijk gepresenteerd, maar kunnen de vaste leveringskosten, belastingen en eventuele kortingen het totaalplaatje aanzienlijk veranderen.
Let op: sommige energieleveranciers bieden aantrekkelijke welkomstkortingen die de totale jaarkosten drastisch kunnen verlagen. Het is daarom belangrijk deze kortingen mee te nemen in je vergelijking.
Hieronder een voorbeeld van hoe de totale jaarkosten kunnen verschillen per contracttype:
Contracttype Totale Jaarkosten
1 jaar vast € 1200
3 jaar vast € 1150
Variabel € 1300
Deze tabel illustreert dat een langer vast contract soms voordeliger kan uitpakken dan een variabel contract, ondanks dat de tarieven per eenheid hoger lijken. Het is dus van belang alle factoren mee te wegen in je beslissing.

Houd rekening met seizoensgebonden prijsschommelingen

Energieprijzen zijn niet constant en kunnen door het jaar heen variëren. Vooral variabele energietarieven wijzigen regelmatig, met name op 1 januari en 1 juli, maar soms ook vaker afhankelijk van de marktsituatie. Dit betekent dat de goedkoopste energieleverancier op het ene moment niet per se de goedkoopste is op een ander moment. Daarom is het belangrijk om regelmatig de energieprijzen te vergelijken, vooral als je een variabel contract hebt.
Door regelmatig te vergelijken, kun je inspelen op prijsschommelingen en mogelijk besparen op je energierekening.
Hieronder vind je een overzicht van de momenten waarop energietarieven vaak wijzigen:
 • 1 januari: Start van het nieuwe jaar
 • 1 juli: Midden van het jaar
Door deze momenten in de gaten te houden en je energiecontracten dienovereenkomstig aan te passen, kun je optimaal profiteren van de beste tarieven.

De toekomst van energieprijzen

De toekomst van energieprijzen

Trends en voorspellingen

De energiemarkt is voortdurend in beweging, en het is essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste trends en voorspellingen om de beste keuzes te kunnen maken. Experts waarschuwen dat ondanks de huidige stabiliteit, een enkele gebeurtenis de energieprijzen weer kan laten stijgen. Dit benadrukt het belang van het kiezen van het juiste type energiecontract voor jouw situatie.
Door regelmatig de energiemarkt te vergelijken, kun je inspelen op veranderingen en mogelijk besparen op je energierekening.
Een belangrijke trend voor 2024 is de verwachting dat de gasprijzen in de laatste maanden van het jaar zullen stijgen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de energiebelasting en netbeheerkosten zullen toenemen. Dit maakt het kiezen van een vast contract aantrekkelijker om niet verrast te worden door plotselinge prijsstijgingen. Het is daarom raadzaam om nu al te overwegen om over te stappen naar een vast contract met lage tarieven en hoge kortingen die momenteel beschikbaar zijn.

Hoe je kunt inspelen op verwachte prijsdalingen of -stijgingen

Het anticiperen op prijsschommelingen in de energiemarkt kan lastig zijn, maar door alert te blijven op de markttrends en regelmatig energieprijzen te vergelijken, kun je vaak een stap voor zijn. Het is essentieel om je huidige energiecontract regelmatig te evalueren en te vergelijken met nieuwe aanbiedingen op de markt. Dit kan vooral voordelig zijn als je een variabel contract hebt, waarbij de prijzen vaker kunnen wijzigen.
Door te kiezen voor een vast contract wanneer de prijzen laag zijn, kun je profiteren van langdurige besparingen. Aan de andere kant, als je verwacht dat de prijzen zullen stijgen, kan het verstandig zijn om een langer contract af te sluiten om jezelf te beschermen tegen toekomstige prijsverhogingen.
Hier zijn enkele stappen om je te helpen inspelen op de markt:
 1. Blijf op de hoogte van de markttrends en voorspellingen.
 2. Vergelijk regelmatig energieprijzen en aanbiedingen.
 3. Overweeg de overstap naar een vast contract bij lage prijzen.
 4. Wees flexibel; als de markt verandert, heroverweeg dan je keuzes.
Door deze stappen te volgen, kun je beter inspelen op de fluctuerende energiemarkt en mogelijk besparen op je energierekening.

Vast contract versus variabel contract: wat is wijsheid?

Bij het kiezen tussen een vast of variabel energiecontract, is het belangrijk om je persoonlijke situatie en voorkeuren in overweging te nemen. Een vast contract biedt prijszekerheid voor de duur van het contract, wat vooral aantrekkelijk kan zijn in tijden van stijgende energieprijzen. Aan de andere kant biedt een variabel contract meer flexibiliteit, omdat je kunt profiteren van dalende prijzen, maar je loopt ook het risico meer te betalen als de prijzen stijgen.
Bij het maken van je keuze, overweeg de volgende punten:
 • Stabiliteit versus flexibiliteit: Zoek je zekerheid in je maandelijkse kosten of ben je bereid te gokken op dalende prijzen?
 • Huidige energiemarkt: Zijn de prijzen momenteel laag en verwacht je dat ze zullen stijgen, of zijn ze hoog en verwacht je een daling?
 • Persoonlijke financiële situatie: Heb je de mogelijkheid om een plotselinge stijging van de energiekosten op te vangen?
Het is ook verstandig om regelmatig de markt te blijven volgen en je contracten te vergelijken voor goedkope elektriciteit, zelfs na het kiezen van een contracttype. Dit zorgt ervoor dat je altijd het beste uit je energiecontract haalt.

Gerelateerde artikelen

besparen

Goedkoopste energieleverancier vast contract

Het vinden van de goedkoopste energieleverancier met een vast contract kan een uitdagende taak zijn, gezien de fluctuerende energiemarkt en de verscheidenheid aan aanbiedingen. In 2024 is het echter belangrijker dan ooit om de energietarieven Lees verder…

besparen

Inzicht in de vaste kosten van jouw energievoorziening

  De energierekening is opgebouwd uit verschillende vaste kostenposten die invloed hebben op de totale prijs van jouw energievoorziening. Door inzicht te krijgen in deze vaste kosten, kun je beter begrijpen waar je geld naartoe Lees verder…

besparen

Waarom een gascontract voor 3 jaar vastzetten?

Een gascontract voor 3 jaar vastzetten kan voordelen bieden op het gebied van prijszekerheid en gemak. In dit artikel worden de voor- en nadelen van het Vattenfall 3 Jaar Vast Tarief, de tarieven van Vattenfall Lees verder…