Goedkoopste gasleverancier

Wanneer je op zoek bent naar een gasleverancier is het goed om te weten dat de goedkoopste gasleverancier eigenlijk altijd in combinatie met stroom te vinden is. Alleen gas afnemen is minder voordelig. Hoe vind je de goedkoopste gasleverancier voor jou?

Vergelijk keurmerk
Keuze.nl website Overstappen zonder zorgen
Vergelijkgroep website
Thuiswinkel partner Eerlijk vergelijken
Kiyoh beoordeling 9.1
Klantenbeoordeling Onze bezoekers over ons

Goedkoopste gas

Het kan zijn dat je alleen gas nodig hebt thuis. Bij de meeste energieleveranciers kun je óók een energiecontract afsluiten zonder stroom. Maar neem je thuis ook stroom af, dan is een gas en stroom contract eigenlijk veel voordeliger. Waarom? Energieleveranciers geven nieuwe klanten vaak een hoge welkomstkorting wanneer ze zowel gas en stroom afsluiten. Een aantrekkelijke welkomstkorting krijg je vrijwel nooit wanneer je een energiecontract voor alleen gas afsluit.

Zonde, want dat kan toch al gauw tot een paar honderd euro per jaar schelen. Daarom willen we niet dat je die kans misloopt. Wil je maximaal besparen en heb je ook stroom nodig thuis? Dan raden we je aan de goedkoopste gas en stroom leverancier te vinden op jouw adres.

Ondanks dat het mogelijk is om gas en elektriciteit apart af te nemen, raden we je aan om beide producten samen af te nemen bij de goedkoopste energieleverancier. Zo krijg je de hoogste korting en betaal je de laagste maandlasten.

Gastarieven

Om de goedkoopste gasleverancier voor jou te vinden is het handig om te weten op welke gastarieven je zelf invloed hebt. Zo kun je het beste gasleveranciers vergelijken op prijs.

Op welke gastarieven heb je direct invloed?

Energieleveranciers mogen zelf de hoogte van de volgende gastarieven vastellen. Deze gastarieven vind je terug in onze energie vergelijker. Met je keuze voor de ene of andere leverancier heb je dus invloed op de hoogte van deze gastarieven en kans om te besparen.

  • Leveringskosten per m3

Dit is het kale leveringstarief vastgesteld door de energieleverancier.

  • Vastrecht kosten op gas

Dit zijn als het ware administratiekosten die je leverancier rekent.

Op welke gastarieven heb je niet direct invloed?

De overheid stelt jaarlijks de hoogte van volgende gastarieven vast. Hierop heb je geen invloed met energie vergelijken.

 • 21% BTW

Over iedere m3 gas betaal je energiebelasting. De hoogte van dit bedrag hangt af van je verbruik. Door minder gas te gebruiken, betaalt je minder btw-kosten.

 • Energiebelasting

Je betaalt ieder jaar een eenmalige energiebelasting op gas (ook over de 21% BTW), dit een een eenmalig bedrag dat je voor gas betaalt.

 • Heffing voor de Opslag Duurzame Energie

Per m3 gas betaal je een heffing om de ontwikkeling naar duurzame energie te stimuleren.

De gastarieven hebben meer impact op je energierekening, omdat gas duurder is dan stroom. Ons advies is daarom niet alleen zuinig om te gaan met je gasverbruik, zodat je minder energiebelasting op gas betaalt, maar ook om een goedkope energieleverancier vinden met lage gastarieven per m3 en een laag vastrecht voor gas.

Gasprijs 2024

In 2024 is de gasprijs enorm gekelderd en op een historisch laag niveau gekomen. Hoewel de gasprijs alweer voorzichtig aan het aantrekken is, kun je nog steeds profiteren van de lage gasprijzen door over te stappen naar de goedkoopste gasleverancier. Het voordeel is dat je de lage gasprijs voor één jaar of voor langere tijd kunt laten vastzetten, zodat je de komende tijd nog plezier hebt van lagere energieprijzen.

Energieleverancier Gasprijs per m³ Vastrecht gas
Oxxio
 • 1,288670
 • €89,88
 • Bekijk
  Budget Energie
 • 1,271120
 • €107,88
 • Bekijk
  PowerPeers
 • 1,277530
 • €107,88
 • Bekijk
  Vattenfall
 • 1,356906
 • €95,83
 • Bekijk
  Vandebron
 • 1,283230
 • €102,00
 • Bekijk

  Energieleveranciers kunnen tegenwoordig meerdere keren per jaar hun energietarieven veranderen. Ben je op dit moment contractvrij omdat je contractdatum is verlopen, of omdat je al jaren bij dezelfde leverancier zit, dan kun je dus meteen de gasprijs checken van energieleveranciers en je overstap maken.

  Gasregiotoeslag afgeschaft

  Nederland was tot 1 januari 2020 onderverdeeld in 10 gasregio’s. Voor iedere gasregio gold een aparte toeslag. Dit is niet meer zo.
  Gasregio Nederland
  Bron: Energiekamer

   

  Van gasregiotoeslag naar één standaardtarief

  Per 1 januari 2020 is de gasregiotoeslag afgeschaft. Je betaalt nu nog maar één standaardtarief als toeslag op je gaslevering. Voorheen betaalde je, afhankelijk van de regio waar je woont, een toeslag op de gaslevering. Daarbij gold: hoe verder van Groningen (Slochteren), hoe hoger de toeslag. In de praktijk was een huishouden in Brabant daarom tot enkele tientjes per jaar méér kwijt voor gas dan een huishouden in Friesland of Groningen. Enkel op basis van je postcode was je al dan niet duurder uit.

  Dit is dus niet meer zo als gevolg van een besluit van Autoriteit Consument & Markt die daarmee nieuwe Europese regelgeving volgt voor gasnetbeheerders. Wat betekent dat voor jou? Alle energieleveranciers moeten sinds 2020 landelijk één standaardtarief rekenen voor gastransport. Hierbij mag geen onderscheid meer gemaakt worden waar je woont.

  De goedkoopste gasleverancier vinden

  Om meteen de goedkoopste gasleverancier voor jou te vinden raden we aan meteen even de postcodecheck te doen voor gas en stroom. Daarbij zie je meteen wie de goedkoopste energieleverancier is op jou adres en welke gastarieven je gaat betalen.

  Maar belangrijker dan alleen de gastarieven is het totale kostenplaatje. Een goedkope energieleverancier kan lagere leveringskosten voor gas vragen, maar bijvoorbeeld weer een hoger vastrecht voor gas, en andersom waardoor je niet enkel het goedkoopste uit bent met de laagste tarieven. Het grootste verschil maakt een eenmalige korting. Deze kan oplopen tot honderden euro’s, ook bij een 1-jarig contract. En omdat je waarschijnlijk ook stroom nodig hebt thuis kun jij van zo’n eenmalige korting gebruik maken.

  Niet alleen ben je goedkoper uit met een gas en stroom contract. Je hebt ook de meeste keuze uit energiecontracten wanneer je zowel gas en stroom afneemt. Bovendien heb je ook overzichtelijk je energiezaken bij dezelfde leverancier geregeld.