Kies je voor alleen gas? Dan is het handig om te weten dat het gastarief niet overal in Nederland gelijk is. Wie de goedkoopste gasleverancier is hangt dus af van de regio waarin je woont. Uitzonderingen hierbij zijn EnergieDirect en Delta, zij hanteren voor heel Nederland hetzelfde gastarief. De overige energieleveranciers passen de gasprijzen per regio aan door middel van een toeslag.

Goedkope gasleveranciers

Het nadeel van een losse gasleverancier kiezen, is dat je nagenoeg nooit een welkomstkorting krijgt. Alleen bij de Nederlandse Energie Maatschappij is dit het geval. Wil je dus maximaal besparen, vergelijk dan gas en stroom.

Gasleveranciers vergelijken

Gezien het gastarief in de meeste regio’s anders is, raden we aan om altijd je postcode in te voeren om te achterhalen in welke gasregio jij je bevindt.

NLE
NLE
114,62 p/m
1 jaar vaste tarieven 100,00 welkomstkorting
Eneco
Eneco
115,29 p/m
1 jaar vaste tarieven 100,00 welkomstkorting
Pure Energie
Pure Energie
122,36 p/m
1 jaar vaste tarieven 70,00 welkomstkorting

Gemiddeld gasverbruik

Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 1500 m3 aan gas per jaar. Het is echter sterk afhankelijk van je woning of je boven of onder dit gemiddelde valt. Heb je een minder goed geïsoleerd huis? Dan is de kans aanwezig dat je meer gas verbruikt dan gemiddeld. Daarbij speelt de grootte en type woning een grote rol bij je energieverbruik.

Type woningPersonenVerbruik
Appartement
Appartement
940 m3 gas
Tussenwoning
Tussenwoning
1300 m3 gas
Hoekwoning
Hoekwoning
1570 m3 gas
2 onder 1 kap
2 onder 1 kap
1860 m3 gas
Vrijstaand
Vrijstaand
2430 m3 gas

Het kan ook in stookkosten schelen als je een fornuis en oven op gas of stroom aangesloten hebt. Als je oven en fornuis op het gas aangesloten is zal dit bijdragen aan je stookkosten.

Gasregio toeslagen

In Nederland worden er verschillende gasregio’s gebruikt voor het bepalen van een toeslag op de gasprijs. Iedere leverancier is hierin vrij om te bepalen hoe hoog die toeslag per regio is. Alleen bij EnergieDirect en Delta betaalt iedere klant hetzelfde voor gas. Over het algemeen is gas in Groningen het goedkoopste, dit is gasregio 4.

Gasregio Nederland

Let op dat een regiotoeslag niet van toepassing is op de kosten voor elektriciteit.

“Ondanks dat het mogelijk is om gas en elektriciteit gescheiden te houden per leverancier, raden we je aan om beide producten af te nemen bij de goedkoopste energieleverancier. Hierbij profiteer je van vaste energietarieven en een hoge korting en heb je de laagste maandlasten. Bovendien heb je dan alles in één overzichtelijke jaarafrekening en is het makkelijker om een overzicht te houden op uw financiën.