De energierekening is opgebouwd uit verschillende vaste kostenposten die invloed hebben op de totale prijs van jouw energievoorziening. Door inzicht te krijgen in deze vaste kosten, kun je beter begrijpen waar je geld naartoe gaat en mogelijk besparingen realiseren. Hieronder volgen de belangrijkste inzichten in de vaste kosten van jouw energievoorziening.

Belangrijkste Inzichten

 • Netbeheerkosten vormen ongeveer 20% van je energierekening en omvatten onder andere het transport van energie naar je woning.
 • Energiebelastingen en heffingen maken gemiddeld zo’n 45% van je energierekening uit en zijn direct afhankelijk van je energieverbruik.
 • Leveringskosten voor gas en stroom bestaan uit vaste- en variabele leveringskosten en beslaan ongeveer 40% van je totale energierekening.
 • Vaste leveringskosten, ook wel vastrecht genoemd, zijn een vast bedrag dat je betaalt voor zowel stroom als gas, ongeacht je verbruik.
 • Netwerkkosten, of netbeheerkosten, vormen het derde en laatste onderdeel van je energierekening en zijn voor de netbeheerder van jouw regio.

Opbouw Energieprijzen

Opbouw Energieprijzen

Netbeheerkosten

Netbeheerkosten zijn de kosten die je betaalt voor de aansluiting op het energienet, het transport van energie naar je woning en de huur van je energiemeter. Deze kosten worden bepaald door de netbeheerder in jouw regio en zijn voor iedereen gelijk, ongeacht bij welke energieleverancier je zit. De hoogte van de netbeheerkosten wordt vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De netbeheerkosten bestaan uit verschillende onderdelen:
 • Jaarlijkse aansluitkosten
 • Vastrecht transport
 • Capaciteitsafhankelijk transporttarief
 • Meterhuur
Ondanks dat je niet direct kunt besparen op netbeheerkosten door over te stappen van energieleverancier, kun je wel invloed uitoefenen op je totale energiekosten door je energieverbruik te verminderen of door te kiezen voor een energieleverancier met lagere leveringskosten.

Energie Belastingen en Heffingen

Energiebelastingen en heffingen vormen een significant deel van je energierekening. Deze kosten worden door de overheid vastgesteld en zijn bedoeld om het gebruik van niet-duurzame energiebronnen te ontmoedigen en duurzaam energiegebruik te stimuleren. Je betaalt energiebelasting over elke kWh stroom en m3 gas die je verbruikt. Daarnaast betaal je ook BTW over de energiebelasting.
De overheid biedt een vermindering op de energiebelasting aan, bekend als de heffingskorting. Deze korting is bedoeld om energie als basisbehoefte toegankelijker te maken.
Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste componenten van energiebelastingen en heffingen:
 • Energiebelasting
 • Opslag Duurzame Energie (ODE)
 • BTW op energie en energiebelastingen
 • Vermindering energiebelasting (heffingskorting)

Leveringskosten

De leveringskosten vormen een essentieel onderdeel van je energierekening en zijn direct gerelateerd aan je energieverbruik. Deze kosten bestaan uit twee hoofdcomponenten: de variabele leveringskosten, die afhangen van de hoeveelheid verbruikte energie, en de vaste leveringskosten, ook bekend als vastrecht. Het vastrecht is een vast bedrag dat je betaalt voor de levering van gas en stroom, ongeacht je verbruik.
Het is belangrijk om te weten dat energieleveranciers zelf de hoogte van de leveringskosten mogen bepalen, binnen wettelijke grenzen. Dit betekent dat de kosten per leverancier kunnen verschillen, wat het vergelijken van energieprijzen essentieel maakt.
Door regelmatig over te stappen van energieleverancier kun je potentieel besparen op deze kosten. Het vergelijken van de energiekosten, inclusief de variabele en vaste leveringskosten, helpt je om de goedkoopste aanbieder te vinden op basis van je persoonlijke energieverbruik.

Vaste Kosten voor Gas en Stroom

Vaste Kosten voor Gas en Stroom

Vaste Leveringskosten

Vaste leveringskosten, ook wel bekend als vastrecht, zijn een vast bedrag dat je betaalt voor de aansluiting op het energienet, ongeacht je energieverbruik. Deze kosten worden door energieleveranciers zelf bepaald en kunnen dus variëren. Het is een belangrijk onderdeel van je energierekening omdat je deze kosten altijd betaalt, zelfs als je geen gas of stroom verbruikt. Het vergelijken van vaste leveringskosten tussen verschillende energieleveranciers kan je helpen besparen op je energierekening.
Bij het kiezen van een energieleverancier is het niet alleen belangrijk om naar de variabele leveringskosten te kijken, maar ook naar de hoogte van de vaste leveringskosten.
Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde vaste leveringskosten voor gas en stroom per jaar:
 • Gas: €83,88
 • Stroom: €84,00
Deze kosten zijn slechts indicatief en kunnen verschillen per leverancier. Het loont daarom om regelmatig energieprijzen te vergelijken en te kijken welke leverancier voor jou het voordeligst is.

Belastingen op Energie en Overheidsheffingen

Belastingen en overheidsheffingen vormen een significant deel van je energierekening. Deze kosten worden door de overheid bepaald en zijn voor iedereen gelijk, ongeacht de energieleverancier. De belangrijkste componenten zijn de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) en de btw. Deze belastingen en heffingen hebben als doel om zuiniger energiegebruik te stimuleren en de transitie naar duurzame energie te ondersteunen.
Omdat energie een basisbehoefte is, biedt de overheid een vermindering op de energiebelasting, die ieder huishouden jaarlijks mag aftrekken van de energiekosten. De hoogte van deze korting wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld.
Hieronder een overzicht van de belangrijkste belastingen en heffingen:
 • Energiebelasting
 • Opslag Duurzame Energie (ODE)
 • 21% btw op energietarieven
Door bewust om te gaan met je energieverbruik kun je besparen op deze kosten. Minder energieverbruik betekent namelijk minder belasting betalen.

Netwerkkosten

Netwerkkosten, ook wel bekend als netbeheerkosten, zijn een essentieel onderdeel van je energierekening. Deze kosten dekken het onderhoud en de uitbreiding van het energienetwerk, zodat jouw woning altijd van gas en stroom voorzien kan worden. De hoogte van deze kosten wordt vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en is afhankelijk van je netbeheerder en regio.
De netwerkkosten blijven gelijk, ongeacht bij welke energieleverancier je zit, zolang je in dezelfde regio blijft wonen.
De netwerkkosten bestaan uit verschillende componenten, waaronder:
 • Jaarlijkse aansluitkosten
 • Transportkosten
 • Huur van de energiemeter
 • Correctiefactor gas (indien van toepassing)
Elk van deze componenten draagt bij aan de totale netwerkkosten op je energierekening. Het is belangrijk om te weten dat, hoewel de totale netwerkkosten een vast onderdeel van je rekening vormen, de specifieke bedragen per regio en netbeheerder kunnen verschillen.

Hoe is Mijn Energierekening Opgebouwd?

Hoe is Mijn Energierekening Opgebouwd?

Leveringskosten

De leveringskosten zijn een essentieel onderdeel van je energierekening en bestaan uit twee hoofdcomponenten: de variabele leveringskosten en de vaste leveringskosten, ook wel vastrecht genoemd. De variabele kosten zijn afhankelijk van je daadwerkelijke energieverbruik, terwijl het vastrecht een vast bedrag is dat je betaalt voor de aansluiting op het netwerk, ongeacht je verbruik.
Het is belangrijk om te weten dat energieleveranciers de vrijheid hebben om de hoogte van zowel de variabele als de vaste leveringskosten zelf te bepalen. Dit betekent dat er aanzienlijke verschillen kunnen zijn tussen de tarieven van verschillende leveranciers.
Door regelmatig de tarieven van verschillende energieleveranciers te vergelijken, kun je mogelijk besparen op je energierekening. Let hierbij niet alleen op de variabele tarieven, maar ook op de hoogte van het vastrecht. Afhankelijk van je energieverbruik kan de ene optie voordeliger zijn dan de andere.

Netwerkkosten

Netwerkkosten, ook wel bekend als netbeheerkosten, zijn een essentieel onderdeel van je energierekening. Deze kosten dekken het onderhoud van het energienetwerk en de aansluiting op jouw woning. De hoogte van deze kosten wordt vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en is afhankelijk van je netbeheerder en regio.
Ondanks dat je niet direct invloed hebt op de hoogte van de netwerkkosten, zijn er manieren om je totale energiekosten te verlagen. Door energiezuiniger te leven of te investeren in duurzame energieoplossingen zoals zonnepanelen, kun je je verbruik verminderen en daarmee indirect invloed uitoefenen op je energierekening.
De netwerkkosten bestaan uit verschillende componenten, waaronder:
 • Periodieke aansluitvergoeding
 • Transportkosten
 • Huur van de energiemeter
 • Correctiefactor gas (indien van toepassing)
Elk van deze componenten draagt bij aan de totale netwerkkosten op je energierekening. Het is belangrijk om deze kosten in de gaten te houden, vooral als je overweegt over te stappen van energieleverancier of te verhuizen naar een andere regio.

Energiebelastingen

Energiebelastingen zijn een essentieel onderdeel van je energierekening. De overheid heft deze belastingen om het gebruik van niet-duurzame energie te ontmoedigen en ons aan te moedigen zuiniger om te gaan met energie. Je betaalt energiebelasting over elke kWh stroom en m3 gas die je verbruikt. Deze kosten zijn voor iedereen gelijk, ongeacht bij welke energieleverancier je zit.
Vermindering energiebelasting is een regeling van de overheid waarbij je over een deel van je verbruik geen energiebelasting hoeft te betalen. Voor 2024 is deze vermindering vastgesteld op € 631,35.
Naast de energiebelasting betaal je ook BTW over deze belastingen en de Opslag Duurzame Energie (ODE), een heffing die wordt gebruikt om de transitie naar duurzame energie te ondersteunen. Het is belangrijk om te weten hoe deze kosten zijn opgebouwd, zodat je inzicht krijgt in waar je mogelijk kunt besparen op je energierekening.

Conclusie

In dit artikel hebben we een diepgaand inzicht gegeven in de vaste kosten van jouw energievoorziening. Door de opbouw van energieprijzen te begrijpen, zoals netbeheerkosten, energiebelastingen, leveringskosten en vaste leveringskosten, kun je beter beslissingen nemen over je energieverbruik en het kiezen van de juiste energieleverancier. Het is belangrijk om te weten waar je invloed op hebt en waar niet, zodat je kunt besparen op je energierekening. Vergeet niet regelmatig te vergelijken en over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie.

Gerelateerde artikelen

besparen

Goedkoopste energieleverancier vast contract

Het vinden van de goedkoopste energieleverancier met een vast contract kan een uitdagende taak zijn, gezien de fluctuerende energiemarkt en de verscheidenheid aan aanbiedingen. In 2024 is het echter belangrijker dan ooit om de energietarieven Lees verder…

besparen

Vergelijking: de goedkoopste energieleverancier voor 3 jaar vast

Het vinden van de goedkoopste energieleverancier voor een periode van drie jaar vast kan een uitdagende taak zijn, gezien de fluctuerende energiemarkt en de verscheidenheid aan aanbiedingen. Dit artikel biedt inzicht in hoe je de Lees verder…

besparen

Waarom een gascontract voor 3 jaar vastzetten?

Een gascontract voor 3 jaar vastzetten kan voordelen bieden op het gebied van prijszekerheid en gemak. In dit artikel worden de voor- en nadelen van het Vattenfall 3 Jaar Vast Tarief, de tarieven van Vattenfall Lees verder…