Goedkoopste gas & stroom Leverancier

Omdat we vinden dat energie al genoeg kost zoeken we voor jou de goedkoopste energieleverancier voor gas en elektriciteit uit. Het aanbod op de energiemarkt is enorm, vandaar dat wij zorgvuldig een overzicht van de goedkoopste energieleveranciers samenstellen op basis van jouw verbruik.

gas en stroom vergelijken

Gas en stroom vergelijken

Als je twijfelt over hoeveel energie je verbruikt, gebruik dan onze keuzehulp. Daarin kan je aangeven met hoeveel personen je in een huis woont, zodat je gelijk kan starten met gas en stroom vergelijken. Het aantal personen is bepalend voor je verbruik en dus op de totale energiekosten.

Goedkoopste energieleverancier van gas en elektriciteit

Wie niet te veel wil betalen voor zijn energie heeft er baat bij om te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier. Daarbij is het verstandig om te kiezen voor een 1 jarig contract zodat je niet te lang vast zit aan dezelfde energieleverancier. Zo kan je tijdig overstappen naar een leverancier die goedkopere energie aanbiedt.

Ga je verhuizen, of wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Dan is het handig om even te kijken wat de stappen zijn voor het verhuizen van je energieleverancier naar het nieuwe adres.

verhuizen energieleverancier

Overstappen en verhuizen van energieleverancier

Als je hierboven je verbruik hebt ingevuld en een energieleverancier uitgekozen hebt, dan kan je gaan overstappen van energieleverancier.

Nummer 1

Bedenktijd

Je hebt 14 dagen bedenktijd als je een nieuw energiecontract aangaat met een leverancier. Binnen deze periode kan je nog kosteloos terugkomen op je besluit.

Nummer 2

Meterstanden doorgeven

Je oude contract wordt opgezegd door je nieuwe energieleverancier. Vervolgens geef je de meterstanden door aan je oude en nieuwe leverancier. In veel gevallen kan dit tegenwoordig online geregeld worden.


Het kan ook gebeuren dat je bij het verhuizen nog niet gekozen hebt voor een energieleverancier. Een gevolg hiervan is dat je netbeheerder contact met je opneemt dat ze je gaan afsluiten van energie. Als dit het geval is raden we je aan om te lezen hoe je kan voorkomen dat je energie afgesloten wordt.

Nummer 3

Overstapboete

Mocht je een oud contract eerder willen opzeggen, dan kan het zijn dat je oude energieleverancier een overstapboete in rekening brengt. In de meeste gevallen betaalt je nieuwe energieleverancier deze voor je. Bij sommige energieleveranciers kan je zelfs al vroegtijdig overstappen zonder overstapboete.

Nummer 4

Geen gasaansluiting op nieuw adres

Indien je gaat verhuizen kan het zo zijn dat je in een woning terecht komt met stadsverwarming. Hierbij kan je geen gas en stroom contract nemen, omdat er geen gas geleverd wordt aan een huis aangesloten op stadsverwarming. In deze situatie kan je contract kosteloos worden ontbonden en kan je kiezen voor de goedkoopste energieleverancier met een alleen stroom contract.


Gemiddeld energieverbruik

Heb je nog nooit een energieleverancier gehad? Of ga je naar een ander type woning en heb je geen idee hoeveel energie je verbruikt? Maak je dan geen zorgen. Hieronder hebben wij een aantal verbruikstypen op een rij gezet. Het gas verbruik is gebaseerd op CV.

Type woningPersonenVerbruik

Appartement
1840 kWh
940 m3

Tussenwoning
2930 kWh
1300 m3

Hoekwoning
3590 kWh
1570 m3

2 onder 1 kap
4040 kWh
1860 m3

Vrijstaand
4520 kWh
2430 m3

Wat is het verschil tussen enkel en dubbel tarief?

Afhankelijk van je type meterkast heb je een dubbele of enkele meter. In veel gevallen heb je een dubbel telwerk in een flat. Dit kan in je voordeel werken, afhankelijk van je verbruik.


Ben je doordeweeks veel aan het werk overdag en spendeer je de meeste tijd in de avonduren en het weekend thuis door, dan is het raadzaam om te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier met een dubbel tarief.


Bij een dubbeltarief betaal je doordeweeks namelijk tussen 07:00 en 23:00 een normaaltarief en tussen 23:00 en 07:00 een daltarief voor elektriciteit. Gedurende het weekend profiteer je van het daltarief van vrijdag 23:00 tot maandag 07:00. Deze tijden gelden voor de meeste provincies.


Twijfel je tussen een dubbel tarief of enkel tarief? Het dal tarief valt lager uit dan een enkel tarief. Het nadeel hiervan is alleen dat een dal tarief op beperkte tijden geldt. Als je gebruikt maakt van een dubbele meter raden we aan om de wasmachine en vaatwasser in de daluren aan te zetten. Op jaarbasis kan je hiermee fors besparen. Ook geldt het dal tarief op bepaalde feestdagen gedurende de hele dag. Check bij je netbeheerder om welke feestdagen dit gaat.


dubbele meter

Energietarief

Energie tarieven

Variabel of vast energietarief

Een voordeel van een variabel energiecontract is dat deze maandelijks opzegbaar is. Zo kan je wanneer je maar wilt overstappen en profiteren van een goedkope energie- leverancier. Het nadeel van deze contracten is dat je geen welkomstkorting krijgt, terwijl dit het verschil maakt in wie de goedkoopste energieleverancier is.

Daarbij veranderen de energietarieven 2 keer per jaar. Per 1 januari en 1 juli. De prijs voor gas en stroom kan in dit geval stijgen of dalen, afhankelijk van de markt. Wij raden aan om te kiezen voor een 1 jarig contract. Met een korte contractduur kan je jaarlijks bekijken wie de goedkoopste energie aanbiedt en waarbij je het meeste geld kan besparen.

Geen gas aansluiting of stadswarmte?

Stadswarmte

Stadswarmte

Het kan zo zijn dat je in een appartement of huis woont waarbij je geen losse gasaansluiting hebt. In dit geval maak je gebruik van stadswarmte. Hoewel dit zeer voordelig is kan je niet van alle gas en stroom aanbieding- en met korting gebruik maken. Als je dus alleen elektriciteit nodig hebt kan je het beste op zoek gaan naar een goedkope energieleverancier die daarbij toch een welkomstkorting geeft zoals Qurrent en de Nederlandse Energie Maatschappij.

stroom

Goedkoopste energie

Het tegenovergestelde kan ook voorkomen: in sommige woningen is elektriciteit centraal geregeld en zal je op zoek moeten gaan naar goedkoop gas. Dit is niet altijd even makkelijk omdat in Nederland de gasprijzen hoger liggen dan de meeste Europese landen. We raden je dan ook aan om net als bij een elektriciteitsleverancier, op zoek te gaan naar een goedkope energieleverancier die ook korting geeft bij alleen gas.

Let op: De komende decennia zal er veel veranderen op het gebied van verwarming. Zo moeten alle woningen voor 2050 geheel gasvrij zijn en de verwarming op duurzame energie draaien.

Goedkoopste stroom

Als je wilt profiteren van de goedkoopste stroom, dan is het aan te raden om bij ons de energietarieven te vergelijken. Deze veranderen wekelijks doordat er een vrije marktwerking is en energieleveranciers stroom inkopen en verkopen. Daarbij speelt de hoogte van een welkomstkorting ook een grote rol. Het is dus verstandig om op onze alleen stroom pagina te controleren of er een energieleverancier is die voor jou het goedkoopst is. Dit hangt af van hoeveel kWh stroom je verbruikt en of de leverancier een korting aanbiedt.

Vaak wordt gedacht dat grijze stroom van kolencentrales het goedkoopst is. Dit hoeft niet per sé zo te zijn. Momenteel bevinden we ons in een energietransitie waarin duurzame energie gestimuleerd wordt. Windenergie en zonne-energie worden steeds goedkoper en vaker standaard aangeboden door energieleveranciers. Zoals hierboven al te lezen is, let wel op de kortingen die leveranciers aanbieden. Dit kan namelijk de doorslag geven voor de laagste energierekening.

Goedkoopste stroom

Alle goedkope energieleveranciers

Hieronder zie je goedkope energieleveranciers die wij vergelijken. Deze leveranciers bieden goedkope groene stroom en gas aan. Sommige leveranciers bieden 100% NL groene stroom aan dat opgewekt is uit zonne-parken of windmolens van Nederlandse bodem.