We schreven in ons vorige bericht al over de historisch lage energieprijzen van dit moment. In deze uitdagende tijd, biedt de situatie ook volop kansen voor energieklanten om een nog goedkoper energiecontract af te sluiten. Vanaf 1 juli passen veel leveranciers hun variabele tarieven naar beneden aan. Maar de Autoriteit Consument & Markt heeft ook afgelopen mei de jaarlijkse energiemonitor gepresenteerd, met een belangrijke conclusie: energieklanten vinden de goedkoopste energieleverancier nog altijd in combinatie met een 1-jarig contract voor gas en stroom, en niet bij een variabel energiecontract. Hoe zit dat?

“In ieder geval is de conclusie dat het goedkoopste 1-jarige energiecontract voor gas en stroom in alle gevallen het voordeligst is.”

Nu 1 juli voor de deur staat en we weten dat energieleveranciers hun variabele energieprijzen gaan verlagen, lijkt achterover leunen het meest logische om te doen met een variabel energiecontract. Want wie nu een contract met variabele energietarieven heeft, bijna de helft van alle huishoudens, profiteert straks direct van de super lage tarieven. Een mooie hele mooie meevaller voor je energierekening. Toch kunnen we je vertellen dat je op de langere termijn goedkoper uit kunt zijn.

Variabele energiecontracten zijn nog altijd duurder naar verhouding

Eén van de belangrijkste conclusies uit de energiemonitor 2020 van de Autoriteit Consument & Markt die onlangs is uitgebracht, laat nog eens duidelijk zien dat ook in deze tijd, waarin gas en stroom goedkoper zijn dan ooit tevoren, een variabel contract nog altijd duurder is dan een vast contract.

ACM energiemonitor2020 prijs contracten

Bron: ACM energiemonitor 2020. Bovenstaande grafiek is een momentopname uit mei 2020 bij een gemiddeld verbruik van 1270 m3 gas en 2790 kWh stroom.

Betaal je momenteel de hoogste ‘slaaptarieven’, dan is het verschil met een vast contract voor gas en stroom behoorlijk groot. In vergelijking met de goedkoopste variabele contracten is het verschil weliswaar kleiner met vaste contracten, en is een variabel contract weer iets voordeliger. Maar in ieder geval is de conclusie dat het goedkoopste 1-jarige energiecontract voor gas en stroom in alle gevallen het voordeligst is.

Huishoudens die niet bij de goedkoopste energieleverancier zitten en momenteel de hoogste prijs betalen tegen variabele energieprijzen in vergelijking met de goedkoopste energieleverancier bij een 1- jarig vast contract, was vorige maand nog € 660,- ! Dat is een flink bedrag. Zonde. Gelukkig kan iedereen met een variabel energiecontract per direct overstappen.

Goedkoopste energieleverancier

Stap over op een vast energiecontract voor 1 jaar gas en stroom

De goedkoopste energieleverancier vind je dus in de meeste gevallen wanneer je overstapt naar 1-jarig vast contract. Dit komt vooral vanwege de hoge welkomstkortingen die leveranciers geven om nieuwe klanten over de streep te trekken.

Vast energiecontract met korting

Het grootste verschil hierin maakt de welkomstkorting of cashback die veel leveranciers in mindering brengen bij nieuwe klanten. En het mooie is dat deze kortingen vaak relatief hoog zijn bij ook een 1-jarig contract. Je krijgt dus niet perse alleen een hogere korting bij een meerjarig contract.

In het geval de welkomstkorting wel hoger is bij een meerjarig energiecontract, kan het gerust zo zijn dat de tarieven juist weer iets hoger liggen waardoor je alsnog voordeliger uit bent met een 1-jarig contract met een iets lagere korting maar super voordelige tarieven.

Kijk daarom niet enkel en alleen naar de energieprijzen met gas en stroom vergelijken, maar vooral naar de maandprijs waarin de korting verrekend is. Dat zijn de werkelijke energiekosten.

Contractduur

Wil je de goedkoopste energieleverancier? Ga dan voor een 1-jarig contract. Heb je juist geen zin om je ieder jaar druk te maken over je energiecontract? Kies dan voor de goedkoopste energieleverancier met een meerjarig contract. We raden je aan dan te kiezen voor een 3-jarig contract. Hierin heb je na 1-jarige contracten de meeste keuze en vaak betere deals dan de enkele energiecontracten met een looptijd voor 4 of 5 jaar.

Een 1-jarig vast contract heeft als grote voordeel dat je al snel weer contractvrij bent en kan meebewegen met wat de energiemarkt doet, terwijl je toch het goedkoopste contract op dat moment hebt.

Wie is de goedkoopste energieleverancier voor jou vanaf 1 juli?

Oke, wie is dan de goedkoopste energieleverancier voor mij met een 1-jarig contract voor gas en stroom vraag je je waarschijnlijk af? Dat is niet zo te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van je postcode en je energieverbruik, en kan voor iedereen een andere zijn.

Om meteen te zien wie de goedkoopste energieleverancier voor jou is raden we je daarom aan de postcodecheck te doen. Daarmee heb je in een paar seconden de goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie gevonden.

Ben je nieuwsgierig geworden, en wil je nog wel méér besparen dan je nu doet met je variabele contract? Aarzel dan niet en neem even de tijd om te energie te vergelijken.

Goedkoopste energieleverancier
Goedkoopste energieleverancier banner