verschillende energiecontractenUit welke verschillende energiecontracten kan je kiezen?
Een nieuwe energieleverancier uitkiezen of je eerste echte energiecontract ooit aansluiten kan soms knap lastig zijn. Tussen de verschillende energieleveranciers kunnen grote verschillen zitten in prijs maar ook in de contracten die aangeboden worden. Bij elke energieleverancier kunt u namelijk ook kiezen uit verschillende contracten. Deze contracten verschillen in de looptijd en in de vastheid van de energieprijzen. Wat voor een contract het beste bij u past is afhankelijk van uw wensen. Om de keuze voor u makkelijker te maken zetten we al de verschillende contracten op een rij. Contract voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd We kunnen de verschillende contracten opdelen in contract voor bepaalde tijd en contracten voor onbepaalde tijd. Bij een contract met bepaalde tijd zit u dus een vaste tijd vast aan het contract. De meest gangbare contract duren zijn 1,3 of 5 jaar. U kiest voor een contract met een vast aantal jaren als u zich geen zorgen wilt maken over overstappen naar een nieuwe energieleverancier de komende tijd.

Variabel of vast tarief
Buiten de opdeling in bepaald of onbepaalde tijd, kan je contracten ook nog opsplitsen in de tarief soort. Voor je energie tarief kan je kiezen uit een vast of variabel tarief. Kies je voor een vast tarief dan blijft het huidige tarief op het moment dat je een contract afsluit, gelijk gedurende de looptijd van je contract. Met een vast tarief heb je dus zekerheid, prijzen zullen niet gaan dalen of stijgen. Een variabel tarief zal meerdere keren gedurende de looptijd aangepast worden. Het tarief wordt bepaald op basis van de huidige olie en gasprijzen. Bij de meeste energieleveranciers worden zowel de tarieven voor gas als voor elektriciteit 2 keer per jaar aangepast, in januari en juli. Gaat de olieprijs omhoog dan gaat ook de energieprijs omhoog, gaat de olieprijs omlaag dan zal ook de energieprijs dalen. Dit zelfde geld voor de gasprijzen en de gastarieven via je energieleverancier. Met een variabel tarief heb je dus minder zekerheid dan met een vast tarief. Wat zou dan toch een reden zijn om voor een variabel tarief te kiezen vraag je je dan af? Het antwoord is dat de variabele tarieven vaak een stuk lager staan dan de vaste tarieven, bij vaste tarieven wordt het risico ‘ingedekt’.

De verschillende contracten die er zijn
Er zijn zowel variabele contracten voor bepaalde tijd als voor onbepaalde tijd en vaste contracten voor bepaalde tijd als onbepaalde tijd. De contracten die variabel en voor onbepaalde tijd zijn noemen we modelcontracten of flexibele contracten, hier komen we later nog op terug.

Contract met bepaalde tijd en vast tarief
Alle energieleveranciers leveren contracten met een bepaalde tijd, voor bijvoorbeeld 1,3 of 5 jaar, met een vast tarief. Deze contracten zijn zeer geschikt voor mensen die van zekerheid houden, zeker zijn van je tarieven en niet direct weer over te hoeven stappen. Bij sommige energieleveranciers is het zo dat hoe langer je het tarief vast zet des te lager het tarief wordt en bij andere leveranciers is het vaste tarief onafhankelijk van de looptijd altijd hetzelfde. Wanneer kiest u er nou voor om uw energietarief voor meerdere jaren vast te zetten? U kunt dit doen op het moment dat de tarieven erg laag zijn. Om te vergelijken of de tarieven op dat moment laag zijn kunt u kijken naar de tarieven van de voorgaande periodes en de verwachte energie en olieprijzen. Met een contract voor bepaalde tijd met een vast tarief hoeft u zich dus niet druk te maken over prijsstijgingen en overstappen van energieleverancier.

Contract met bepaalde tijd en variabel tarief
Als je voor een contract met bepaalde tijd kiest, heb je de keuze tussen een vast en variabel tarief. Wil je een variabel tarief dan ga sluit je bij de meeste energieleveranciers een contract af voor 1 jaar, bij Nuon kan je ook kiezen voor een 2 jarig contract met variabele prijzen. Gedurende het jaarcontract kunnen de tarieven op twee momenten bijgesteld worden, in januari en juli. De tarieven kunnen zowel omhoog gaan als dalen, afhankelijk van wat de prijzen voor olie en gas doen. Een contract met bepaalde tijd en een variabel tarief is het meest geschikt als de prijzen laag staan en verwacht wordt dat de prijzen het komende jaar of eventueel de komende jaren, weinig zullen stijgen of misschien zelfs wel zullen dalen. Door een contract met een bepaalde tijd af te sluiten hoeft u zich geen zorgen te maken over overstappen van energieleverancier, in ieder geval niet binnen een jaar.

Contract met onbepaalde tijd en variabel tarief (modelcontract)
Elke energieleverancier moet buiten contracten met een vaste looptijd ook minimaal 1 mogelijkheid aanbieden tot een contract met onbepaalde tijd. Deze contracten voor onbepaalde tijd met variabel tarief worden vaak de modelcontracten genoemd of flexibele contracten. Met dit contract zit je dus nergens aan vast, je kan je contract op elk gewenst moment opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. Aangezien je een variabel tarief hebt moet je rekening houden met eventuele prijsschommelingen. Echter het voordeel van dit contract is dat als je het idee hebt dat je door een prijsverhoging van energie, je te veel gaat betalen dan zeg je je contract gewoon op.

Combinatiecontract voor gas en stroom
Neem je zowel gas als elektriciteit af dan is er ook nog de mogelijkheid van het combinatiecontract. Dit houdt in dat je verschillende contracten met elkaar combineert. Zo kan je kiezen voor een elektriciteit contract met een vast tarief voor 3jr en een gas contract met variabel tarief voor onbepaalde tijd of welke combinatie dan ook. Door verschillende contracten met elkaar te koppelen kunt u het meeste voordeel halen. Als u dit van plan bent is het goed om te checken wat de gas en olieprijzen de afgelopen tijd hebben gedaan en wat hiervoor de verdere verwachtingen zijn. Een nadeel van zelf een combinatie pakket samen te stellen is dat u vaak wel de leuke cadeaus en aanbiedingen misloopt. De meeste aanbiedingen gelden namelijk voor een contract met zowel gas als stroom.

Conclusie
Wat voor een contract, bepaalde tijd of onbepaalde tijd en vast tarief of variabel tarief, het beste bij u past is dus afhankelijk van uw wensen. Vindt u zekerheid het belangrijkst, kies dan voor een contract met een vast tarief voor een bepaalde tijd. Wilt u profiteren van de mogelijke prijsdalingen voor energie en stroom met het risico dat de tarieven eventueel ook omhoog gaan, kies dan voor een contract met bepaalde tijd en variabel tarieven. Vind u het leuk om constant te zoeken naar de goedkoopste mogelijkheid voor energie en wilt u vrij zijn om over te stappen wanneer u wilt, kies dan voor het modelcontract of het flexibele contract.
Categorieën: informatief

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

Budget Energie is de goedkoopste energieleverancier met tarieven onder het prijsplafond

Sinds het begin van 2023 geldt het prijsplafond. Dit betekent dat je bij een bepaald verbruik maar een maximaal tarief hoeft te betalen voor jouw stroom en gas. Budget Energie is de eerste energieleverancier die Lees verder…

Geen categorie

Zo vind je de goedkoopste energieleverancier van 2022 (in een roerige energiemarkt)

De energieprijzen, met name de gasprijzen, staan al maanden ontzettend onder druk. Niet alleen hebben de energieprijzen recordhoogtes bereikt, de meeste leveranciers nemen nog steeds geen nieuwe klanten meer aan. Wat kun je nu het Lees verder…

Geen categorie

De beste energie welkomstcadeaus van dit moment



 Een leuk welkomstcadeau bij je energiecontract is altijd mooi meegenomen. Vooral als je dat cadeau eigenlijk al zelf wilde kopen. Dit levert je een mooie besparing op én de zekerheid van vaste tarieven voor Lees verder…