De energieprijzen, met name de gasprijzen, staan al maanden ontzettend onder druk. Niet alleen hebben de energieprijzen recordhoogtes bereikt, sommige leveranciers nemen zelfs (tijdelijk) nog steeds geen nieuwe klanten meer aan. Hoewel het er nu niet erg rooskleurig uitziet, zullen de prijzen in de loop van 2022 weer dalen. Daarom geven we je graag onze beste tips hoe je de goedkoopste energieleverancier vindt in 2022.

Het is nog altijd niet 100% zeker wat de energieprijzen gaan doen de komende tijd. Ze leken alweer even weer enigszins stabiel en wat te zakken, maar ook wij juichen niet te vroeg. Wél zullen de leveringskosten voor gas en stroom komend jaar weer gaan dalen. Ook nemen enkele leveranciers alweer nieuwe klanten aan, positieve geluiden dus!

Wanneer heb je niet te maken met stijgende energieprijzen?

Maar eerst even dit: Misschien heb jij helemaal niet te maken met de stijgende energieprijzen. Heb je op dit moment een vast contract lopen dat je begin dit jaar of eerder hebt afgesloten? Gefeliciteerd! Want dan ben jij juist één van de gelukkigen op wie de prijsschommelingen geen invloed hebben. Wel zo fijn.

Op dit moment is het voor je portemonnee het beste als je huidige vaste contract aanhoudt als deze nog een tijd doorloopt. Je betaalt in dat geval lagere tarieven dan wanneer je nu zou overstappen, een bijzondere situatie. Je zit dus nu bij de goedkoopste energieleverancier.

Wanneer heb je wél te maken met hogere energiekosten?

Helaas geldt dat lang niet voor ieder huishouden, en heeft of krijgt ruim de helft wél te maken met hogere energiekosten.

1. Je hebt nu een variabel contract

Heb je op dit moment een variabel contract? Dan zul je komend jaar vrijwel zeker méér betalen aan energiekosten. Hoe zit dat?

Op 1 januari 2022 zullen met grote zekerheid alle leveranciers hun variabele tarieven wijzigen. De hoge inkoopprijzen van gas en stroom op dit moment zullen dan worden doorberekend in de variabele gas- en stroomprijs. We verwachten dan ook dat de variabele tarieven flink zullen stijgen en deze de hoge vaste tarieven van de afgelopen tijd zullen volgen.

Veel huishoudens betalen nu nog de ‘gunstige’ variabele tarieven van rond de € 0,83 cent per m3 gas en € 0,24 cent per kWh stroom. Deze zijn voor het laatst gewijzigd afgelopen juli.

Wij verwachten dat de variabele gasprijzen vanaf 1 januari bij alle leveranciers boven de euro zullen uitschieten per m3. Ook de prijs per kWh stroom zal stijgen.

Dit doen de variabele energiekosten bij de grootste leveranciers vanaf 1 januari 2022:

Twee van de drie leveranciers, Essent en Vattenfall, hebben hun variabele tarieven onlangs bekend gemaakt voor 2022, en doorgerekend wat huishoudens naar verwachting zullen betalen vanaf januari 2022. Eneco zal de prijzen over ongeveer een week bekend maken.

Essent logo Vattenfall logo
Variabele gasprijs 2022 € 1,11 per m3 € 1,24 per m3
Variabele stroomprijs 2022 € 0,25 per kWh € 0,25 per kWh3
Gemiddeld verbruik 1400 m3 en 3000 kWh 1500 m3 en 3500 kWh
Stijging energiekosten € 656,- p.j. € 500,- p.j.

* De tarieven zijn afgerond. In de verwachtte stijging is de extra heffingskorting op stroom van € 558,56 die alle huishoudens komend jaar krijgen in verband met de stijgende energiekosten al verrekend.

2. Je vaste contract loopt bijna af

Heb je op dit moment nog een vast contract, maar loopt deze binnenkort af? Ook dan zul je maken krijgen met hogere energiekosten, of je nu overstapt of een variabel contract aanhoudt.

Op dit moment kun je nog (steeds) maar bij een paar leveranciers per direct overstappen op een nieuw vast contract voor gas en stroom, tegen hogere tarieven. Bij een aantal andere leveranciers kun je nu wel je overstap aanvragen tegen de nu geldende hogere tarieven, maar gaat je contract vanaf het voorjaar van 2022 pas in.

Wat te doen als jij te maken krijgt met hogere energiekosten:

Loopt jouw contract binnekort af, of heb je nu een variabel contract? Dan kun je wat ons betreft het volgende doen om de goedkoopste energieleverancier te vinden.

Wij raden je aan om over te stappen op een 1-jarig contract vóór 1 januari 2022, als je nu zekerheid wil over de tarieven voor een niet al te lange periode.

De kans is vrij groot dat de variabele tarieven vanaf januari 2022 ook bij de andere leveranciers fors duurder uitpakken. Stap je voor 1 januari over op een vast contract, dan voorkom je het risico van een nog grotere prijsstijging.

Vergelijk gas en stroom

Toch overstappen wanneer je nog een vast contract hebt

Misschien heb je onlangs nog een langlopend vast contract afgesloten tegen torenhoge tarieven omdat je toen zekerheid wilde over de prijzen? In dat geval kan het goedkoper zijn om in 2022 toch tussentijds over te stappen op een 1-jarig contract, zodra de tarieven weer dalen.

Je betaalt dan weliswaar een overstapboete voor de resterende termijn van je contract, die kan oplopen tot € 200,- voor gas en stroom samen. Maar de besparing die je doet door volgend jaar in te stappen op lagere tarieven in combinatie met een aanbieding, zou die boete (ruimschoots) kunnen compenseren.

Je zit dan niet onnodig lang vast aan superhoge tarieven en kunt vervolgens na 1 jaar alweer overstappen. Iets om rekening mee te houden dus.

Als je liever voor flexibiliteit boven zekerheid kiest

Wil je in deze turbulente energiemarkt juist volledige flexibiliteit boven zekerheid? Dan raden we je aan ook na 1 januari je variabele contract nog even aan te houden, tot de vaste tarieven weer zakken en het aanbod aan contract weer toegenomen is.

De kans dat je richting het voorjaar in 2022 weer kunt overstappen op goedkopere energie achten wij vrij groot.

Je betaalt dan helaas nu even de komende maanden flink meer aan energiekosten, maar zo kun je komend jaar op het juist moment overstappen naar de goedkoopste energieleverancier bij jouw verbruik.

Nu je weet wat wij adviseren in elke situatie, raden we je aan de komende tijd de energieprijzen in de gaten te houden om de goedkoopste energieleverancier te vinden.