Wil jij weten of je bij de goedkoopste energieleverancier zit? Dan moet je wel weten wat je nu precies betaalt aan energie. Daarom leggen we je uit hoe je energierekening is opgebouwd. Zo kun jij je energierekening controleren en beslissen of je beter kunt overstappen van leverancier.

Energierekening

Eenmaal per jaar krijg je van je energieleverancier de energierekening, ook wel de jaarafrekening genoemd. Niet te verwarren met de eindafrekening. Op de jaarafrekening zie je precies wat je het afgelopen jaar aan energie hebt verbruik en wat je daarvoor moet betalen. We raden je altijd aan je energierekening te controleren. Door inzicht in je energierekening kun je veel beter zien hoe je kunt besparen.

Opbouw energierekening

Je energierekening bestaat uit een flink aantal onderdelen of ‘posten’. Maar deze losse posten zijn terug te voeren naar grofweg drie onderdelen, om het simpel te houden. Hieronder leggen we je uit wat ieder onderdeel inhoudt en hoe de energierekening globaal is opgebouwd. Zo weet jij op welke onderdelen van de energierekening je invloed hebt.

Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe hun energierekening er uit ziet, er is dus niet één standaard format of verplichte richtlijn. Wel moeten leveranciers alle onderdelen vermelden op de energierekening. De onderdelen die je terugvindt op je energierekening zijn:

  1. Leveringskosten
  2. Belastingen op energie en overheidsheffingen
  3. Netbeheerkosten
energierekening voorbeeld

1. Leveringskosten

De leveringskosten zijn een belangrijk deel van je energierekening. Wat je aan leveringskosten betaalt hangt in belangrijke mate direct af van je energieverbruik over het afgelopen jaar. Op de leverginskosten kun je besparen door niet alleen te letten op je energieverbruik, maar door over te stappen naar een energieleverancier met lage tarieven voor gas en stroom.

Variabele leveringskosten

Voor de energie die je thuis geleverd krijgt betaal je voor iedere kWh stroom en m3 gas een tarief, de variabele leveringskosten. Wat je betaalt aan variabele leveringskosten hangt direct af van je energieverbruik. Verbruik je minder, dan betaal je ook minder. Energieleveranciers mogen zelf de hoogte van de tarieven per kWh stroom en m3 gas bepalen. In het geval je een dubbele meter hebt, betaal je twee verschillende tarieven, voor de piekuren overdag en de daluren ’s avonds en ‘s nachts.

De tarieven voor gas en stroom kunnen sterk verschillen per leverancier. Op dit onderdeel van je energierekening kun je, naast slimmer met je energieverbruik om te gaan, dan ook besparen door regelmatig over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. energierekening verlagen

TIP: Besparen op je variabele- en vaste leveringskosten

Wanneer je overstapt van energieleverancier is het slim te letten op de variabele- en vaste leveringskosten aan de hand van je energieverbruik. Zo heb je baat bij lage tarieven voor gas en stroom en een hoger vastrecht wanneer je veel energie verbruikt. Gebruik je daarentegen weinig energie, dan zal de goedkoopste energieleverancier voor jou een leverancier zijn met wat hogere variabele leveringskosten en een laag vastrecht.

In de energie vergelijker tonen we altijd de vaste- en variabele leveringskosten per leverancier bij jouw verbruik. Op basis hiervan zie je direct wat je zou besparen op basis van je huidige verbruik.

Goedkoopste energieleverancier

Vaste leveringskosten

Naast de variabele leveringskosten betaal je ook vaste leveringskosten voor je energieverbruik. Voorheen werd dit het vastrecht genoemd. Dit is een vast bedrag dat je betaalt voor zowel stroom als gas, ongeacht je verbruik. De vaste leveringskosten kun je zien als administratiekosten die je energieleverancier rekent over de geleverde gas en stroom naar jouw woning. De hoogte van de vaste leveringskosten mogen energieleveranciers zelf bepalen.

Wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste energie, is het verstandig om ook naast lage variabele tarieven voor gas en stroom ook te letten op de hoogte van de vaste leveringskosten per leverancier.

2. Belastingen op energie en overheidsheffingen

Het grootste deel van je energierekening bestaat uit belastingen en overheidsheffingen. Je betaalt deze kosten aan je leverancier, die ze vervolgens afdraagt aan de overheid. Om welke belastingen en heffingen gaat het?

Energiebelasting

Om de milieu effecten van je energieverbruik te compenseren en om te stimuleren dat iedereen slimmer met energie omgaat, betaal je over iedere kWh stroom en m3 gas die je verbruikt energiebelasting.

Opslag duurzame energie

Om de transitie naar duurzame energie te stimuleren betaal je naast energiebelasting ook voor iedere kWh stroom en m3 gas een bedrag voor de opslag van duurzame energie.

BTW op energie

Over de energietarieven voor gas en stroom betaal je ook nog eens 21% BTW.

Vermindering energiebelasting

Op je energierekening zie je verder ‘vermindering energiebelasting’ staan. Omdat energie een basisbehoefte is, mag ieder huishouden jaarlijks een vast bedrag van de energiekosten aftrekken. De hoogte ervan wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld.

3. Netwerkkosten

Het derde en laatste onderdeel van je energierekening bestaat uit netwerkkosten, of netbeheerkosten. Dit deel van je energierekening blijft altijd gelijk wanneer je binnen dezelfde regio blijft wonen, ongeacht bij welke energieleverancier je zit. Deze kosten betaal je aan je leverancier en zijn voor de netbeheerder. De hoogte van de netbeheerkosten wordt vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt.

Periodieke aansluitvergoeding

Om op het energienet aangesloten te zijn betaal je een aansluitvergoeding aan de netbeheerder van jouw regio. De netbeheerder zorgt ervoor dat jouw energieaansluiting thuis altijd werkt en in stand blijft, en waar nodig onderhoud pleegt of oude aansluitingen vervangt.

Transportkosten

Daarnaast betaal je voor het transport van gas en stroom naar jouw woning. Deze transportkosten zijn bedoeld om het onderhoud en gebruik van gasleidingen en kabels te vergoeden.

Huur energiemeter

Ook aan het gebruik van je energiemeter zijn kosten verbonden. De energiemeter is in eigendom van een meetbedrijf, vaak de netbeheerder van jouw regio. Aan je de eigenaar van het energiemeter betaal je een ‘meettarief’. Deze kosten vergoeden het onderhoud, het administreren van de meetgegevens (uitlezen) en het gebruik van de energiemeter.

Neem je zowel gas en stroom af? Dan zie je tot slot ook een ‘correctiefactor gas’ terug op je energierekening. Gasmeters kunnen andere waarden meten bij verschillende temperaturen waardoor je mogelijk iets teveel aan gas betaalt. De correctiefactor gas compenseert dit.

Tot slot wordt het voorschot aan termijnbedragen dat je al hebt betaald in mindering gebracht op de totale energiekosten, en ook een eventuele een welkomstkorting of cashback wordt na het eerste jaar verrekend. Controleer altijd of de termijnbedragen van de afgelopen 12 maanden en je eventuele overstapkorting goed zijn verrekend.

Gas en stroom vergelijken

Wil jij je energierekening verlagen? Dan raden we je aan regelmatig energieleveranciers te vergelijken op gas en stroom tarieven en over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. De goedkoopste energieleverancier levert gas en stroom tegen lage instaptarieven voor nieuwe klanten, vaak in combinatie met een hoge korting. Dit kan je al gauw honderden euro’s aan energiekosten per jaar besparen.

Vergelijk gas en stroom
gas en stroom vergelijken