Wil je overstappen van energieleverancier of ga je verhuizen? Dan krijg je een eindafrekening van je energieleverancier. Hier leggen we je uit wat je moet weten over de eindafrekening.

Wanneer krijg je de eindafrekening?

De eindafrekening voor energie ontvang je wanneer je je energiecontract beëindigt. Dit gebeurt in de volgende twee gevallen:

  1. Wanneer je overstapt van energieleverancier
  2. Wanneer je gaat verhuizen

Op de eindafrekening zie je of je geld terug krijgt in het geval je teveel hebt betaalt aan voorschot, of dat je moet nog bijbetalen wanneer je meer hebt verbruikt dan je in termijnen aan voorschot hebt betaalt. Je ontvangt de eindafrekening altijd binnen 6 weken na je overstap of verhuizing. Hiertoe zijn energieleveranciers verplicht.

Eindafrekening bij overstappen

Wanneer je overstapt naar de goedkoopste energieleverancier ontvang je van je huidige energieleverancier de eindafrekening. Hierop zie je wat je sinds de laatste jaarafrekening aan gas en stroom, of alleen stroom hebt verbruikt en de kosten je hiervoor gemaakt hebt.

Om de eindafrekening op te maken heeft je huidige energieleverancier je meterstanden nodig tot het moment van je overstap. Wanneer je een slimme meter hebt thuis worden de meterstanden van je stroom-en gasmeter automatisch uitgelezen. Je hoeft dan zelf niets te doen. Heb je nog geen slimme meter? Dan is het verstandig je meterstanden zelf door te geven. Zonder meterstanden maakt je energieleverancier de eindafrekening op, op basis van ‘geschatte meterstanden’ op het moment van overstappen. Deze kunnen afwijken van de daadwerkelijke meterstanden.

Eindafrekening bij verhuizen

Wanneer je gaat verhuizen ontvang je de eindafrekening over het verbruik op je oude adres. Op je nieuwe adres gaat je leverancier verder met leveren en wordt een nieuw voorschotbedrag berekent die past bij je nieuwe woonsituatie. Ben je bijvoorbeeld verhuisd naar een ruimere woning of een ander type woning, dan heeft dit invloed op de hoogte van je nieuwe voorschotbedrag.

Tips bij overstappen

1. Check eerst of je al kunt overstappen van energieleverancier. Is de einddatum van je huidige contract al verlopen, dan kun je op ieder gewenst moment overstappen. Houdt wel rekening met één maand opzegtermijn.

2. Vergelijk vervolgens energieleveranciers op hun energieprijzen. Om te zorgen dat je kunt besparen op je volgende eindafrekening adviseren we op zoek te gaan naar de goedkoopste energieleverancier.

goedkoopste energieleverancier

Wat is het verschil tussen de eindafrekening en de jaarafrekening?

Waarschijnlijk heb je al eens de jaarafrekening gehad van je energieleverancier als je een contract voor langere tijd hebt, de jaarafrekening krijg je namelijk ieder jaar. Wat is er anders aan de eindafrekening dan de jaarafrekening?

De eindafrekening laat de periode zien vanaf de laatste jaarafrekening tot en met de overstap of verhuizing. Met de eindafrekening wordt het voorschotbedrag dat je maandelijks in termijnen hebt betaald verrekend met wat je daadwerkelijk hebt verbruikt. De eindafrekening kan dus over een paar maanden gaan, terwijl de jaarafrekening altijd een periode van 12 maanden beslaat.

Controleer je eindafrekening

Of je nou verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier, we adviseren je in beide gevallen je eindafrekening goed te controleren. Daarbij is het belangrijk om te checken of de meterstanden op de eindafrekening overeen komen met de meter standen op jouw (slimme) meter. Klopt er iets niet? Geef dit dan tijdig door aan je energieleverancier.

Benieuwd wat jij kunt besparen op je energiecontract? Vind meteen de goedkoopste energieleverancier op jouw adres.

Goedkoopste energieleverancier
eindafrekening energie