We blikken graag al even vooruit naar 2021, nu het energie overstapseizoen in volle gang is en het einde van het jaar in zicht komt. Wie straks de goedkoopste energieleverancier van 2021 is, is voor iedereen anders. Dit hangt namelijk af van wat de energieprijzen gaan doen, maar ook van jouw verbruik. Hoe de energieprijzen komend jaar veranderen is gedeeltelijk bekend, de rest volgt per januari 2021. We raden je aan deze ontwikkelingen in de gaten te houden. Zo kun jij straks eenvoudig checken wie de goedkoopste energieleverancier van 2021 is voor jou en er je voordeel mee doen.

Goedkoopste energieleverancier

Goedkoopste energieleverancier 2021

Het is ieder jaar weer afwachten hoe de energieprijzen zich gaan ontwikkelen. Dit is voor een heel groot deel bepalend wie voor jou de goedkoopste energieleverancier wordt.

De energieprijzen bestaan uit drie onderdelen: (1) de variabele leveringstarieven en vastrecht kosten, (2) energiebelastingen en (3) netbeheerkosten. De energiebelastingen voor 2021 zijn afgelopen Prinsjesdag bekend gemaakt. De netbeerkosten en de variabele leveringstarieven zullen vanaf 1 januari 2021 bekend gemaakt worden.

goedkoopste energieleverancier 2021

Voor een totaalbeeld van de energieprijzen is het dus nog te vroeg. Wel is het alvast goed om te weten wat de verwachtingen zijn, en wat jij kunt doen op het moment dat alle tarieven bekend zijn. Zo blijf je ‘in charge’ van je energierekening!

Vergelijk de variabele leveringstarieven en vaste leveringskosten

Je kunt op het moment dat de variabele leveringstarieven en de vaste leveringskosten (vroeger vastrechtkosten) bekend zijn, direct hierop inspelen. Hoe? Op de variabele leveringstarieven en vastrechtkosten heb jij direct invloed door over te stappen naar een andere energieleverancier. De hoogte van deze tarieven mogen energieleveranciers namelijk zelf bepalen. De ene leverancier zal goedkoper zijn dan de andere op basis van de nieuwe leveringstarieven. De hoogte van deze tarieven hangt altijd samen met geopolitieke ontwikkelingen, en de huidige situatie binnen de energiemarkt.

Vanaf januari zal bekend worden welke variabele leveringstarieven en vastrecht kosten energieleveranciers gaan handhaven. Dan weten we welke energieleveranciers hun leveringstarieven per kWh stroom en m3 gas gelijk houden, goedkoper maken of duurder maken. Dit zie jij terug in onze energie vergelijker.

Naar verwachting zullen de drie grootste energieleveranciers: Nuon Vattenfall, Eneco en Essent hier traditioneel als eerste mee naar buiten komen. Zodra deze tarieven bekend zijn is dit altijd een goed moment om te checken wie de de goedkoopste energieleverancier voor jou is op basis van je verbruik.

Goedkoopste energieleverancier

Energiebelasting 2021

Wat er gaat gebeuren met de energiebelastingen, is inmiddels bekend sinds Prinsjesdag. Zoals verwacht gaat de belasting op gas komend jaar weer verder omhoog, en wordt de belasting op stroom weer iets verlaagd. Daardoor wordt gasverbruik komend jaar weer duurder, stroomverbruik weer iets voordeliger.

Vermindering energiebelasting komend jaar hoger

Ook gaat de vermindering energiebelasting komend jaar omhoog. Dit betekent dat ieder huishouden een grotere heffingskorting op de energiebelasting krijgt, namelijk: € 559,-. Dat is € 31,- meer dan dit jaar. Dat is een mooie meevaller.

De hoogte van de energiebelastingen zijn voor iedereen gelijk en wordt bepaald vanuit de overheid. Hierop heb je helaas geen invloed met overstappen van energieleverancier. Maar door zuinig om te gaan met je energieverbruik kun je de energiebelasting die je betaalt wel deels verlagen. Je betaalt namelijk ook energiebelasting over je energieverbruik. Hoe minder energie je verbruikt, des te minder belasting je betaalt.

Verwachting netbeerkosten 2021

Op 1 januari zullen netbeheerders hun netbeheerkosten bekend maken. De netbeheerkosten worden bepaald door de netbeheerders zelf, na goedkeuring van de Autoriteit Consument & Markt. De verwachting is dat de netbeheerkosten vanaf 2021 flink zullen stijgen, met zo’n € 26,- per jaar. Dat is ruim vijf keer meer dan de € 5,- stijging van dit jaar.

Helaas heb je ook in de netbeerkosten geen vrije keuze. En zorgt dit met de verhoging van de energiebelastingen naar verwachting voor een hogere energierekening.

Hoe vind je straks de goedkoopste energieleverancier van 2021?

Wij houden de aanpassingen van de gas en stroom prijzen voor 2021 natuurlijk bij. Die zie je vanaf januari ook terug in onze vergelijker. Zo kun jij met de postcodecheck voor gas en stroom heel eenvoudig zien wie de goedkoopste energieleverancier is bij jouw verbruik.

Ben je op dit moment al contract vrij? Dan hoef je natuurlijk niet te wachten tot 2021 met overstappen om te besparen. Sterker nog: dan raden we je aan meteen te beginnen met vergelijken en over te stappen. Want zo kun je dit jaar nog gebruik maken van de zeer lage energieprijzen en meteen beginnen met besparen! Welke tips hebben we nog meer voor je?

1. Kies voor vaste tarieven

Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier op basis van jouw gegevens heeft altijd zin, ook wanneer de energieprijzen stijgen. Waarom? De leveringstarieven van energieleveranciers liggen bij een nieuw vast contract bijna altijd lager. Blijf je zitten na de einddatum van je contract, dan ga je automatisch variabele tarieven betalen. Die liggen vaak hoger dan vaste tarieven.

2. Stap over met een welkomstbonus

Daarbovenop komt nog eens dat je als nieuwe klant heel makkelijk gebruik kunt maken van een eenmalige welkomstkorting die veel leveranciers bieden om nieuwe klanten binnen te halen. Deze korting loop je mis als je na de einddatum van je contract bij je huidige leverancier blijft. En juist deze welkomstbonus maakt het grootste verschil, waardoor je onderaan de streep bij hetzelfde verbruik toch voordeliger uit bent als je overstapt dan wanneer je blijft zitten en variabele ‘slaaptarieven’ blijft betalen.

Goedkoopste energieleverancier