De energiecrisis is nog niet op z’n einde helaas. En nu we het najaar in gaan en koudere dagen voor de deur staan, zijn veel huishoudens dagelijks (noodgedwongen) met hun energierekening bezig. Waarschijnlijk doe je er alles aan om op je energieverbruik te besparen. Maar wat zijn de vooruitzichten voor de energieprijzen zelf in 2023. In dit artikel leggen we je uit wat je mag verwachten.

Mis geen belangrijke updates met de energie alert

Wil je geen belangrijke wijzigingen missen rondom je energierekening in 2023? Meld je dan aan voor de energie alert op Keuze.nl, onze partnerwebsite.

Aanmelden energie alert

1. Voor variabele leveringstarieven komt een prijsplafond vanaf 1 januari 2023

Het was al duidelijk dat de overheid en energieleveranciers wat moesten doen aan de energietarieven, dat gaat nu ook definitief gebeuren is bekend gemaakt met Prinsjesdag.

Het kabinet gaat een tijdelijk prijsplafond voor energie instellen vanaf 1 januari 2023 tot 31 december 2023. De exacte bedragen en uitwerking van het plan moeten nog worden vastgesteld, zodat ieder huishouden hiervan kan profiteren. Maar vooralsnog is het volgende besloten:

Huishoudens betalen tot een gemiddeld verbruik van 1200 m3 gas en 2400 kWh stroom vanaf januari een verlaagd maximaal tarief. Voor het energieverbruik boven dit gemiddelde verbruik geldt het normale markttarief dat leveranciers hanteren. Dit betekent dat de energierekening vanaf komend jaar wordt opgesplitst in een deel dat onder dit gemiddelde verbruik ligt en alles wat daarboven komt.

Vooralsnog is het plan om de gasprijs te maximeren op € 1,50 per m3 gas en stroom op € 0,70 per kWh. Deze bedragen zouden nog kunnen zakken als de marktprijzen ook dalen. Zo zou het prijsplafond voor gas maximaal kunnen zakken tot € 1,20 per m3.

Hoewel dit nog steeds relatief hoge tarieven zijn, is dit is een flinke opsteker als je weet dat nieuwe klanten (met overstappen) nu gerust prijzen boven de € 3,- en zelfs € 4,- betalen per m3 gas.

Met deze maatregel hoop het kabinet dat huishoudens nog steeds zuinig met energie blijven omgaan door zoveel mogelijk onder het gemiddelde verbruik te blijven.

energierekening 2023

2. Termijnbedragen worden al verlaagd vanaf november 2022

Dit is niet de enige positieve verandering. Dit najaar nog wil het kabinet óók het termijnbedrag verlagen als tussenoplossing om huishoudens nu al tegemoet te komen en de energielasten draaglijker te maken. De overheid gaat het verschil compenseren. Hierover zul je van je energieleverancier tijdig bericht.

3. De belasting op energie gaat van 9% terug naar 21%

Even leek het erop dat tot komend jaar juli de btw op energie nog verlaagd zou worden naar 9%. Maar met het plan voor het prijsplafond en het eerder verlagen van de termijnbedragen is de verlengde btw-verlaging van tafel. Vanaf 1 januari 2023 betaal je weer 21% btw over je energieverbruik.

4. De vermindering energiebelasting stijgt niet verder in 2023

Vanwege de compensatie met het prijsplafond heeft het kabinet besloten om de vermindering energiebelasting in 2023 niet aan te passen. Dit jaar was de vermindering energiebelasting sinds 1 juli eenmalig verhoogd naar € 742,98. Het ziet er naar uit dat dit bedrag weer op het niveau van 2021 komt te liggen, naar schatting zo’n € 558,56.

5. Vaste contracten lijken begin 2023 weer beschikbaar te zijn

Wij verwachten ook dat dit najaar weer de eerste vaste contracten online beschikbaar zullen komen. Minister Jetten van Klimaat en Energie wil energieleveranciers verplichten om weer meerjarige vaste contracten te gaan aanbieden, om huishoudens prijszekerheid te geven over hun energiekosten. Hierover horen we naar verwachting binnenkort meer.

Welke contracten kun je nu nog afsluiten?

Heb je op dit moment nog geen energiecontract, of wil je gaan vergelijken en alle beschikbare opties bekijken? Op dit moment kun je alleen nog bij iedere energieleverancier een modelcontract afsluiten met variabele tarieven (via de website).

Het goedkoopste modelcontract is in veel gevallen het Vattenfall modelcontract. Bekijk dit contract via onderstaande button

Vattenfall modelcontract

Een andere optie is een contract bij Frank Energie met dynamische prijzen. Let erop dat deze prijzen van dag tot dag kunnen wisselen. Dit is niet voor iedereen geschikt, maar alleen als je je energieverbruik op de dag maximaal wil optimaliseren.

Energietoeslag voor minima en energie noodfonds beschikbaar in 2023

Voor huishoudens die moeilijk rondkomen en rond bijstandsniveau zitten blijft de energietoeslag van € 1300,- ook in 2023 beschikbaar.

Daarbovenop gaat de overheid een energie noodfonds oprichten voor huishoudens die met betalingsproblemen kampen en dreigen afgesloten te worden. Voor deze groep geldt ook dat ze een halfjaar betaalpauze kunnen krijgen. Wanbetalers mogen niet worden afgesloten van gas en stroom.

Mis geen belangrijke updates met de energie alert

Wil je geen belangrijke wijzigingen missen rondom je energierekening in 2023? Meld je dan aan voor de energie alert op Keuze.nl, onze partnerwebsite.

Aanmelden energie alert