We werken met z’n allen nu al maanden massaal thuis. Dit zal vermoedelijk ook nog wel een tijd zo blijven, en voor sommigen verandert de dynamiek tussen thuiswerken en op locatie misschien wel voorgoed. Dit heeft tot gevolg dat we thuis in veel gevallen méér energie zijn gaan verbruiken, en ook een hogere energierekening kunnen verwachten. Nu ook de koudere maanden intreden waarbij de verwarming sowieso al vaker aangaat, kan het vele thuiswerken extra ‘inhakken’ op je energierekening. Wil jij het effect van thuiswerken op je energierekening zoveel mogelijk beperken? Lees dan wat jij hieraan kunt doen.

Energieverbruik verandert door thuiswerken

Wat opvalt aan het vele thuiswerken is dat de piekmomenten in energieverbruik veranderen. Normaal gesproken is er een aantal piekmomenten op een dag, namelijk ’s ochtends bij het opstarten, wanneer we douchen en ons klaarmaken. Daarnaast ook ’s avonds wanneer we terugkomen uit ons werk, eten gaan koken, het huis verwarmen, tv kijken of willen afdouchen.

Nu blijkt uit het vele thuiswerken dat er eigenlijk nog maar één piekmoment is: in de ochtend. Terwijl overdag de verwarming nu langer aanstaat om het huis warm te houden. En omdat we nu ook overdag meer kopjes koffie en thee zetten, en vaker huishoudelijke klusjes tussen het werken door doen, is de schatting dat huishoudens gemiddeld 9,3% meer aan energie besteden tot 1 april 2021.

thuiswerken energierekening

Thuiswerken zorgt voor hogere energiekosten

In algemene zin zullen huishoudens dus meer aan energiekosten gaat betalen. Energieleverancier Nuon Vattenfall deed onderzoek naar het energieverbruik. Een meerderheid van de ondervraagden, namelijk 51% van de thuiswerkers, denkt dat de energierekening door thuiswerken zal stijgen.

Hoeveel ga je méér betalen?

Het is lastig te zeggen hoeveel de energierekening per huishoudens hierdoor in de praktijk zal stijgen. Dit zal erg verschillen per situatie, en hangt van veel factoren af. Zo heeft de één een heel andere thuiswerkroutine en andere gewoonten dan de ander. Ook speelt natuurlijk mee hoe je woont, en onder welke omstandigheden. Maar volgens berekeningen van het Nibud kost het vele thuiswerken een huishouden gemiddeld zo’n € 2,- per dag extra. Dit klinkt niet als veel. Maar per maand is dat is zo’n € 40,- á € 50,- extra. Toch een behoorlijk bedrag.

Hiertegenover staat wel dat we gelukkig een behoorlijk milde winter hebben gehad aan het begin dit jaar. Dat heeft ervoor gezorgd dat de energierekening voor veel huishoudens juist lager uitviel, omdat de verwarming niet regelmatig aan hoefde.

Daardoor kan het zijn dat het vele thuiswerken en de besparing vanwege de milde winter elkaar min of meer opheffen. Voor de één zal dat wel het geval zijn, andere huishoudens zullen wel degelijk meer gaan betalen. Het kan dus geen kwaad hier vast op vooruit te kijken. Hoe doe je dat het beste?

Goedkoopste gas en stroom nu nog belangrijker

Werk jij ook vrijwel alleen nog maar thuis en verbruik je daardoor meer energe? Dan is dit een goed moment om te kijken of je nog bij de goedkoopste energieleverancier voor jou zit, of dat je beter kunt overstappen. Omdat de meeste huishoudens nu meer energie verbruiken en ruim de helft ook een hogere rekening verwacht, is het slim om te kijken wie voor jou het goedkoopste gas en stroom levert op basis van je nieuwe verbruik.

Goedkoopste gas en stroom

Overstappen als je contractvrij bent

Ben je op dit moment contractvrij? Dan kun je meteen overstappen op het goedkoopste gas en stroom contract, en besparen. Nieuwe klanten betalen bijna altijd gunstigere instaptarieven per kWh stroom en m3 gas. Die liggen lager dan de variabele ‘slaaptarieven’ die je gaat betalen na de einddatum van je contract.

Bovendien kun je als nieuwe klant bij veel leveranciers heel makkelijk van een eenmalige welkomstkorting profiteren als je overstapt. Die wordt verrekend aan het einde van het eerste contractjaar, en kan je al snel een extra besparing opleveren tot wel honderden euro’s per jaar. Zeer de moeite waard dus om te vergelijken.

Overstappen als je bijna contractvrij bent

Ben je nog niet contractvrij, maar wel bijna? Bekijk dan of je alvast je overstap kunt aanvragen. Bij vrijwel alle leveranciers kun je ruim voor de einddatum van je contract al een overstap doorgeven. In veel gevallen tot wel 4 maanden van tevoren.

Stap je binnen deze switchtermijn over, dan kun nu alvast je contract bij de goedkoopste energieleverancier laten vastzetten. Je krijgt de voordelen van het nieuwe contract, zoals de lage tarieven en eenmalige korting automatisch op het moment nadat je huidige contract afloopt. Zo betaal je geen dubbele kosten, of een overstapboete, maar profiteer je direct opnieuw van een goedkoop energiecontract.

TIP: Ben je onlangs overgestapt en kun je nu niet overstappen, zonder een overstapboete te moeten betalen? Bekijk dan of het nu slim is met een hoger energieverbruik om je termijnbedrag te verhogen. Daarmee voorkom je dat aan het einde van het contractjaar moet bijbetalen.

Ga slim om met je energieverbruik

Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier is dus altijd verstandig. Maar los van de lage energieprijzen die je betaalt wanneer je overstapt, is het nu ook slim om te kijken of je zuiniger kunt omgaan met je energieverbruik.

Daarom geven we je tot slot nog een paar handige tips die verschil kunnen maken op je thuiswerkkosten. Zeker als je met meerdere personen tegelijk thuiswerkt. Zo kun je er dubbel je voordeel mee doen!

Vijf energie bespaartips bij thuiswerken

1. Werk als het kan op een laptop

Een laptop verbruikt veel minder stroom dan een desktop computer. Leg je laptop alleen aan de oplader wanneer hij leeg is en schakel indien mogelijk je laptop in op de eco-stand.

2. Kijk of je gezamenlijk kunt thuiswerken in dezelfde ruimte

Zo hoef je maar één ruimte te verwarmen en bespaar je stookkosten.

3. Haal na een dag werken alle stekkers uit het stopcontact

Of schakel de stekkerdoos uit waaraan jouw apparaten verbonden zijn. Zo voorkom je onnodig sluipverbruik.

4. Probeer zo dicht mogelijk bij een raam te werken

Zo maak je handig gebruik van het daglicht en hoef je minder lang de lampen aan te doen.

5. Douch niet langer dan normaal

Nu je geen reistijd meer hebt en langer de tijd hebt ’s ochtends, is het gevaar dat je langer doucht. Zet bijvoorbeeld een timer voor het douchen.

energierekening thuiswerken