Ieder jaar is 1 januari weer een belangrijke datum als het gaat om de energieprijzen. Ben jij net als vele anderen op dit moment ook bezig met je energiecontract? Dan is het goed om te weten wat er vanaf 1 januari precies verandert aan energieprijzen, en wat dat voor gevolgen heeft voor jouw energierekening. We bespreken kort wat er verandert. Zo weet jij wat je kunt doen om zeker te weten dat je ook komend jaar bij de goedkoopste energieleverancier van 2021 zit.

Vergelijk energieprijzen

Vanaf 1 januari veranderen er kortgezegd drie dingen aan de energieprijzen. Allereerst mogen energieleveranciers de variabele energieprijzen aanpassen. Daarnaast gaan de nieuwe netbeheerkosten in, en betaal je vanaf 1 januari de nieuwe energiebelastingtarieven die afgelopen Prinsjesdag bekend zijn gemaakt. Wat wijzigt er precies?

1. Variabele energieprijzen 2021

De variabele energieprijzen zullen vanaf 1 januari bij de meeste leveranciers (verder) dalen. Eneco en Nuon Vattenfall hebben al bekend gemaakt de variabele leveringstarieven te zullen verlagen, de verwachting is dat Essent zal volgen en dit ook doet. Nuon Vattenfall verhoogt daarentegen de vaste leveringskosten. Eneco houdt deze gelijk. De overige leveranciers moeten hun energieprijzen nog bekend maken, en zullen dit uiterlijk één dezer dagen doen.

energieprijzen 2021

Vanwege de huidige situatie in de wereld en het effect daarvan op de oliemarkt blijven de variabele energieprijzen nog altijd historisch laag. Huishoudens met een variabel energiecontract (zo’n 45%) gaan er vanwege deze wijziging iets op vooruit. Een leuke meevaller als je op dit moment geen vast energiecontract hebt.

Energieprijzen opnieuw vastzetten bijna altijd goedkoper

Toch is het nog altijd in bijna alle gevallen het voordeligste om na de looptijd van je vaste contract niet stil te blijven zitten als je op zoek bent naar het goedkoopste stroom en gas contract.

De vaste energieprijzen volgen normaal gesproken namelijk de variabele energieprijzen. Als de variabele energieprijzen zakken, zoals vanaf januari het geval is, dan is de kans groot dat de vaste tarieven ook kort daarop mee zullen dalen.

Door de dan geldende tarieven voor nieuwe klanten vast te laten zetten voor 1 jaar ben je uiteindelijk het voordeligste uit. Nieuwe klanten die hun gas en stroom tarieven laten vastzetten, kunnen heel gemakkelijk gebruik maken van een welkomstbonus. Deze eenmalige korting maakt het grootste verschil of je bij de goedkoopste energieleverancier zit.

Bekijk energieprijzen

2. Netbeheerkosten 2021

Bekend is inmiddels ook dat de netbeheerkosten vanaf 1 januari omhoog gaan. Gemiddeld ga je het komende jaar € 26,- euro meer betalen voor het transport van gas en stroom naar je woning, de aansluitkosten en de huur van je energiemeter.

Niet ieder huishouden krijgt te maken met een behoorlijke verhoging. Een paar netbeheerders houden de maximale verhogingstarieven aan die de ACM heeft vastgesteld. Andere netbeheerders doen dan niet, en verhogen met ‘maar’ enkele euro’s, zoals Stedin. Wat je exact komend jaar zal betalen aan netbeheerkosten betalen, zie je komend jaar op je energierekening terug.

Je netbeheerder kun je niet zelf kiezen. Deze word je toegewezen afhankelijk van je woonplaats en je aansluiting. Wel kun je overstappen van leverancier voor lagere leveringskosten en een eenmalige korting, plus zuiniger omgaan met energie om je kosten te verlagen. Op die manier bespaar je toch, ondanks dat je netbeheerkosten (licht) zullen stijgen.

3. Energiebelasting 2021

Afgelopen Prinsjesdag maakte de overheid de energiebelastingen bekend voor 2021. Ook deze gaan komende week in. Wat verandert er ook alweer?

  • De energiebelasting op gas gaat verder omhoog
  • De energiebelasting op stroom gaat verder omlaag
  • De ODE belasting gaat omhoog (Opslag Duurzame Energie)

Maar omdat de vermindering energiebelasting van € 527,17 dit jaar, naar € 559 in 2021 gaat, blijft je energiebelasting ongeveer gelijk met wat je in 2020 betaalt.

Energiebelastingen beslaan het grootste deel van je energierekening, zo’n 40%. Op de hoogte van de energiebelasting heb je zelf geen invloed, dit is voor iedereen gelijk. Wel betaal je minder belasting naarmate je minder energie verbruikt. Zuinig omgaan met energie blijft dus belangrijk.

Op dit deel van energieprijzen heb jij direct invloed met je keuze

Op het grootste deel van je energierekening heb je helaas niet direct zelf invloed, zoals de energiebelastingen en de netbeheerkosten. Heeft het dan wel echt zin om over te stappen? Jazeker!

Want op het deel waar je wel invloed op hebt, de vaste en variabele leveringskosten (die energieleveranciers zelf mogen vaststellen), kun je juist tot wel honderden euro’s besparen door regelmatig over te stappen. Lage instaptarieven voor nieuwe klanten en een hoge welkomstkorting besparen je bijna altijd méér dan blijven zitten met een variabel contract.

Bedenk zelf maar: je energierekening bestaat in 2020 voor 39% uit vaste en variabele leveringskosten. Dat is dus ruim een derde. Door gunstige lage tarieven te laten vastzetten voor de periode van 1 of 3 jaar, en te profiteren van een riante welkomstbonus, maak jij een flinke besparing voor jezelf mogelijk!

Vergelijk energieprijzen