Ben jij net als vele anderen op dit moment ook bezig met je energiecontract vanwege de hoge tarieven? Dan is het goed om te weten wat er dit jaar precies verandert, en wat dat voor gevolgen heeft voor jouw energierekening. We bespreken wat je kunt doen om dit jaar de goedkoopste energieleverancier van 2022 te vinden.

Vergelijk energieprijzen

Vanaf begin januari is er een aantal dingen veranderd aan de energieprijzen. Allereerst hebben leveranciers de variabele energieprijzen (fors) aangepast.

Daarnaast zijn de nieuwe netbeheerkosten ingegaan. Ook betaal je sinds het begin van deze maand nieuwe belastingtarieven voor je energie. Wat wijzigt er precies?

1. Variabele energieprijzen 2022

De variabele energieprijzen zijn bij alle leveranciers vanaf 1 januari gestegen. Enkele leveranciers hadden hun variabele tarieven eind 2021 al verhoogd als gevolg van de energiecrisis.

Vanwege de huidige energiecrisis en het effect daarvan op de gas- en oliemarkt blijven de variabele energieprijzen nog altijd historisch hoog.

Huishoudens met een variabel energiecontract (ongeveer 50%) gaan er vanwege deze wijziging (veel) op achteruit. Had je hiervoor een vast contract met lagere tarieven, dan ga je nu in de meeste gevallen fors meer betalen.

energieprijzen 2021

Variabel contract nu vaak tijdelijk goedkoper

In verhouding met de vaste tarieven liggen de variabele energieprijzen in de meeste gevallen nu iets lager.

Het kan dus goedkoper zijn om nog even een variabel contract aan te houden in plaats van nu over te stappen op een nieuw vast contract met nog hogere tarieven, zodra je contract afloopt.

We raden je aan de variabele tarieven te vergelijken met de tarieven van nieuwe vaste contracten voor gas en stroom, en te kijken wat voor jou nu het goedkoopste is.

Over het algemeen is het pas weer gunstig om over te stappen op een vast contract als de vaste tarieven weer gaan dalen voor langere tijd. Niemand weet precies wanneer dat is dit jaar, maar er komt een periode dat vaste contracten sowieso weer voordeliger zijn.

Bekijk energieprijzen

2. Netbeheerkosten 2022

Vanaf 1 januari zijn ook de netbeheerkosten voor dit jaar aangepast. In sommige gevallen betalen huishoudens meer aan netbeheerkosten, in andere gevallen blijft het ongeveer gelijk, of betaal je juist iets minder, afhankelijk van je netbeheerder.

Gemiddeld ga je het komende jaar € 13,- euro meer betalen voor het transport van gas en stroom naar je woning, de aansluitkosten en de huur van je energiemeter.

Netbeheerder Stedin verhoogt de netbeheerkosten het meest, met € 26,74. Liander verlaagt de netbeheerkosten juist met €3,-. Wat je exact dit jaar zal betalen aan netbeheerkosten betalen, zie je komend jaar op je energierekening terug.

Je netbeheerder kun je niet zelf kiezen. Deze wordt je toegewezen afhankelijk van je woonplaats en je aansluiting. Wel kun je overstappen van leverancier voor lagere leveringskosten en een eenmalige korting, plus zuiniger omgaan met energie om je kosten te verlagen. Op die manier bespaar je toch, ondanks dat je netbeheerkosten (licht) zullen stijgen.

3. Energiebelasting 2022

Wat verandert er aan de energiebelasting dit jaar? Omdat 2022 een uitzonderlijk jaar is vanwege de energiecrisis, maakt de overheid de energiebelasting voor één keer lager. Hiermee wil de overheid voor een deel de hoge energieprijzen compenseren.

  • Alle huishoudens krijgen een extra belastingkorting van € 265,- incl. btw.
  • De totale ‘vermindering energiebelasting’: € 824,77 incl. btw per aansluiting
  • Het belastingtarief voor stroom gaat omlaag met € 0,05 per aansluiting in de eerste schijf. De meeste huishoudens vallen hierbinnen.

Volgens de overheid zouden deze maatregelen voor ieder huishouden een besparing op de energiebelasting moeten opleveren van zo’n € 422,- bij een gemiddeld verbruik.

Energiebelastingen beslaan het grootste deel van je energierekening, zo’n 40%. Op de hoogte van de energiebelasting heb je zelf geen invloed, dit is voor iedereen gelijk. Wel betaal je minder belasting naarmate je minder energie verbruikt. Zuinig omgaan met energie blijft dus belangrijk.

Op dit deel van energieprijzen heb jij direct invloed met je keuze

Op het grootste deel van je energierekening heb je helaas niet direct zelf invloed, zoals de energiebelastingen en de netbeheerkosten. Heeft het dan wel echt zin om over te stappen? Jazeker!

Want op het deel waar je wel invloed op hebt, de vaste en variabele leveringskosten (die energieleveranciers zelf mogen vaststellen), kun je juist tot wel honderden euro’s besparen door regelmatig over te stappen. Zeker nu de energieprijzen op recordhoogte staan en de verschillen tussen vaste en variabele contracten soms groot zijn.

Door energieprijzen te vergelijken voor gas en stroom, weet jij of je nu bij de goedkoopste energieleverancier zit.

Heb je op dit moment een variabel contract? Dan raden we je aan regelmatig even te tarieven te vergelijken met vaste contracten.

Vast contract voor prijszekerheid

Wil je nu vooral prijszekerheid? Kies dan wel voor een 1-jarig vast contract. Dan weet je in ieder geval waar je het komende jaar aan toe bent. Ook ben je dan na 1 jaar weer vrij om over te stappen op dan het goedkoopste contract met (hopelijk) lagere tarieven.

Vergelijk gas en stroom