Wanneer kan ik overstappen van energieleverancier?

Denk je aan overstappen van energieleverancier? Slim! Dit kan je een hoop energiekosten besparen. Maar vanaf wanneer kun je precies overstappen van energieleverancier? Dat hangt ervan af. Dit heeft te maken met de einddatum van je huidige contract, en met de switchtermijn van energieleveranciers. Dat leggen we uit, zodat jij op het juiste moment kunt overstappen naar de goedkoopste energieleverancier.

Vergelijk keurmerk
Keuze.nl website Overstappen zonder zorgen
Vergelijkgroep website
Thuiswinkel partner Eerlijk vergelijken
Kiyoh beoordeling 9.1
Klantenbeoordeling Onze bezoekers over ons

Wanneer overstappen naar de goedkoopste energieleverancier?

Wil je overstappen van energie, dan kun je dit vaak al behoorlijk ver van tevoren doorgeven aan de energieleverancier die je op het oog hebt. Zo heb je mogelijkheid om een huidige aanbieding te ‘reserveren’.

Heb je bijvoorbeeld een mooie energie met kado aanbieding gevonden op jouw adres, of een aanbod met een flinke korting, maar ben je nog niet contractvrij? Dan kun je in sommige gevallen deze aanbieding wel al reserveren. Handig, want aanbiedingen komen en gaan, en de kans bestaat dat deze aanbieding straks niet meer loopt zodra je einddatum in zicht komt.

Overstappen energie: let op je contractdatum en de switchtermijn

Twee punten zijn belangrijk wanneer je wil overstappen van energie: je contractdatum en de switchtermijn van energieleveranciers.

1. Check of je contractvrij bent

Ben je nog nooit overgestapt? Dan is de kans groot dat je momenteel contractvrij bent. Bekijk wat de exacte einddatum is van je huidige contract. Dit kun je zien in je contract, of in je online portaal.

Wanneer de einddatum van je contract is verlopen kun je op ieder willekeurig moment gas en stroom vergelijken en meteen overstappen. Je nieuwe energiecontract gaat dan in na de 30 dagen opzegtermijn, en met inachtneming van 14 dagen bedenktijd.

2. Bekijk de switchtermijn van energieleveranciers

Ben je nog niet contractvrij? Dan ligt het er aan hoe ver de einddatum in de toekomst ligt of je je overstap alvast kunt doorgeven. Je einddatum mag niet te ver in de toekomst liggen. Bekijk wanneer je een energiecontract kunt afsluiten met de handige datumcheck van Keuze.nl.

switchtermijn overstappen energie

Stap op het juiste moment over

Het is belangrijk dat je de exacte einddatum van je contract checkt, omdat energieleveranciers onderling dit niet meer met elkaar mogen delen op basis van het Contract Eind Register (CER). Geef je een verkeerde einddatum door, dan wordt dat niet gecorrigeerd waardoor je mogelijk te vroeg overstapt en je nieuwe leverancier niet wacht tot de einddatum van je huidige contract. Je huidige leverancier brengt je dan mogelijk een overstapboete in rekening. Ook loop je mogelijk je welkomstkorting of cashback mis als je te vroeg overstapt. Dat zou zonde zijn.

Ben je al contractvrij nu? Dan kun je gelijk beginnen met gas en stroom vergelijken. Ben je nog niet contractvrij? Dan kun je in veel gevallen ook al gas en stroom vergelijken en je overstap alvast aanvragen. Handig, want zo kun jij alvast op zoek gaan naar de goedkoopste energieleverancier voor jou en ervaar je een naadloze overstap tussen je huidige- en nieuwe contract. Geen gedoe met een opzegboete of misgelopen korting, maar wel maximaal profijt.