De goedkoopste energieleverancier met een laag vastrecht

Bespaar gemakkelijk € 50,- per jaar bij een leverancier met de laagste vastrecht. Wij zochten het voor je uit.

Goedkoopste gas en stroom

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres het goedkoopste gas en stroom contract.

Postcode
Huisnummer
Besparen icoon
Bespaar gemiddeld € 406,- Vergelijk energieleveranciers
Bezoekers icoon
123.174 Bezoekers hebben afgelopen maand bij ons vergeleken
Vergelijkgroep website
Onafhankelijk Onderdeel van Keuze.nl

Naast de leveringskosten voor gas en stroom, bestaat je energienota ook uit vastrecht. Het vastrecht is een vast bedrag dat je per maand, kwartaal of jaar betaalt. Het is een vast bedrag per maand ongeacht je verbruik. Echter kan het vastrecht wel per leverancier verschillen. Wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste energieleverancier is het aan te raden om zowel de leveringskosten als het vastrecht te vergelijken.

Afhankelijk van jouw energieverbruik is het soms gunstiger om te kiezen voor een energieleverancier met het laagste vastrecht, andere keren juist weer een hoger vastrecht en lagere leveringstarieven.

Wat is vastrecht?

Tegenwoordig kom je naast de term vastrecht ook ‘vaste leveringskosten’ tegen. Beide betekenen hetzelfde en staan voor de kosten die je betaalt aan je energieleverancier aan administratiekosten, de huur van je energiemeter, maar ook het onderhoud van het energienetwerk.

Het is het verstandig te letten op vastrecht kosten met energieprijzen vergelijken, omdat een energieleverancier met lage leveringskosten voor gas en stroom misschien voordelig kan lijken, maar door hoge vastrecht kosten toch behoorlijk duur kan uitpakken.

Zo lopen de vastrecht kosten sterk uiteen tussen energieleveranciers, en betaal je ongeveer tussen de €5,- en €8,- per maand, per product. Dit lijkt misschien niet heel veel, maar op jaarbasis lopen de laagste vastrecht kosten en het hoogste vastrecht uiteen tussen €54,- en €108,- per jaar. Dit scheelt dus ruim de helft!

Laag vastrecht

Vastrecht kosten voor gas en stroom

Wanneer je gas en stroom gaat vergelijken, laten we je de vaste leveringskosten per product, per jaar zien. Zo zie je welk deel van de jaarkosten op gaan aan vastrecht kosten. Maar wil je meteen zien welke energieleverancier het laagste vastrecht in rekening brengt? Bekijk dan eens het overzicht hieronder. Wij hebben per energieleverancier uitgezocht hoeveel vastrecht kosten zij in rekening brengen op jaarbasis.

Energieleverancier Vastrecht elektra Vastrecht gas
€71,88 €71,88 Bekijk aanbod
€101,88 €89,88 Bekijk aanbod
€102,00 €102,00 Bekijk aanbod
€95,40 €83,34 Bekijk aanbod
€101,93 €101,93 Bekijk aanbod
€113,53 €65,74 Bekijk aanbod
€119,87 €107,88 Bekijk aanbod
€99,99 €99,99 Bekijk aanbod
€119,79 €71,88 Bekijk aanbod
€107,88 €95,88 Bekijk aanbod
€367,17 €117,64 Bekijk aanbod

Laag vastrecht voordelig bij laag verbruik

Wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste energieleverancier, is het aan te raden om het vastrecht altijd in samenhang met de variabele leveringskosten voor gas en stroom te vergelijken. Staar je dus niet blind op alleen de vaste leveringskosten. Waarom?

Omdat het vastrecht een vast bedrag per maand is, is het voordeliger bij een laag energieverbruik te kiezen voor een laag vastrecht en iets hogere leveringskosten. Is je energieverbruik juist relatief hoog? Dan is het vaak voordeliger om te vergelijken op leveranciers met een iets hoger vastrecht, maar lagere leveringskosten voor gas en stroom.

Vastrecht kosten en zonnepanelen

Een situatie waarin het slim is te kiezen voor lage vastrecht kosten is wanneer je zonnepanelen hebt. Wek je zelf energie op met zonnepanelen? Dan neem je minder stroom af van het energienet en zullen je stroomkosten lager liggen. In dat geval is het raadzaam energieprijzen te vergelijken op laag vastrecht en iets hogere leveringstarieven voor stroom.

Meer over zonnepanelen en vastrecht

Goedkoopste energieleverancier met vastrecht

Hoewel vastrecht kosten dus een belangrijk onderdeel zijn van je energierekening, worden je totale energiekosten door méér dan de vastrechtkosten bepaald. Vergelijk daarom alle energieprijzen op basis van jouw verbruik en postcode. Zo zie je snel wie de goedkoopste energieleverancier is voor jou op basis van gunstige tarieven en een hoge welkomstkorting als nieuwe klant.

Energieprijzen vergelijken

Daarom energieprijzen vergelijken:

  • Altijd voordeliger dan via de website van de leverancier
  • Up-to-date energieprijzen
  • Gratis overstapservice