Heb jij zonnepanelen of ga je zonnepanelen aanschaffen? Ook met zonnepanelen sluit je een contract af met een energieleverancier. En wist je dat je ook op je energiecontract met zonnepanelen flink veel geld kan besparen? We helpen je op weg met 4 punten waar je het beste op kan letten.

Of bekijk direct het stappenplan voor overstappen met zonnepanelen:

  Energie vergelijken met zonnepanelen

Ga je van leverancier overstappen met zonnepanelen? Om de goedkoopste energieleverancier met zonnepanelen te vinden, adviseren wij te letten op 4 punten:

We bespreken ze hierna.

Energietarieven

Als je geld wilt besparen op je energiekosten, is het vooral belangrijk om de energieprijzen van energieleveranciers te vergelijken. Want als jij meer stroom verbruikt dan je opwekt, betaal je alsnog voor de stroomtarieven van energieleveranciers. Ook nemen de meeste huishouden nog steeds gas af.

De prijzen die energieleveranciers vragen voor de levering van gas en stroom kunnen behoorlijk verschillen. Hier kan jij met de goedkoopste gas en stroom leverancier, of in het geval van stadsverwarming een alleen stroom leverancier, je voordeel mee doen.

goedkoopste-energieleverancier-met-zonnepanelen

De hoogste terugleververgoeding

Lever je met je zonnepanelen meer energie op dan je verbruikt, dan krijg je van je leverancier juist geld terug. Je krijgt dan een zogenoemde ’terugleververgoeding’ voor het teveel opgewekte stroom.

Energieleveranciers mogen zelf de hoogte van de terugleververgoeding bepalen. Ook hier kan jij je voordeel mee doen door te kijken naar welke energieleverancier de hoogste terugleververgoeding geeft.

Maar let op, de terugleververgoeding levert je geen vetpot op om flink mee te verdienen. Ook niet bij de leverancier met de hoogste terugleververgoeding. Dit bedrag ligt namelijk veel lager dan wanneer je saldeert.

Gemiddeld bedragen de terugleververgoedingen 5 cent per kWh, terwijl de stroomtarieven 22 cent per kWh bedragen. Het is daarom niet aan te raden om meer zonnepanelen op je dak te installeren voor de terugleververgoeding. De kosten hiervoor liggen hoger dan het geld wat je ermee verdient. Zie het daarom vooral als een fijn extraatje.

Kijkend naar de terugleververgoedingen van energieleveranciers, ontvang je momenteel bij Powerpeers de hoogste vergoeding met een tarief van 0,110 per kWh inclusief BTW. Dit betekent dat je met het terugleveren van bijvoorbeeld 200 kWh € 22,- terugkrijgt.

Energieleverancier Terugleververgoeding
Budget Energie Kale leveringstarief per kWh, excl. BTW*
Eneco Normaaltarief per kWh, excl. BTW*
Energiedirect € 0,05 per kWh, excl. BTW
Engie Kale leveringstarief per kWh, excl. BTW*
Essent € 0,055 per kWh, excl. BTW
NLE Kale leveringstarief per kWh, incl. BTW*
Nuon Vattenfall € 0,07 per kWh, excl. BTW
Oxxio Kale leveringstarief per kWh, incl. BTW*
Pure Energie € 0,1052 per kWh, excl. BTW
Powerpeers € 0,110 per kWh, excl. BTW
Vandebron Kale leveringstarief, incl. BTW*

* Het kale leveringstarief is het leveringstarief zonder overheidsheffingen en BTW. Dit is gemiddeld 5 cent. In het beste geval krijg je van sommige leveranciers het kale leveringstarief inclusief BTW. Dit is het meest voordelig.

Vastrecht

Ook iets om mee rekening te houden, is de vastrecht. Dit zijn de vaste leveringskosten die je jaarlijks betaalt aan je leverancier. Per product, dus voor gas en stroom, betaal je vaste leveringskosten. Deze kosten staan los van je verbruik.

Als je meer teruglevert dan je verbruikt, wordt je verbruik in mindering gebracht met salderen. Maar aan de vaste leveringskosten verandert niks, dus ook niet als je meer opwekt dan je verbruikt.

Net als de terugleververgoeding en variabele levertarieven mogen leveranciers de hoogte hiervan zelf bepalen en deze verschillen behoorlijk. Zo betaal je de laagste vaste leveringskosten aan leverancier Budget Energie bij een 1-jarig contract met een tarief van € 35,88. Terwijl Vandebron bij een 1-jarig contract maar liefst € 105,00 aan vaste leveringskosten vraagt. Dit is een verschil van bijna € 70 per jaar.

Energie aanbiedingen

Waar je vooral lekker mee verdient, is door met energie vergelijken te letten op mooie energie aanbiedingen. Zo kan een hoge cashback of een gratis cadeau bij je energiecontract je veel geld besparen.

Een cashback levert je niet direct wat op, maar ontvang je toch mooi op je rekening gestort na een jaar. En deze cashbacks zijn er al vanaf € 30 tot soms zelfs € 300,-.

Energie vergelijken met zonnepanelen

Ten slotte, vind je de goedkoopste energieleverancier het makkelijkst door in de energievergelijker jouw postcode en verbruik in te vullen.

Hiermee zie je meteen welke leverancier het goedkoopst is met zonnepanelen door een optelsom van lage tarieven, de laagste vastrecht, de beste energie aanbieding en eventueel een terugleververgoeding.

Stroom en gas vergelijken

energie vergelijken met zonnepanelen

In een paar stappen ben je overgestapt met zonnepanelen:

  1. Vul je postcode en huisnummer in de energievergelijker.
  2. Op basis van je postcode en huisnummer kunnen we je de energiecontracten op jouw adres tonen.

  3. Klik vervolgens op ‘verbruik en metertype doorgeven’ en vul hier een schatting in van je verbruik en hoeveel kWh stroom je jaarlijks opwekt.
  4. Aan de hand van het aantal kWh dat je opwekt, laten we per leverancier zien wat je zult besparen op jaarbasis door te salderen.

  5. Kies het energiecontract dat het beste bij je past.
  6. De goedkoopste energieleverancier vind je direct bovenaan. Hierin is salderen en een eventuele terugleververgoeding en welkomstkorting of cashback meegerekend.

  7. Meld je vervolgens aan bij de energieleverancier.
  8. Door op de ‘bekijk’ knop te klikken, sturen wij je door naar een speciale pagina op de website van de energieleverancier. Daar kan je je aanmelden met de aanbieding van jouw keuze.

Vergelijk energieprijzen