Energieleverancier zonder borg

Ben je op zoek naar een nieuwe energieleverancier? In sommige gevallen kan een energieleverancier je als nieuwe klant om een waarborgsom vragen voordat ze als klant aannemen. We leggen je uit waarom, en wat je moet weten.

Vergelijk keurmerk
Vergelijkgroep website Overstappen zonder zorgen
Vergelijkgroep website
Thuiswinkel partner Eerlijk vergelijken
Kiyoh beoordeling 9.5
Klantenbeoordeling Onze bezoekers over ons

Wanneer moet ik borg betalen aan mijn energieleverancier?

Ben je van plan over te stappen naar een nieuw gas en stroom contract, dan voeren energieleveranciers bij iedere nieuwe aanvraag een kredietcheck uit. Daarmee kijkt de leverancier of je een risicoklant voor ze bent, of niet.

Indien je als risicoklant aangemerkt wordt kan het zijn dat je een borgsom moet betalen. Dit vraagt de leverancier als zekerheid van jouw betalingsplicht, en om te voorkomen dat je een (verdere) betalingsachterstand opbouwt. Mocht je onverhoopt bij je nieuwe leverancier een betalingsachterstand oplopen, dan gebruikt de leverancier de borg om te verrekenen met de jaarnota.

In welke situaties kun je om een borg gevraagd worden?

In de volgende situaties kan een energieleverancier je om een waarborgsom vragen:

  • Je hebt een slechte BKR-score door schulden en betalingsachterstanden
  • Je bent afgesloten geweest bij een vorige energieleverancier
  • Je verhuist naar een wijk waar veel wanbetalers wonen
  • Je verhuist naar een woning waar een vorige bewoner betaalproblemen had
  • Je hebt een naamgenoot met schulden of betalingsachterstanden

energie borg

Goedkope energieleveranciers met borg

We hebben per leverancier voor je uitgezocht of ze om een borgsom vragen. Helaas is er op dit moment geen energieleveranciers zonder borg. Wel zitten er grote verschillen tussen de borg bij ene of de andere leverancier.

EnergieleverancierWaarborgsom totaalWaarborgsom per product
Vattenfall€ 450€ 450Naar Vattenfall
Essent€ 500€ 250Naar Essent
Oxxio€ 400,-€ 400,-Naar Oxxio
Budget Energie€ 400,-€ 200,-Naar Budget Energie
EnergiedirectMaximaal 6x het termijnbedrag voor jouw situatieMaximaal 6x het termijnbedrag voor jouw situatieNaar Energiedirect
Eneco€ 400,-€ 400,-Naar Eneco
Engie€ 400,-€ 200,-Naar Engie
NLE€ 180,-€ 180,-Naar NLE
Vandebron€ 800,-€ 400,-Naar Vandebron
Pure Energie€ 600,-€ 350,-Naar Pure Energie
PowerPeers€ 575,-€ 575,-Naar Powerpeers

Houd er rekening mee dat jouw nieuwe leverancier je pas als klant kan aannemen en pas kan beginnen met leveren zodra jij de borg hebt overgemaakt. Het bedrag dien je zelf over te maken binnen de daarvoor gestelde termijn (meestal 14 dagen). In veel gevallen stuurt je leverancier je een eenvoudig betaallinkje waarmee je de borg kunt overmaken. De borg betaal je in één keer, niet in termijnen.

Borg bij betalingsachterstand

Heb je op dit moment te maken met een betalingsachterstand bij je huidige leverancier, en dreig je te worden afgesloten? In dat geval raden wij aan over te stappen naar een energieleverancier met een lage borg. Op die manier kun je de kosten zoveel mogelijk beperken en hoef je niet in één keer een te groot bedrag op te hoesten, wat je al gauw een paar honderd euro kan schelen.

Uitzondering bij Vattenfall:
Energieleverancier Vattenfall maakt een uitzondering op de waarborgsom wanneer je maken hebt met een betalingsachterstand. Sta je onder bewindvoering? Dan kan je bewindvoerder voor jou een energiecontract zonder borg aanvragen bij energieleverancier Vattenfall.

Wanneer krijg ik de borg terug?

De meeste leveranciers betalen de borg na het eerste contractjaar meteen al terug met de jaarafrekening of eindafrekening, als je netjes al je termijnbedragen op tijd hebt betaald. Stap je na de einddatum van je contract weer over naar de goedkoopste energieleverancier? Dan betalen de meeste energieleveranciers uiterlijk 6 weken na de eindrekening de borg aan je terug.

Onterechte borg gevraagd?

Het komt helaas wel eens een enkele keer voor dat de kredietcheck niet goed blijkt uitgevoerd, bijvoorbeeld als er alleen gekeken is naar de buurt waarin de klant woont of als de vorige bewoners van je huis een betalingsachterstand hebben gehad terwijl jij wel goed van betalen bent. Soms heeft dit tot gevolg dat jij daarom een borgsom moet betalen.

Ben je van mening dat je onterecht om een borg gevraagd bent? Maak dan bezwaar en neem contact op met je nieuwe energieleverancier en het bedrijf dat de krediet-check doet. Vraag welke gegevens ze van je hebben op basis waarvan het besluit voor een borg genomen is. Als de gegevens niet kloppen of onvolledig zijn, kan jouw situatie opnieuw bekeken worden en hoef je misschien geen borg te betalen. Gaat het om een vergissing bij je verhuizing, dan kun je met een verklaring van je makelaar of een kopie van de huurovereenkomst aantonen dat je een nieuwe bewoner bent. Overstappen naar een energieleverancier zonder borg is in dat geval wel mogelijk.

Energie zonder borg

Wil je overstappen van energieleverancier en betaal jij netjes op tijd je termijnbedragen en andere rekeningen? Dan is er meestal ook niets aan de hand en heb je niet te maken met een waarborgsom. Je kunt je gewoon op zoek gaan naar de goedkoopste energieleverancier door gas en stroom te vergelijken op jouw postcode en overstappen.

Spoedaanvraag energie zonder borg

Ben je onlangs verhuisd, maar heb je nog geen energiecontract afgesloten en een brief gehad van je netbeheerder dat je met spoed een leverancier moet zoeken? In dat geval kun je gewoon overstappen naar de goedkoopste energieleverancier zonder borg.