Op zoek naar een nieuwe energieleverancier? In sommige gevallen kan een energieleverancier je als nieuwe klant om een waarborgsom vragen. Helaas is er geen energieleverancier zonder borg. Wel zijn er leveranciers met een lage waarborgsom. We leggen je uit hoe het zit.

Energieleverancier zonder borg

Goedkope energieleveranciers met borg

In principe hoeven energieleveranciers geen waarborgsom in rekening te brengen. In de meeste gevallen krijg je hier dan ook niet mee te maken. Helaas is er momenteel geen enkele energieleverancier zonder borg. Dit is iets om rekening mee te houden bij je overstap. Hoe hoog is de waarborgsom per leverancier? Dat zie in je in de tabel hieronder. Het verschilt per leverancier of ze een totaalbedrag hanteren, of een maximaal bedrag per product (gas en/of stroom). De borg kan verschillen per persoon. De leverancier kan namelijk een lagere waarborgsom vragen dan bedragen in de tabel.

Energieleverancier Waarborgsom totaal Waarborgsom stroom óf gas Meer info
Essent € 350,- € 175.- Ga naar Essent
Nuon € 450,- € 450,- Ga naar Nuon
Oxxio € 400,- € 400,- Ga naar Oxxio
Eneco € 400,- € 400,- Ga naar Eneco
Energiedirect € 350,- € 350,- Ga naar Energiedirect
PowerPeers € 575,- € 575,- Ga naar PowerPeers
Vandebron Je termijnbedrag Je termijnbedrag Ga naar Vandebron
Budget Energie € 800,- € 400,- Ga naar Budget Energie
Engie € 400 € 200,- Ga naar Engie
Pure Energie € 600,- € 300,- Ga naar Pure Energie

Energie zonder borg

Hoewel er geen leverancier is zonder borg, heb je wel de mogelijkheid om de kosten zo veel mogelijk te beperken. Door in de tabel te bekijken wie de laagste waarborgsom aanbiedt, ben je niet te veel geld kwijt in één keer. Dit kan toch een paar honderd euro schelen. Bovendien zie je direct wie het goedkoopste energie aanbiedt. Ga dus snel gas en stroom vergelijken om en bekijk wat jij kunt besparen. Je energiekosten lopen gemakkelijk en soms ongemerkt op. Dus het is niet meer dan logisch om te vergelijken bij welke leverancier je de kosten zoveel mogelijk kunt beperken.

Waarom moet ik borg betalen aan mijn energieleverancier?

Energieleveranciers voeren bij iedere nieuwe klant een kredietcheck uit wanneer je overstapt naar een andere goedkope energieleverancier. Hierbij kijkt de leverancier of je een BKR registratie hebt, of een betalingsachterstand hebt (gehad). Op basis hiervan wordt bepaald of je een risicoklant bent voor de leverancier. Dit kan ook het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld in een wijk woont met veel wanbetalers.

Mocht je voor de leverancier een risicoklant zijn, dan vraagt de leverancier of je borg wilt betalen. Dit doen ze om te voorkomen dat je een betalingsachterstand bij de leverancier opbouwt. Deze waarborgsom geldt als een zekerheid voor de leverancier. Mocht je een betalingsachterstand oplopen, dan gebruik je leverancier de borg om te verrekenen met de jaarnota.

Als je borg betaalt aan een goedkope energieleverancier betaalt de leverancier je hier wettelijke rente over terug. Deze rente krijg van je energieleverancier uitbetaald wanneer je de borgsom terug krijgt. Bij beëindiging van de overeenkomst wordt de borg door de meeste energieleveranciers uiterlijk 6 weken na de eindfactuur aan de klant terugbetaald. Alleen Oxxio rekent een termijn van 10 weken.

Wat als ik onterecht een borg moet betalen aan mijn energieleverancier?

Het komt helaas wel eens voor dat de kredietcheck niet goed blijkt uitgevoerd, bijvoorbeeld als er alleen gekeken is naar de buurt waarin de klant woont of als de vorige bewoners van je huis een betalingsachterstand hebben gehad. Soms heeft dit tot gevolg dat jij als klant een borgsom moet betalen.

In dit geval is het belangrijk om contact op te nemen met je nieuwe energieleverancier en het bedrijf dat de krediet-check doet. Als het gaat om een vergissing bij je verhuizing, moet je een verklaring van je makelaar of een kopie van de huurovereenkomst opsturen om aan te tonen dat je een nieuwe bewoner bent. Een energieleverancier zonder borg uitzoeken is in dat geval wel mogelijk.

“Wie jaarlijks overstapt naar een andere leverancier voor stroom kan blijven profiteren van een welkomstkorting. Gezien steeds meer apparaten en ook de verwarming afhankelijk worden van stroom is het wel zo prettig dat je hier zo min mogelijk voor betaalt.