Wanneer je overstapt naar de goedkoopste energieleverancier kan het zo zijn dat er een waarborgsom gevraagd wordt. Er zijn geen energieleveranciers zonder borg, maar de hoogte van de waarborgsom kan wel verschillen.

Energieleverancier zonder borg

Goedkope energieleveranciers met borg

Er zijn geen energieleveranciers zonder borg, maar de maximale borgsom die gerekend kan worden verschilt per energieleverancier. De bedragen van de borg lopen uiteen van € 180,- bij de Nederlandse Energie Maatschappij tot € 1000,- bij Energie Direct. Ook verschilt het hoe de borg berekend wordt. Sommige energieleverancier hanteren een totaalbedrag, andere rekenen een maximaal bedrag per product (gas of elektriciteit). Hoeveel borg iemand moet betalen wordt bepaald aan de hand van de situatie van de nieuwe klant. De hoogte van de borg kan daarom verschillen per persoon, ook al zit je bij dezelfde energieleverancier.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van goedkope energieleveranciers met borg, waarbij de maximale hoogte van de borg getoond wordt en de gemiddelde maandprijs voor gas en energie.

LeverancierBorgMeer info
NLE€ 180,-Meer info
Budget Energie€ 400,- totaal
€ 200,- per product
Meer info
Oxxio€ 400,-Meer info
NuonMeer info
Essent€ 700,- totaal
€ 350,- per product
Meer info
Qurrent€ 800,- totaal
€ 400,- per product
Meer info
Engie€ 900,- totaal
€ 450,- per product
Meer info
EnergieDirect€ 1000,-Meer info

Een goedkope energieleverancier met borg is de NLE. Deze energieleverancier rekent verreweg de laagste borg van maximaal € 180,-. Hoewel zij niet de goedkoopste energieleverancier met de tarieven voor gas en elektriciteit zijn, kan je beter naar deze energieleverancier toe als je een waarborgsom moet betalen. Als er een misverstand is geweest en je geen borg hoeft te betalen, dan kan je beter voor Essent of Nuon kiezen. Deze energieleveranciers hebben de laagste gemiddelde maandprijs van alle energieleveranciers van dit moment.

Energieleverancier zonder borg

Zoals gezegd is er geen energieleverancier zonder borg. Wel heb je de mogelijkheid om je kosten zo veel mogelijk te beperken. Door hierboven te bekijken wie de laagste waarborgsom aanbiedt ben je niet te veel geld kwijt in één keer. Daarbij zie je direct wie de goedkoopste energie aanbiedt. Ga dus snel gas en stroom vergelijken om je besparing te optimaliseren. Energie kost al genoeg geld dus is het niet meer dan logisch om je kosten hierin zo veel mogelijk te beperken.

Waarom moet ik borg betalen aan mijn energieleverancier?

Om te voorkomen dat klanten een betalingsachterstand oplopen laten energieleveranciers een kredietcheck uitvoeren. Hierbij wordt gekeken of iemand een BKR registratie wegens schulden of betalingsachterstanden)of een betalingsachterstand heeft (gehad) bij een andere energieleverancier. Op basis hiervan wordt bepaald of de klant als risicoklant wordt gezien. De energieleverancier vraagt risicoklanten een borgsom te betalen, voorafgaande aan de startdatum van het nieuwe energiecontract. Pas wanneer de borg is betaald zal de nieuwe klant gas en elektriciteit ontvangen. De borg geldt als vorm van zekerheid voor de energieleverancier, omdat deze borg gebruikt kan worden bij het verrekenen van de jaarnota. Op deze manier kan een eventuele betalingsachterstand gecompenseerd worden met de waarborgsom.

Als je borg betaalt aan een goedkope energieleverancier wordt hier rente over gerekend. Deze rente krijg je van je energieleverancier uitbetaald wanneer je de borgsom terug krijgt. Bij beëindiging van de overeenkomst wordt de borg door de meeste energieleveranciers uiterlijk 6 weken na de eindfactuur aan de klant terugbetaald. Alleen Oxxio rekent een termijn van 10 weken.

Wat als ik onterecht een borg moet betalen aan mijn energieleverancier?

In sommige gevallen kan de kredietcheck niet goed zijn uitgevoerd, bijvoorbeeld als er alleen gekeken wordt naar de buurt waarin de klant woont of als de vorige bewoners van je huis een betalingsachterstand hebben gehad. In dit geval is het belangrijk om contact op te nemen met je nieuwe energieleverancier en het bedrijf dat de krediet-check doet. Als het gaat om een vergissing bij een verhuizing, moet je een verklaring van je makelaar of een kopie van de huurovereenkomst opsturen om aan te tonen dat je een nieuwe bewoner bent. Een energieleverancier zonder borg uitzoeken is in dat geval wel mogelijk.

“Wie jaarlijks overstapt naar een andere leverancier voor stroom kan blijven profiteren van een welkomstkorting. Gezien steeds meer apparaten en ook de verwarming afhankelijk worden van stroom is het wel zo prettig dat je hier zo min mogelijk voor betaalt.

Alle goedkope energieleveranciers

Hieronder zie je goedkope energieleveranciers die wij vergelijken. Deze leveranciers bieden goedkope groene stroom en gas aan. Sommige leveranciers bieden 100% NL groene stroom aan dat opgewekt is uit zonne-parken of windmolens van Nederlandse bodem.