Denk jij er over na om zonnepanelen aan te schaffen? Dan wil je natuurlijk weten waar je rekening mee moet houden, wat het je zal kosten en opleveren, en of het puntje bij paaltje de investering waard is. Daarom leggen we je uit wat je moeten weten over zonnepanelen, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Met zonnepanelen wek je zelf gratis stroom op. Het ene moment wek je meer op dan het andere moment. In het geval dat je méér stroom opwekt dan je zelf verbruikt, lever je de te veel opgewekte stroom terug aan het stroomnet. Verbruik je méér stroom dan je zelf opwekt, dan neem je (rest)stroom af van je energieleverancier.

Salderen

Aan het einde van ieder contractjaar verrekent jouw energieleverancier de hoeveelheid stroom die je hebt afgenomen van het stroomnet met wat je hebt teruggeleverd aan het net. Deze verrekening heet salderen. Salderen is dus de aftreksom van wat je hebt afgenomen min de hoeveelheid kWh die je hebt teruggeleverd.

Een voorbeeld van salderen:

Stel, je energieleverancier levert je over een heel jaar 3200 kWh stroom. Je zonnepanelen leveren je 1600 kWh op, waarvan je 1000 kWh zelf verbruikt. Dat betekent dat je 600 kWh teruglevert aan het net. Je salderingsgrens is 3200 kWh. Je salderingsgrens is 3200 kWh. Van de 3200 kWh die je hebt afgenomen wordt 600 kWh afgetrokken. Je moet dan nog voor 2600 kWh betalen.

Bereken je besparing met salderen

Salderingsgrens

Aan salderen zit een grens, de zogenaamde ‘salderingsgrens’. Dat houdt in dat niet alle stroom die je teruglevert meetelt voor salderen. Hoe hoog deze grens is, verschilt per huishouden en hangt direct af van de hoeveelheid stroom je over een jaar van je energieleverancier geleverd hebt gekregen. Je kunt nooit méér salderen dan de hoeveelheid stroom die je hebt afgenomen. Een negatief salderingssaldo is dus niet mogelijk. Jouw salderingsgrens vind je terug op je energierekening.

Terugleververgoeding

Heb je méér stroom terug geleverd dan je hebt afgenomen, dan krijg je voor iedere kWh een ‘terugleververgoeding’ tot aan de salderingsgrens. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier en varieert ergens tussen de € 0,06 en € 0,12 cent per kWh.

Soms kun je zelfs een extra vergoeding krijgen bovenop de terugleververgoeding per kWh. Zo heeft Powerpeers bijvoorbeeld een unieke opwekkersvergoeding als ‘bonus’ op de terugleververgoeding.

Een voorbeeld van de terugleververgoeding:

Stel, je energieleverancier levert je 800 kWh stroom en je zonnepanelen leveren je 2500 kWh stroom op. Daarvan verbruik je zelf 1500 kWh. Je levert 1000 kWh terug aan het net. Maar omdat je salderingsgrens 800 kWh is en je geen negatief saldo kunt hebben, wordt er in plaats van 1000 kWh maar 800 kWh afgetrokken. Je ontvangt voor de overige 200 kWh een terugleververgoeding.

Kosten, opbrengst en terugverdientijd van zonnepanelen

De kosten, opbrengst en terugverdientijd van zonnepanelen bepalen natuurlijk in belangrijke mate of je de investering in zonnepanelen het waard vindt. De kosten voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren maar liefst gedaald met 25%, terwijl ze tegelijkertijd steeds efficiënter zijn geworden.

Zonnepanelen met een groter vermogen (Wattpiek) leveren meer op, maar zijn ook duurder in aanschaf. Bovendien hangt het sterk van omgevingsfactoren af of wat de opbrengst zal zijn, zoals de ligging van je dak, onder welke hoek je zonnepanelen komen te liggen en hoeveel zonuren je zonnepanelen maken. Een vuistregel is dat zonnepanelen ongeveer 85% opbrengen van het vermogen dat ze leveren. Dit zal vrijwel nooit 100% zijn.

Wij hebben een berekening van de kosten, opbrengst en terugverdientijd gemaakt op basis van het stroomverbruik van verschillende huishoudsamenstellingen.

Aantal personen
per huishouden
Stroomverbruik
kWh
Benodigde
Wattpiek
Aantal
zonnepanelen
InvesteringBesparing p.j.Terugverdientijd
115001765 Wp7€3290€34510 jaar
225002940 Wp12€5640€57510 jaar
335004120 Wp17€7990€80510 jaar
445005300 Wp22€10.340€103510 jaar
550005882 Wp24€11.280€115010 jaar

Voor-en nadelen van zonnepanelen

Natuurlijk neem je de beslissing of zonnepanelen de investering waard zijn ook op basis van de voordelen en nadelen. Daarom hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van zonnepanelen voor je op een rij gezet.

Voordelen zonnepanelen

 1. Lagere energierekening
 2. Doordat je zelf stroom opwekt voor eigen gebruik, neem je minder stroom af van je leverancier. Je verlaagt zo je stroomrekening met salderen.

 3. Verdien geld met terugleveren
 4. Voor de te veel opgewekte stroom krijgt je voor iedere kWh die je teruglevert een vergoeding. Afhankelijk van bij welke leverancier je zit krijg je een hogere of lagere terugleververgoeding. Wanneer je gaat gas en stroom vergelijken zie je meteen wat terugleveren je oplevert aan de hand van jouw stroom verbruik en opwekking.

 5. Waardestijging woning
 6. Je woning stijgt automatisch in waarde met zonnepanelen op je dak. Potentiele toekomstige bewoners kunnen namelijk profiteren van lagere woonlasten met behulp van zonnepanelen.

 7. 100% groene stroom en beter voor het milieu
 8. Met zonnepanelen maak je je energieverbruik een stuk duurzamer. Je hoeft minder stroom af te nemen, wat jouw ecologische voetafdruk verkleint en je maakt gebruik van de gratis en onuitputtelijke bron: de zon.

 9. Subsidieregeling op zonnepanelen
 10. Met de huidige salderingsregeling en toekomstige terugleversubsidie zal je als zonnepanelen eigenaar een tegemoetkoming ontvangen.

voordelen zonnepanelen

Nadelen zonnepanelen

 1. Grote investering
 2. Voor zonnepanelen moet je eigen geld investeren, en natuurlijk geld tot je beschikking hebben. Het gaat al gauw om een paar duizend euro. Dit bepaalt hoeveel zonnepanelen je kunt nemen en wat je maximale rendement zal zijn. Geld investeren in zonnepanelen is een nadeel dat zichzelf omzet in een voordeel, je verdient de zonnepanelen natuurlijk terug in de loop van de tijd. En naar alle waarschijnlijkheid ga je er ook aan verdienen.

 3. Geschikt dak en geschikte energiemeter nodig
 4. Niet alle daken zijn ideaal voor zonnepanelen. Dit bepaalt in belangrijke mate welke zonnepanelen je kunt nemen en hoeveel. Denk aan factoren als: de juiste hellingshoek, de ligging, soort dakbedekking en grootte van je dak. Die factoren bepalen in belangrijke mate wat je opbrengst zal zijn. Gelukkig is er voor ieder type dak tegenwoordig wel een oplossing voor zonnepanelen. Daarnaast is in bepaalde gevallen ook een aanpassing nodig aan de energiemeter. Een eenmalige aanpassing waar een hoop voordelen tegenover staan.

 5. Redelijk lange terugverdientijd
 6. Gemiddeld hebben zonnepanelen een terugverdientijd van 10 jaar. Ga je in de tussentijd verhuizen naar een woning zonder zonnepanelen, dan zal je er minder profijt van hebben gehad. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de waarde van je woning mee stijgt met zonnepanelen.

 7. Onzekerheid over de salderingsregeling op lange termijn
 8. Met het definitief afschaffen van de huidige gunstige salderginsregeling in 2023 kan het spannend zijn om nu te investeren in zonnepanelen. Toch mag je er vanuit gaan dat er een nieuwe regeling voor in de plaats komt die niet perse nadeliger is.

 9. Soms een omgevingsvergunning nodig
 10. Niet iedereen kan zomaar zonnepanelen leggen. Soms is er een omgevingsvergunning nodig, waar extra kosten mee gemoeid zijn, waardoor de terugverdientijd langer wordt. Dit gaat echter maar om enkele gevallen. Meestal is geen vergunning nodig.

 11. Rendement sterk afhankelijk van factoren
 12. De opbrengst van zonnepanelen hangt sterk van meerdere factoren af. Zo kun je op het ene moment meer opwekken en soms langere perioden minder. Met deze wisselende opbrengst moet je rekening houden. Dit hoeft niet perse een nadeel te zijn, omdat het zich waarschijnlijk gelijkmatig uitmiddeld.

Salderingsregeling en terugleversubsidie

Je vraagt je waarschijnlijk ook af hoe het zit met de salderingssubsidie? De huidige gunstige salderingsregeling wordt tot 2023 verlengd. Dat is langer dan eerder voorspeld. Vanaf 2023 zal de salderingsregeling langzaam worden afgebouwd en uiteindelijk overgaan in een terugleversubsidie. Hoe deze regeling vorm gaat krijgen zal de komende tijd duidelijk worden.

Hoe de exacte terugleversubsidie er uit gaat zien is nog niet bekend en wordt aan gewerkt. Waar het nu op lijkt is dat je van je energieleverancier een vergoeding krijgt voor elke kWh stroom en die je aan het stroomnet teruglevert met daarboven op een terugleversubsidie van de overheid.

Dat zit als volgt: De terugleververgoeding van je energieleverancier ligt een stuk lager dan de consumentenprijs voor stroom die je zelf betaalt voor het afnemen van stroom, omdat in de consumentenprijs ook belasting en leveringskosten bij inbegrepen zitten. De overheid zal de terugleververgoeding aanvullen met een terugleversubsidie om dat gat te dichten.

De overheid zal waarschijnlijk ieder jaar de hoogte van de subsidie vaststellen. Wordt de terugverdientijd korter, dan zal ook de subsidie omlaag gaan. Anderzijds kun je straks waarschijnlijk onbeperkt terugleveren omdat de salderingsgrens verdwijnt.

Vanaf 2031 krijg je enkel nog een terugleververgoeding van je leverancier en geen belastingvoordeel meer zoals nu het geval is. Deze verandering zou niets af moeten doen aan de terugverdiendtijd van zonnepanelen. Die blijft gelijk op ongeveer 7 jaar. Tegelijkertijd worden zonnepanelen steeds goedkoper en efficiënter.

Zonnepanelen aanschaffen een goed idee?

Wanneer de voor- en nadelen van zonnepanelen bekijkt, lijkt het in eerste instantie misschien alsof zonnepanelen meer nadelen hebben dan voordelen. Maar veel van de nadelen van zonnepanelen zijn maar klein en heft zichzelf uiteindelijk op. Zo profiteer je uiteindelijk door geld te besparen op de lange termijn. Voorop staat dat je energierekening omlaag gaat omdat je iedere maand een lager energieverbruik hebt dan zonder zonnepanelen.

Of je uiteindelijk wel of niet voor zonnepanelen, of er liever nog even mee wacht, iedereen kan meteen beginnen met besparen op energiekosten door energie te vergelijken en over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier.

zonnepanelen energieleverancier