Veel huishoudens in Nederland onderschatten de voordelen van het overstappen naar een andere energieleverancier. Vaak wordt gedacht dat overstappen veel moeite kost en het niet erg lonend is, dit is echter niet het geval. Je kunt op ieder moment dat je wilt overstappen, ook al is je huidige contract nog niet afgelopen.

De goedkoopste energieleverancier biedt veel voordelen

Overstappen is zeer voordelig, dit komt doordat energieleveranciers gebruik maken van hoge welkomstkortingen en lage gas- en stroomtarieven voor nieuwe klanten. Natuurlijk verschilt dit per energieleverancier en per contract, maar de kortingen en tarieven zijn (bijna) altijd voordeliger dan je huidige contract. Uit onderzoek van de ACM (Autoriteit Consument en Markt) blijkt dat een huishouden gemiddeld € 314,- kan besparen bij het overstappen naar de goedkoopste energieleverancier.

Tegenwoordig kun je tevens kiezen voor groene stroom. Het kan zijn dat je hier veel waarde aan hecht, maar dat je huidige energieleverancier dit (nog) niet aanbiedt. In dit geval is het ook verstandig om over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier, aangezien deze groene stroom aanbiedt. Ten slotte kan het natuurlijk zo zijn dat je de service bij je huidige energieleverancier niet fijn vindt, dan is het tevens verstandig om over te stappen.

Eenvoudig overstappen naar de goedkoopste energieleverancier

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is overstappen zeer eenvoudig. De energieleveranciers doen het meeste werk. Het enige wat je hoeft te doen is bepalen wat voor jou het goedkoopste contract is. Vervolgens kun je een aanmeldformulier invullen en je meterstanden doorgeven. De rest wordt door de goedkoopste energieleverancier geregeld, net als het opzeggen van je oude contract.

Het is wel belangrijk om te bekijken wat voor een contract je wilt. Er zitten verschillen tussen looptijden van contracten en of een contract vast of variabel is. Het verschil tussen variabele en vaste contracten is de leveringsprijs. Bij vaste contracten blijft de leveringsprijs gedurende je contract hetzelfde. Terwijl de leveringsprijs bij variabele contracten kan veranderen. Meestal is het vaste tarief hoger maar het variabele tarief kan na een paar maanden hoger uitvallen. Het variabele tarief kan natuurlijk tevens dalen. Nadat je bepaald hebt of je een vast of variabel contract wilt, kun je de goedkoopste energieleveranciers vergelijken.

Alles over de overstapboete

Wanneer je naar de goedkoopste energieleverancier wilt overstappen, maar je huidige contract nog niet is afgelopen, kan je huidige energieleverancier een overstapboete opleggen. De overstapboete wordt ook wel een opzegvergoeding genoemd. Een overstapboete geldt alleen voor contracten met een bepaalde looptijd. Wanneer je een contract hebt met onbepaalde looptijd, kun je je contract altijd gratis opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen.

Het ACM heeft de hoogte van de overstapboete bepaald. De boetes zijn in onderstaande tabel te vinden. Let op dat dit per product is, dus als je nu gas én elektriciteit afneemt van een energieleverancier en je wilt met beiden overstappen betaal je twee keer een overstapboete.

Hoelang loopt uw contract nog? Maximaal te betalen boete per product
Korten dan 1,5 jaar € 50,-
1,5 t/m 2 jaar € 75,-
2 t/m 2,5 jaar € 100,-
Langer dan 2,5 jaar € 125,-

Energieleveranciers die de overstapboete vergoeden

Sommige energieleveranciers betalen je overstapboete om het overstappen aantrekkelijker te maken. In dit overzicht staat welke energieleverancier (gedeeltelijk) je overstapboete betaalt.

Energieleverancier Wat vergoed wordt Voorwaarden
Electrabel € 125,- per product Minimaal een éénjarig contract
EnergieDirect Maximaal € 50,- Minimaal een driejarig contract
Essent € 125,- per product Je moet minimaal een tweejarig contract afsluiten
NLE Je moet een aanvraag indienen en zij bepalen dan of ze (een gedeelte) vergoeden Een vast contract van minimaal één jaar afsluiten
Qurrent Je nieuwe contract gaat pas in na je huidige contract
Nuon Maximaal € 125,- per product Afhankelijk van contractduur hoe hoog de vergoeding is
Oxxio

Overstappen is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Het grootste gedeelte wordt gedaan door je nieuwe energieleverancier. Je hoeft alleen maar te bepalen wat voor een contract je wilt en bij welke energieleverancier je dit wilt. Ook kost het je in vele gevallen niets omdat je nieuwe energieleverancier je opzegboete betaalt.