Op zoek naar een nieuwe energieleverancier die jouw energie versneld kan leveren? Bij een spoedaanvraag leveren energieleveranciers je energie zelfs binnen 24 uur en uiterlijk binnen 2 werkdagen. We hebben op een rij gezet wie je energie het snelst levert met spoed. Maar vaak is een spoedlevering binnen 24 uur niet nodig. Dit hangt van jouw situatie af. Je haalt er soms meer voordeel uit door even te wachten met aanvragen. Lees daarom onze tips over hoe je per situatie het beste kan handelen.

Wanneer moet ik een spoedaanvraag doen?

Een spoedaanvraag is nodig bij één van de volgende twee situaties:

 1. Bij een verhuizing met spoed binnen 14 dagen.
 2. Wanneer je al in de woning woont en met spoed een energiecontract moet afsluiten.

In het laatste geval ben je verplicht een spoedaanvraag te doen omdat je energie direct afneemt van de netbeheerder, zonder een energiecontract.

Wat is een spoedaanvraag?

Bij een spoedaanvraag levert je leverancier vaak binnen 24 uur en uiterlijk binnen 2 werkdagen de energie. Dit is binnen de 14 dagen wettelijke bedenktermijn. Om de spoedaanvraag in zo’n korte tijd te verwerken moet er al wel een aansluiting in jouw huis aanwezig zijn.

Normaal gesproken begint de levering niet eerder dan 14 dagen. Dit is om jou de mogelijkheid te geven je contract binnen deze termijn kosteloos en zonder opgave van reden te annuleren.

Maar goed om te weten, is dat je ook bij levering met spoed je contract binnen 14 dagen kan annuleren. Je betaalt dan alleen voor de geleverde energie.

Is een spoedaanvraag gratis?

Voor een spoedaanvraag en bij iedere nieuwe aanvraag voor een gas en stroom contract, voeren leveranciers een kredietwaardigheidscheck. Ze checken hiermee of je schulden of betaalachterstanden hebt.

Bij een negatief resultaat kan jou worden gevraagd om een borg te betalen. Maar soms zijn er ook andere factoren waarom je een borg bij je energiecontract moet betalen, zoals veel wanbetalers in jouw wijk.

Betaal jij altijd netjes je rekeningen, dan is er vaak geen reden om jou een borg te laten betalen en is een spoedaanvraag gratis en zo geregeld.

Een spoedaanvraag is in principe dus gratis. Alleen bij een spoedaanvraag zonder verhuizing kunnen leveranciers nog wel eens een borg vragen. Slechts één leverancier vraagt hiervoor een borg. Bij Engie betaal je € 200,- borg per aansluiting. Dit betekent een borg van € 400,- voor een gas en stroomaansluiting met spoed.

Hoe snel wordt de energie geleverd zonder spoedaanvraag?

Normaal gesproken houdt een energieleverancier rekening met 30 dagen opzegtermijn als je overstapt van energieleverancier.

Bij een verhuizing of geen energiecontract op naam, leveren de meeste leveranciers je energie over minimaal 15 dagen. Omdat in sommige situaties energie sneller nodig is, kan je ook zonder verhuizing bij de meeste leveranciers een spoedaanvraag doen.

Hoe snel wordt energie geleverd bij een spoedaanvraag?

Bekijk onderstaand de levertermijn van energieleveranciers:

Energieleverancier Levering bij spoedaanvraag Voorwaarde spoedaanvraag: Vroegste levering zonder spoed
Budget energie gas en stroom Binnen 2 werkdagen Alleen bij verhuizing Minimaal 21 dagen Bekijk
Binnen 24 uur Ook zonder verhuizing Minimaal 23 dagen Bekijk
Energiedirect gas en stroom Binnen 24 uur Ook zonder verhuizing Minimaal 24 dagen Bekijk
Binnen 24 uur Zonder verhuizing met € 200,- borg per aansluiting Minimaal 30 dagen Bekijk
Binnen 24 uur Ook zonder verhuizing Minimaal 15 dagen Bekijk
Binnen 2 werkdagen Alleen bij verhuizing Minimaal 21 dagen Bekijk
Nuon Vattenfall gas en stroom Binnen 24 uur Ook zonder verhuizing Minimaal 15 dagen Bekijk
Oxxio Vattenfall gas en stroom Binnen 2 dagen Ook zonder verhuizing Minimaal 15 dagen Bekijk
Binnen 24 uur Ook zonder verhuizing Minimaal 15 dagen Bekijk
Powerpeers gas en stroom Alleen bij verhuizing Onbekend Minimaal 15 dagen Bekijk
Binnen 1 werkdag Ook zonder verhuizing Minimaal 15 dagen Bekijk

Spoedlevering bij verhuizing

Hoe je moet handelen voor energie bij een verhuizing is afhankelijk van jouw situatie: woon je al in de woning of ga je binnenkort verhuizen?

 • Je gaat binnenkort verhuizen:

  Als je nog niet bent verhuisd, is een spoedaanvraag vaak alleen nodig als je binnen 14 dagen gaat verhuizen. Om vervolgens te weten hoe je de aanvraag doet, is het van belang of je verhuist binnen 2 dagen of over meer dan 2 dagen.

  Je verhuist binnen 2 werkdagen:

  Verhuis je binnen 2 werkdagen? Dan zou je een leverancier met een snelle levertijd uit de tabel direct kunnen opbellen om je contract telefonisch aan te vragen. Dan ben je verzekerd van een snelle levering.

  Maar wil je nog een mooie energie deal scoren? Door eerst online energie te vergelijken kun je ook met een spoedaanvraag een mooie deal scoren. Vul vervolgens in het aanmeldformulier de vroegste startdatum in. Op deze manier sluit je nog een voordelig contract af met lage energieprijzen.

  Het is het proberen waard. Bij online energieleveranciers zoals Budget Energie, wordt het zelfs aangeraden een spoedaanvraag online aan te vragen. Het is dan wel belangrijk dat je daarna de klantenservice belt om te checken of je spoedaanvraag goed is binnengekomen.

  Maar vaak gaat er een werkdag overeen voordat jouw aanvraag binnen is en wordt verwerkt. De klantenservicemedewerker kan jouw online aanvraag dan niet inzien. In dat geval kan je telefonisch dan gelijk je contract aanvragen met een spoedlevering.

  Je verhuist over meer dan 2 werkdagen:

  Als je over meer dan 2 werkdagen verhuist, kan je nog rustig energie vergelijken en een online aanvraag insturen. Bij de meeste energieleveranciers kan je zelf aangeven wanneer jij wilt dat de energielevering van start gaat.

  Vergeet bij een verhuizing over 2 of 3 werkdagen niet de volgende werkdag te bellen, om er zeker van te zijn dat je aanvraag als een spoedaanvraag wordt verwerkt.

 • Je woont al in je nieuwe woning:

  Woon je al in je nieuwe woning en heb je geen energiecontract? Dan ontvang je gas en stroom direct van de netbeheerder. Dit is alleen niet de bedoeling. Daarom zal je netbeheerder je een brief sturen als er wordt opmerkt dat je gas en stroom gebruikt zonder een energiecontract. In deze brief wordt je gevraagd zo snel mogelijk een energiecontract af te sluiten.

  Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk regelt. De energietarieven direct van de netbeheerder liggen namelijk veel hoger dan bij een energieleverancier. Zonde!

  Maar negeer je deze brief? Dan bestaat het gevaar zelfs dat je woning wordt afgesloten van energie. Het opnieuw aansluiten kost een paar honderd euro. Het is daarom aan te raden niet te lang te wachten met een spoedaanvraag als je al bent verhuisd.

Spoedlevering bij geen verhuizing

Heb je jouw contract al opgezegd of stond het energiecontract niet op jouw naam? Ook dan kan je een spoedaanvraag doen. Dit kan bij vrijwel alle energieleveranciers, met uitzondering van NLE, Budget Energie en Powerpeers. Deze leveranciers leveren alleen energie met spoed bij een verhuizing.

Heb je de energie nog niet binnen 14 dagen nodig, dan kan je de aanvraag gewoon online invullen met energieprijzen vergelijken.

Heb je de energie wel sneller nodig, dan zou je naar de meeste energieleveranciers moeten bellen om een spoedaanvraag aan te vragen. Dit gaat helaas niet via een online invulformulier met een levering binnen 14 dagen zonder verhuizing.

Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier

Ook met een spoedaanvraag kun je slim overstappen door te checken bij welke energieleverancier jij de laagste tarieven betaalt. Heb je nog even de tijd? Vergelijk dan energietarieven voor de goedkoopste energieleverancier.

Vergelijk energieprijzen