Voorwaarden inzichtelijk gemaakt bij alle energieleveranciersDe voorwaarden voor een energiecontract zijn vernieuwd. Ze zijn opgesteld door Energie Nederland en dus niet door leveranciers zelfs. Vrijwel al het juridische jargon is eruit gehaald, hierdoor zijn de voorwaarden een stuk beter leesbaar. Daarnaast wordt de energierekening vanaf 1 juli beter te begrijpen voor de consument.

De nieuwe voorwaarden beter leesbaar

Inhoudelijk zijn de voorwaarden nauwelijks verandert. Er zijn een aantal kleine regels zoals koop op afstand en de regelgeving rond incassokosten aangepast. Maar belangrijke voorwaarden zoals de veertien dagen bedenktijd zijn nog altijd van toepassing. De algemene voorwaarden gelden voor alle energieleveranciers. Het is daarom veel interessanter om te kijken naar de specifieke contractvoorwaarden. De contractvoorwaarden bevatten bijvoorbeeld de prijs, looptijd van het contract en of het een vast of variabel tarief is.

ACM Tikt energie aanbieders op de vingers vanwege energierekening

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt stelt hardere eisen aan de manier waarop energieaanbieders informatie verstrekken aan consumenten via hun website, contracten en energierekeningen. Uit een onderzoek van de ACM is gebleken twee op de vijf consumenten moeite hebben om hun energierekening te controleren en te vergelijken en dat ze vragen hebben over de informatie die verstrekt wordt via de website in vergelijking met hun contract.

De ACM bestempelt de onduidelijkheid van energierekeningen als problematisch. De gang van zaken ondermijnt namelijk het consumentenvertrouwen in de energiemarkt en zorgt voor stagnatie bij het overstappen van consumenten naar een andere energieaanbieder. De prijs is het belangrijkste oriëntatiepunt voor consumenten om te bepalen of ze willen overstappen van energieaanbieder of niet. Voorts blijkt uit het onderzoek van de ACM dat wanneer consumenten eenmaal overstappen, ze geneigd zijn vaker over te stappen. Het is dus van groot belang voor het vertrouwen van consumenten in de energiesector dat zij eenvoudig inzichtelijk hebben of de prijzen op hun energierekening overeenkomen met de energieprijzen ten tijde van het aanbod van het contract en de gegevens die in het contract zelf staan.

“Wij vinden het van groot belang dat de consument zijn keuze kan baseren op de juiste informatie. Het hele traject van aanbod naar contract naar factuur moet daarom voor consumenten controleerbaar en begrijpelijk zijn. De energierekening is de laatste stap in dit traject. Uitgangspunt hierbij is dat de consument deze naast het contract kan leggen om vast te stellen of hij ook heeft gekregen wat hij had afgesproken.”
~ Directeur consumenten van de ACM, Bernadette van Buchem

Wat energie aanbieders anders moeten gaan doen

Allereerst moeten energierekeningen inzichtelijker zijn, door te vermelden waar de klant exact voor betaalt. Ook de weergegeven eenheden moeten gelijk zijn, zodat klanten gemakkelijk kunnen vergelijken. Dit betekent dat energieaanbieders dezelfde maateenheden moeten hanteren, zoals Kilowattuur voor stroom (KWh) en kubieke meter voor gas (m3). Ook moeten de kosten per periode vanaf juli gelijk zijn. Dat wil zeggen: alle kosten moeten worden weergeven per maand, per kwartaal of per dag en niet het ene per maand en het andere per dag.

Verder moeten alle kosten inclusief BTW worden weergegeven, dat blijkt nu niet altijd te gebeuren. Dit betekent dat ook bij tussentijdse wijzigingen in bedragen het duidelijk moet zijn op de nota dat er een prijswijziging is geweest. Achteraf een gemiddelde uitrekenen is niet toegestaan. Qurrent gebruikt bijvoorbeeld voor veel kosten een bedrag excl. BTW waardoor het lijkt alsof de vaste leveringskosten zeer laag zijn.

Tot slot wil het ACM zien dat onvermijdbare kosten , zoals administratiekosten of toeslagen bij de prijs zijn inbegrepen. Dit houdt in dat op iedere rekening – zowel de jaarafrekening als de eindafrekening – en in het aanbod en het contract de totale kosten duidelijk vermeld worden. Deze ‘onvermijdbare‘ kosten, die een ieder sowieso moet betalen, mogen niet achteraf worden opgevoerd als ‘extra’ kosten. Alleen wanneer de kosten bij de prijs inbegrepen zijn kunnen klanten eerlijk gas en stroom vergelijken, aldus het ACM.

Ons advies is om te kiezen voor een energieleverancier met vaste tarieven en een contractduur van één jaar, zo kom je altijd terecht bij de goedkoopste energieleverancier. Ook is het moment van overstappen naar een nieuwe energieleverancier cruciaal. Lees hier over meer in het onderstaande kopje over de opzegvergoeding.

Opzegvergoeding bij de goedkoopste energieleverancier

We hebben vaak de vraag gekregen of men ‘gratis’ mag overstappen nu de voorwaarden gewijzigd zijn. Dit is helaas niet mogelijk. Dit komt omdat het niet over ingrijpende inhoudelijke voorwaarden gaat want de voorwaarden gelden voor iedere leverancier. Mocht je voor het einde van je contract willen overstappen van energieleverancier, dan moet je vaak een opzegvergoeding betalen. Je kunt hierover meer lezen in ons artikel over overstappen zonder overstapboete.

Het moment van overstappen is cruciaal om het meeste te kunnen besparen. Zeker wanneer je nieuwe energieleverancier je opzegvergoeding niet vergoedt. Het is daarom aan te raden om altijd over te stappen als je contract afgelopen is. Wacht echter niet te lang want dan krijg je te maken met slaperstarieven en betaal je meer voor je energie.

Meerdere aansluitingen bij de goedkoopste energieleverancier

Vanaf 2018 is het mogelijk om een energiecontract aan te schaffen bij meerdere energieleveranciers. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om bij een andere leverancier stroom af te nemen voor een laadpaal van je auto dan de stroom voor thuis. De ACM heeft dit onlangs aangekondigd en bevestigt hierbij dat ze een groot voorstander zijn van verduurzaming van energie. Zelf geeft de ACM aan dat het besluit geld oplevert voor consumenten en het de concurrentie in duurzaam geproduceerd elektriciteit en elektrisch rijden stimuleert.

Er kleven echter wel wat nadelen aan, zo moet je op eigen kosten een extra elektriciteitsmeter laten installeren. Hierdoor is het ook niet mogelijk om zelf opgewekte stroom te gebruiken. Daarnaast is de vraag of je daadwerkelijk zoveel kunt besparen dat het de moeite waard is.

Categorieën: informatief

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

Budget Energie is de goedkoopste energieleverancier met tarieven onder het prijsplafond

Sinds het begin van 2023 geldt het prijsplafond. Dit betekent dat je bij een bepaald verbruik maar een maximaal tarief hoeft te betalen voor jouw stroom en gas. Budget Energie is de eerste energieleverancier die Lees verder…

Geen categorie

Zo vind je de goedkoopste energieleverancier van 2022 (in een roerige energiemarkt)

De energieprijzen, met name de gasprijzen, staan al maanden ontzettend onder druk. Niet alleen hebben de energieprijzen recordhoogtes bereikt, de meeste leveranciers nemen nog steeds geen nieuwe klanten meer aan. Wat kun je nu het Lees verder…

Geen categorie

De beste energie welkomstcadeaus van dit moment



 Een leuk welkomstcadeau bij je energiecontract is altijd mooi meegenomen. Vooral als je dat cadeau eigenlijk al zelf wilde kopen. Dit levert je een mooie besparing op én de zekerheid van vaste tarieven voor Lees verder…