Die drie grootste energieleveranciers Nuon Vattenfall, Essent en Eneco hebben onlangs bevestigd dat zijn hun variabele energieprijzen voor gas en stroom per 1 januari 2020 niet verhogen, maar gelijk houden. Dat betekent dat bestaande klanten met een onbepaalde tijd contract bij hetzelfde verbruik er iets op vooruit zullen gaan. Een mooie meevaller. Toch kan je besparing nog groter zijn wanneer je overstapt naar de goedkoopste energieleverancier in 2020. Wat moet je weten?

Nuon Vattenfall, Eneco en Essent behouden variabele energieprijzen

Klanten van Nuon Vattenfall, Eneco en Essent met een energiecontract voor onbepaalde tijd gaan er vanaf 1 januari 2020 gemiddeld zo’n €70,- op vooruit. Dit komt omdat de drie energieleveranciers hebben besloten de variabele energieprijzen voor gas en stroom niet te verhogen.

Maar ook omdat de teruggave energiebelasting komend jaar wordt verhoogd en de energiebelasting op stroom wordt verlaagd. Deze combinatie levert een leuke besparing op van gemiddeld €70,- op de energierekening. Een opsteker in het licht van de algemeen duurder wordende energiekosten.

energieprijzen 2020 energieleveranciers

De drie leveranciers hebben laten weten alleen de netbeheerkosten (huur energiemeter) iets te zullen verhogen. Maar dat gaat om een klein bedrag van ongeveer €5,- per jaar. Streep je deze verhoging weg tegen de verlaging van de stroombelasting en de hogere teruggave energiebelasting, dan kom je op een gemiddelde besparing van ongeveer €70,- per jaar uit.

Energieprijzen 2020 vergelijken loont méér

Maar ondanks dat de variabele energieprijzen tot juli 2020 in ieder geval niet stijgen, betekent niet automatisch dat je vanaf 1 januari 2020 bij de goedkoopste energieleverancier zit als trouwe klant.

Want hoewel een gemiddelde besparing van €70,- een hartstikke mooi bedrag is, weten wij dat je met energieprijzen vergelijken en overstappen als nieuwe klant gemakkelijk tot wel honderden euro’s kunt besparen. Wie even de tijd neemt om energieprijzen te vergelijken zal zien dat je bij een aantal energieleveranciers verwelkomt wordt met mooie kortingen op een vast gas en contract variërend tussen de €150,- en €350,-. Dat is nogal een verschil!

Vergelijk energieprijzen
Verlengaanbod van je energieleverancier

Stuurt jouw energieleverancier je een verlengaanbod, dan raden we je toch aan eens een eerlijke energievergelijking te maken naar de goedkoopste energieleverancier.

Want hoewel sommige leveranciers leuke acties voor bestaande klanten hebben met bijvoorbeeld spaarprogramma’s voor trouwe klanten, loont dit vaak niet zoveel als overstappen naar de goedkoopste energieleverancier op dat moment. In de praktijk doen veel energieleveranciers nog maar weinig voor hun vaste klanten, waardoor je met overstappen vrijwel altijd voordeliger is voor je portemonnee.

Goedkoopste energieleverancier
Energieleverancier1 jaar gas & stroomKorting
Overstapdeal155,00Bekijk
1 jaar vast actietarief150,00Bekijk
1 jaar vast100,00Bekijk

Prijsverschil energieleveranciers

Hoe is zo’n groot verschil mogelijk? Energieleveranciers belonen je als nieuwe klant graag met lage vaste energieprijzen voor gas en stroom en geven regelmatig hoge kortingen. Door je tarieven voor gas en stroom vast te zetten voor minimaal één jaar, hebben eventuele prijsveranderingen van de variabele tarieven in januari en juli ook geen invloed op jouw energiecontract. Je betaalt daardoor niet alleen lagere tarieven, je hebt bovendien een stuk meer zekerheid over je energiekosten en bent over het algemeen voordeliger uit.

Variabele energietarieven liggen doorgaans hoger dan vaste gas en stroom tarieven, waardoor je met een variabel energiecontract duurder uit bent. Door alleen al over te stappen naar een vast energiecontract met lagere tarieven bespaar je enkele tientjes per jaar. Maar stap je ook nog over in combinatie met een hoge welkomstkorting wordt het pas echt een leuke besparing!

Met andere woorden: Blijf je na de einddatum van je contract klant bij je energieleverancier, dan krijg je deze korting niet waardoor je ieder jaar tot wel honderden euro’s misloopt én ga je automatisch de hogere variabele energieprijzen voor gas en stroom betalen.

Stap over naar de laagste energieprijzen in 2020

Daarom is januari, zodra alle leveranciers hun nieuwe variabele energieprijzen voor 2020 bekend hebben gemaakt een goed moment eens eerlijk en overzichtelijk de energieprijzen van alle leveranciers te vergelijken. Alleen zo weet je wie de goedkoopste energieleverancier van 2020 is voor jouw situatie, en pak je de hoogst mogelijke besparing mee door over te stappen.

Hoe vind je de goedkoopste energieleverancier in 2020?

Stap 1. Check eerst of je al contractvrij bent

Stap 2. Doe de postcodecheck in onze energievergelijker en vul je huidige verbruik in, of laat een schatting maken van je maandkosten op basis van het aantal personen op jouw adres.

Stap 3. Kies de goedkoopste energieleverancier met een bepaalde tijd contract met vaste tarieven voor gas en stroom en stap over.

Vergelijk energieprijzen

Overstaptip

Bij veel leveranciers kun je tot enkele maanden voor de einddatum al overstappen, zonder een opzegvergoeding te moeten betalen, de zogenaamde ‘switchtermijn’. Je nieuwe leverancier laat in dat geval je huidige contract doorlopen tot de einddatum, waarna je nieuwe contract in gaat.

Bij veel leveranciers kun je zo al 2 tot 3 maanden van tevoren je overstap doorgeven en alvast een mooi aanbieding met welkomstkorting reserveren.

Switchtermijn energieleveranciers