Slimme meter voor gas en elektriciteit laat nog te wensen overEen slimme meter is een nieuw soort energiemeter en vervangt je oude meter wanneer je hiervoor kiest. In plaats van dat je de meterstanden zelf doorgeeft, doet de slimme meter dit automatisch voor je.

Wat is een slimme meter?

In theorie is de slimme meter heel handig en overzichtelijk om je verbruik te checken. Het houd elke dag bij wat je verbruikt en stuurt dit ook nog eens automatisch door. Helaas lukt dat niet altijd en laat de slimme meter nog veel te wensen over. Het doel van de slimme meter is mensen bewust te maken van hun gas en elektriciteitsverbruik. Met het overzicht die de slimme meter bied willen energieleveranciers hun klanten aansporen om minder energie te verbruiken. Het aanschaffen van de slimme meter kost je niks en is veel nauwkeuriger dan de traditionele meter. Er zijn geen schattingen meer nodig bij de jaarafrekening van gas en elektriciteit.

Slimme meters stimuleren niet om energie te besparen

Goedkope energieleveranciers willen hun klanten graag een compleet overzicht bieden van de energiekosten. Een duidelijk overzicht van de totale kosten, het dagelijks energie verbruik, en wat je gebruikt ten opzichte van je medemens kan namelijk helpen met het stimuleren tot besparen op energie. De Vereniging Eigen huis heeft onderzoek gedaan naar de tevredenheid van de slimme meter en verbruiksoverzichten. In het onderzoek kwam naar voren dat slechts de helft van de onderzochte mensen met een verbruiksoverzicht gestimuleerd wordt om energie te besparen. Wanneer je een slimme meter hebt is de energieleverancier verplicht om tweemaandelijks de verbruikskosten te versturen. In veel gevallen gebeurt dit niet. Volgens de Europese regelgeving moet in 2020 80% van de huishouden een slimme meter hebben. Om dit percentage te kunnen behalen, zullen de energieleveranciers eerst hun best moeten doen om transparanter te zijn met de verbruiksoverzichten.

traditionele meter en slimme meter

Energieleveranciers bieden energie besparende alternatieven aan

Veel klanten van EnergieDirect en E.On vinden dat hun energieleveranciers het verbruiksoverzicht kan verbeteren zodat ze wel aangespoord worden tot het besparen van energie. Energieleveranciers zoals Qurrent, NLEnergie en Greenchoice zorgen enigszins wel voor de juiste stimulans om zuiniger te zijn met energie. Bij Engie ontvangt maar liefst 82% een verbruikskostenoverzicht die overzichtelijk genoeg is. Een slimme meter is nog niet verplicht, maar zit er uiteindelijk wel aan te komen voor praktisch alle huishoudens. Gelukkig is de slimme meter niet het enige wat de goedkope energieleveranciers aanbieden om klanten te laten besparen.

Niet zozeer de slimme meter zet aan tot energie besparen, maar het zijn de energieleveranciers zelf die aanzetten tot besparen. Ze proberen hun klanten in andere vormen te stimuleren. Dit wordt vaak gedaan aan de hand van apps en energie bespaar pakketten. In de apps heb je de mogelijkheid om dagelijks, maandelijks en het jaarlijkse verbruik te checken. De apps worden gekoppeld aan je slimme meter. Via de app kan je de informatie uit de slimme meter gemakkelijk op je telefoon of computer lezen. In combinatie met de app leveren sommige leveranciers extra apparaten aan om je exacte verbruik te meten. In het overzicht hieronder vind je wat de leveranciers aanbieden om jou te helpen met besparen.

EnergieleverancierEnergiebesparing
engie
 • Helpt op de website zelf met informatie over energie besparen.
 • Ze houden een blog bij met de nieuwste weetjes en tips voor besparen.
 • Een Energie Verbruiksoverzicht die consistent elke 2 maanden wordt geleverd.
energiedirect
 • Bied geen aanbod om energie te besparen.
essent
 • De Verbruiksmanager. Een Webapp/app om je energieverbruik dagelijks te kunnen bekijken en eventueel vergelijken met anderen.
 • Nest slimme thermostaat die energie bespaart door slim om te gaan met de verwarming.
nle
 • Anna, een App en slimme thermostaat. Via Anna kan je zien wat je verbruikt. Je kan de slimme thermostaat instellen om je te helpen met besparen op je energiekosten doordat deze slim omgaat met energie.
qurrent
 • De Qbox. Een apparaat die de meterstanden van zowel slimme als traditionele meters uitleest. Deze gegevens worden doorgestuurt naar Qurrent. Via de app die bij de Qbox komt, kun je de informatie overzichtelijk bekijken.
 • Niet leden: €89,- borg
 • Leden: €49,- borg
 • Een energie verbruiksoverzicht die consistent elke 2 maanden wordt geleverd.
nuon
 • Energie Dak. Isolatie en zonne-energie opwekken.
oxxio
 • Oxxio app. Een gratis app om al je verbruik te checken. Het is de enige app van een aanbieder die voor iedereen te gebruiken is. Als je geen slimme meter hebt dan moet je de meterstanden handmatig in de app invoeren.
pure-energie
 • Geeft advies om externe energiemanagers te gebruiken voor een duidelijk overzicht.
 • Bied de groenste stroom van Nederland aan.
 • Een Energie Verbruiksoverzicht die consistent elke 2 maanden wordt geleverd.
greenchoice
 • Energiebespaarhuis. Simpele tips om je te helpen met besparen.
 • Een persoonlijk dossier waar je het energieverbruik kan bekijken.

Als je wilt weten wie van de bovenstaande energieleveranciers de goedkoopste energie aanbiedt, dan kan je met onze vergelijker direct zien wie het voordeligst is op jou adres. Zo kan je nog meer geld besparen op je energierekening.

Categorieën: informatief

Gerelateerde artikelen

besparen

Profiteer ook straks van de goedkoopste gas en stroom prijzen

We hebben te maken met roerige tijden, die voor veel huishoudens gepaard gaat met (enige) financiële onzekerheid. Een lichtpuntje dat haast niet onopgemerkt kan blijven zijn de ontzettend lage energieprijzen op dit moment. De impact Lees verder…

besparen

Variabele energieprijzen 2020 blijven gelijk bij grootste energieleveranciers

Die drie grootste energieleveranciers Nuon Vattenfall, Essent en Eneco hebben onlangs bevestigd dat zijn hun variabele energieprijzen voor gas en stroom per 1 januari 2020 niet verhogen, maar gelijk houden. Dat betekent dat bestaande klanten Lees verder…

informatief

Wat mogen we van de energieprijzen verwachten vanaf 2020?

Met Prinsjesdag 2019 net achter de rug weten we ten dele wat er gaat veranderen aan de energierekening: het kabinet gaat het totaal aan energiebelastingen in 2020 verlagen. En dat is goed nieuws voor jouw Lees verder…