We hebben te maken met roerige tijden, die voor veel huishoudens gepaard gaat met (enige) financiële onzekerheid. Een lichtpuntje dat haast niet onopgemerkt kan blijven zijn de ontzettend lage energieprijzen op dit moment. De impact van de Coronacrisis in combinatie met de afgelopen warme wintermaanden zorgen al even voor uitzonderlijk lage energieprijzen. Wie nu overstapt van leverancier kan daar voor langere tijd flink van profiteren. Dat leggen we uit.

“De uitzonderlijk lage gasprijzen als gevolg van de ‘oliecrisis’ binnen de energiemarkt is een uitgelezen kans voor nieuwe energieklanten die overstappen op een vast contract voor gas en stroom.”

Nederland heeft te maken met de laagste gasprijzen sinds het dieptepunt in 2016. Door de enorme daling van de vraag naar energie door het zachte weer en de Coronacrisis krijgt de olieprijs wereldwijd een flinke ‘dreun’, en duwt het overschot aan olie de gasprijs behoorlijk omlaag. Zo ver omlaag zelfs, dat het energie-experts verrast.

Nu gaan alle huishoudens er volgens berekeningen naar verwachting qua energieprijzen 2020 sowieso al iets op vooruit. Met name vanwege de ‘vermindering energiebelasting’ die sterk omhoog gaat dit jaar en de verlaging van de energiebelasting op stroom. Maar de uitzonderlijk lage gasprijzen als gevolg van de ‘oliecrisis’ binnen de energiemarkt is een uitgelezen kans voor nieuwe energieklanten die overstappen op een vast contract voor gas en stroom.

Gas en stroom vergelijken
Vaste gasprijzen nu nóg voordeliger

Sinds de dalende trend in de gasprijzen vanaf januari zijn met ingang van 1 maart de energieprijzen gemiddeld nog eens met ruim 5,5% gedaald. Daardoor betaal je nu gemiddeld nog maar 7 euro per Megawattuur, in plaats van standaard zo’n 20 euro. De grootste leveranciers Vattenfall en Essent zitten dichtbij de laagste gasprijzen ooit.

Ook zijn de vaste gasprijzen ver onder de variabele gasprijzen gedoken. Dat betekent dat overstappen naar een vast contract voor gas en stroom, waarbij je de lage gasprijzen laten vastzetten, je op termijn nog eens flink kan besparen.

Bodemprijzen voor gas en stroom zijn niet blijvend

Wat energieleveranciers precies gaan doen met de variabele energieprijzen vanaf 1 juli is ‘koffiedik kijken’ en hangt af van de huidige ontwikkelingen. Maar het is onvermijdelijk dat straks de energieprijzen op enig moment weer iets zullen gaan stijgen, en we naar alle waarschijnlijkheid zo’n sterke daling in de energieprijzen niet heel snel weer zullen meemaken.

Heb je daarom op dit moment een variabel energiecontract, of een vast contract dat bijna afloopt en overgaat in een variabel contract? Dan kan het zomaar zijn dat je vanaf 1 juli flink bespaart door aanhoudende lage variabele energieprijzen. Maar het blijft een risico en lastig te voorspellen.

Goedkoopste gas en stroom prijzen

Ben je op zoek naar meer zekerheid omtrent je energierekening, en wil je voor langere tijd profiteren van deze bodemprijzen? Stap dan over naar het goedkoopste gas en stroom contract voor jouw situatie.

Want mochten de variabele energieprijzen vanaf 1 juli alweer omhoog gaan, of vanaf 1 januari 2021 wanneer energieleveranciers de variabele energieprijzen voor de tweede keer per jaar mogen wijzigen, dan profiteer jij met een vast energiecontract nog steeds van deze uitzonderlijk lage tarieven die je nu hebt vastgezet.

Stap over en zet deze lage gas en stroom tarieven vast

Als je het ons vraagt is het dus een goed moment om vóór 1 juli je energiecontract te checken en over te stappen als nieuwe klant op een vast energiecontract met de laagste gas en stroom tarieven. Bijna de helft van alle huishoudens in Nederland heeft een variabel energiecontract en kan dus per direct overstappen.

Als nieuwe energieklant profiteer je direct van de lage energieprijzen die nu gelden voor 1 jaar of voor 3 jaar, afhankelijk van je keuze. Dit betekent dat je gedurende de hele looptijd van je contract dezelfde lage tarieven betaalt als waarmee je instapt, wat er ook gebeurt op de energiemarkt.

Het goedkoopste gas en stroom contract

Het goedkoopste gas en stroom contract is vrijwel altijd een 1-jarig contract. De gas en stroom tarieven liggen met een 1-jarig contract vaak nog iets lager dan bij een 3-jarig contract. En omdat het heel makkelijk is om óók bij een 1-jarig energiecontract gebruik te maken van een welkomstkorting, heeft dat een grotere invloed op je totale energiekosten dan bij een 3-jarig energiecontract.

Een voorbeeld: Bij Essent betaal bij een gemiddeld verbruik van 2500 kWh stroom en 1000m3 gas per jaar voor een 3-jarig contract € 0,215820 per kWh stroom en € 0,793780 per m3 gas. Je krijgt een welkomstkorting van € 300,-. In totaal komt je maandbedrag uit op € 96,38 p.m.

Bij het 1-jarige contract van Essent betaal je per kWh stroom: € 0,210300 en m3 gas € 0,763350. Je krijgt een welkomstkorting van € 150,-. In totaal komt je maandbedrag uit op € 104,12 p.m. Het 1-jarige contract is dus goedkoper.

Zo werkt gas en stroom vergelijken

Is overstappen naar de goedkoopste energieleverancier nieuw voor je, of is het simpelweg alweer lang geleden? Dan helpen we je graag. Met de volgende tips kun je meteen aan de slag.

  1. Begin met gas en stoom vergelijken op jouw adres aan de hand van je postcode.
  2. Bekijk wie de goedkoopste energieleverancier voor jou is met de laagste energieprijzen, deze staat altijd bovenaan in de vergelijker.
  3. Stap over door je aan te melden en je profiteer voor 1 of jaar 3 van de laagste energieprijzen.
Gas en stroom vergelijken