Uit het recent gepubliceerd onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt, de Energiemonitor 2018, blijkt dat wederom meer consumenten zijn overgestapt van energieleverancier in de periode april 2017 tot en met eind maart 2018 ten opzichte van voorgaande jaren.

Verrassend positieve resultaten waar wij als energie vergelijkingswebsite erg blij mee zijn. Hoe komt het dat steeds meer huishoudens de overstap naar een andere energieleverancier maken? Wij weten het al langer: meer dan de helft van de overtappers is zich ervan bewust dat ze flink kunnen besparen op hun energierekening door over te stappen. Wat komt nog meer naar voren uit de Energiemonitor 2018?

De energiemonitor is een jaarlijks onderzoek van de ACM naar hoe de energiemarkt zich over de afgelopen twaalf maanden heeft ontwikkeld, waarbij het gedrag van consumenten word gemeten.

Weer minder huishoudens zijn nog nooit overgestapt. Hoera!

De belangrijkste conclusie uit de Energiemonitor 2018: het aantal consumenten dat nog nooit is overgestapt is het afgelopen jaar verder gedaald naar 26%. En dit aantal blijft dalen. Drie jaar geleden was dit percentage namelijk nog 36%. Bovendien gaf de helft van ondervraagde consumenten die afgelopen jaar zijn overgestapt komend jaar weer te zullen overstappen van energieleverancier.

Consumenten hebben wat te kiezen en weten dat ze kunnen besparen

Opvallend is dat consumenten zich veel meer bewust zijn geworden van het feit dat overstappen een flinke besparing kan opleveren. Bij meer dan de helft van de ondervraagden, maar liefst 52%, speelde dat een rol. Ook het feit dat consumenten veel meer keuze hebben tussen energieleveranciers maakt dat overstappen aantrekkelijker is geworden.

Wat we nog meer weten over overstappen uit de Energiemonitor 2018

De belangrijkste motivatie om over te stappen is verreweg de prijs (73%) Meer consumenten hebben daarvoor eerst hun energierekening gecontroleerd alvorens energieleveranciers te vergelijken De prijsdrempel (het verschil tussen de gewenste en de te verwachten besparing) ligt op €28,- (in 2011 nog op €142,-) Consumenten hebben steeds minder moeite met vergelijken en het neemt minder tijd in beslag Maar liefst 91% van de overstappers is tevreden of zeer tevreden over de verwerking van de overstap Het aantal huishoudens dat is overgestapt naar een andere energieleverancier is 1,3 miljoen Over de afgelopen 3 jaar is 42% van de huishoudens overgestapt van energieleverancier
Meer huishoudens zijn voor de eerste keer overgestapt Consumenten van wie het energiecontract binnen een jaar afloopt gaat komend jaar weer energie vergelijken De houding ten opzichte van overstappen is veranderd, meer dan een kwart van de consumenten verwacht in de komende 3 jaar opnieuw over te stappen van energieleverancier Consumenten vinden de prijsinformatie steeds minder ingewikkeld Overstappen gebeurt vaker via een vergelijkingswebsite dan bijv. aan de deur of in de winkel Consumenten stappen verreweg het vaakst over naar variabele energiecontracten die maandelijks opzegbaar zijn Prijsverschillen tussen gas & stroom en alleen stroom contracten zijn toegenomen, waardoor de mogelijkheid tot besparen verder is gegroeid

*Wil je de uitgebreide resultaten van het onderzoek bestuderen? Bekijk dan de pdf-versie Energiemonitor 2018.

Stap jij over van energieleverancier?

Misschien ben je zelf nog nooit overgestapt van energieleverancier. Maar loyaal zijn aan je energieleverancier is niet iets wat loont in de portemonnee. In tegendeel: bestaande klanten betalen vaker te veel. Helaas doen de meeste energieleveranciers nog weinig extra voor hun trouwe klanten.

Naast de prijs is een passende energieleverancier ook vaker een principe kwestie. Nu er tal van kleinere energieleveranciers op de energie markt zijn die een verschil willen maken help je de energiemarkt bovendien scherp houden. Sluit jouw energieleverancier nog aan bij je waarden en doelen? Ben je bijvoorbeeld liever trouw aan een voorloper van een duurzame wereld en een schoner milieu? Dan stap over naar een goedkope groene energieleverancier voor gas & stroom.

Heb je tot slot een goedkoop energiecontract voor alleen stroom? Ook wanneer je alleen stroom afneemt is energie vergelijken en overstappen de moeite waard. Op energiecontracten voor alleen stroom geven energieleveranciers namelijk vaak ook een welkomstkorting van tientallen euro’s en profiteer je van lage energietarieven.