Over een aantal weken is het 1 juli, de datum waarop energieleveraniers traditiegetrouw hun variabele leveringstarieven aanpassen. Dit jaar zijn de ogen meer dan ooit gericht op de energieprijzen, want de verwachting is dat de variabele tarieven nóg verder zullen stijgen dan in januari van dit jaar al het geval was, als gevolg van de aanhoudende energiecrisis. Wat weten we tot nu toe over de energieprijzen per 1 juli 2022, en wat betekent dit voor iedereen met een variabel contract?

Vergelijk energieprijzen

Met hoeveel gaan de variabele energieprijzen naar verwachting omhoog?

Essent en Vattenfall, twee van de grootste energieleveranciers waarbij de meeste huishoudens een energiecontract hebben, hebben onlangs al bekend gemaakt de variabele leveringstarieven vanaf 1 juli helaas fors te moeten verhogen.

Klanten met een variabel contract bij Essent gaan gemiddeld € 50,- méér per maand betalen aan energiekosten. Bij Vattenfall gaan de variabele kosten per maand gemiddeld omhoog met € 20,-. Dit komt bovenop de noodzakelijke prijsstijging die Vattenfall in april van dit jaar al had doorgevoerd.

Deze bedragen zijn inclusief netbeheerkosten, overheidsheffingen en vermindering energiebelasting en de verlaagde btw.

Eneco maakte in maart van dit jaar bekend dat ze de variabele tarieven vanaf april iedere maand gaan aanpassen, niet meer per halfjaar, om zelf de inkooprisico’s te kunnen beperken.

Vandaag heeft Eneco bekend gemaakt de variabele tarieven iets te zullen verlagen per 1 juli. Opvallend, omdat Essent en Vattenfall dus hogere tarieven gaan rekenen. Op maandbasis zouden huishoudens met een variabel contract er gemiddeld € 28,- op vooruit gaan. Dit is inclusief de btw-verlaging per 1 juli.

BTW op energie gaat tijdelijk omlaag per 1 juli 2022 van 21% naar 9%

Tegelijkertijd met de stijging van de variabele leveringstarieven, verlaagt de overheid ter compensatie van de hoge inflatie het btw-tarief van 21% naar 9% vanaf 1 juli. Dit zou zo’n 10% aan energiekosten moeten schelen in de tweede helft van dit jaar. Deze btw-verlaging geldt alleen voor dit jaar.

Vergelijk het aanbod dat er nog is met je huidige contract

Geen leuke boodschap natuurlijk, want de meeste huishoudens voelen de hoge tarieven al flink in de portemonnee. Dat roept dan ook de vraag op wat kun je nu het beste kunt doen als je op dit moment een variabel contract hebt.

We raden je aan je huidige contract vanaf 1 juli eerst te vergelijken met het beperkte aanbod in de vergelijker. De nieuwe variabele tarieven zijn dan verwerkt.

Het is verstandig om eerst uit te rekenen wat je maandbedrag zal zijn vanaf 1 juli met je huidige variabele of aflopende vaste contract. Doe dat vervolgens ook met het aanbod in de vergelijker. Ben je met een ander contract goedkoper uit? Dan is het de moeite waard om over te stappen.

Vergelijk energieprijzen

Overstappen op een nieuw variabel of vast contract?

Het kan in deze roerige markt zeker lonen om over te stappen op een goedkoper variabel contract van een andere leverancier. De prijsverschillen tussen variabele contracten bij de ene en andere leverancier zijn soms behoorlijk. Het loont de moeite dit in de gaten te houden.

Maar bekijk wel of deze leverancier de variabele tarieven ieder halfjaar aanpast of vaker. Anders stap je nu over op een goedkoper contract, maar blijkt misschien over 2 maanden dat de tarieven alsnog ongunstiger voor je uitpakken. Iets om rekening mee te houden.

Het voordeel nú van een variabel contract is dat je iedere maand kosteloos kunt overstappen. Zit je bovenop de energieprijzen en blijkt dat je straks bij een andere leverancier weer goedkoper uit bent? Dan kan overstappen dus interessant zijn.

Alleen een vast contract voor prijszekerheid

Wil je gewoon volledige prijszekerheid en heb je geen zin om ieder halfjaar (of vaker) over te stappen? Alleen dan raden we aan om over te stappen op een 1-jarig vast contract, indien dat wordt aangeboden. Dan betaal je mogelijk wel hogere vaste tarieven, maar weet je zeker dat je niet tussentijds met prijsstijgingen te maken hebt.

Goedkoopste energieleverancier

Kom je moeilijk rond met de huidige energieprijzen en moet je rondkomen op of onder het minimum inkomen? Check dan bij jouw gemeente of je in aanmerking komt voor de eenmalige tegemoetkoming van € 800,- op je energierekening. Met een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum kom je voor compensatie in aanmerking.

Leef jij van een bijstandsuitkering, OAW- of IOAZ-uitkering? Dan krijg je automatisch de compensatie en hoef je hiervoor verder niets te doen.