Ook jij wil natuurlijk het goedkoopste gas en stroom thuis. Afhankelijk van of jij thuis een enkele of dubbele meter hebt, worden jouw stroomkosten berekend op basis van een enkel- of dubbeltarief. Wat is goedkoper? In tegenstelling tot wat je misschien denkt is een dubbele meter, waarbij je naast een normaaltarief ook een goedkoper daltarief betaalt niet meer zoveel goedkoper dan het verrekenen met een enkeltarief. Maar ongeacht of je een enkele of dubbele meter hebt is er altijd een manier om het meeste te besparen op je stroomkosten. Hoe dat zit leggen we uit.

Tip: Heb je een dubbele meter? Kies ook dan voor het enkel tarief, daarmee ben je het goedkoopste uit. Je kunt zelf aangeven tegen welk tarief je je stroom wil laten verrekenen met een dubbele meter. Dit kan bij iedere energieleverancier die wij vergelijken, behalve Budget Energie.

Goedkoopste energieleverancier

Wat is een dubbele meter?

Een dubbele meter is een energiemeter met twee telwerken, in plaats van één. Met een dubbele meter is het mogelijk om je stroomverbruik per kWh tegen twee tarieven te laten verrekenen: een duurder normaaltarief overdag en een goedkoper daltarief in de late avond, nacht en weekenden.

Een dubbele meter is interessant als je het meeste van je stroom verbruikt in daluren. Bij een enkele meter betaal je altijd een ‘enkeltarief’.

Wanneer gaan de daluren voor een dubbele meter in?

 • Van 23:00 uur ’s avonds tot 07:00 uur ’s ochtends
 • In het weekend
 • Op feestdagen

Let wel: het verschilt per regio wanneer de daluren en normaaluren ingaan. Check dit bij je leverancier als je de exacte tijdstippen wil weten. In alle andere gevallen betaal je het normaaltarief.

voorbeeld dubbele meter

Heb ik een enkele- of dubbele meter?

Wat voor energiemeter jij thuis hebt kun je zien op jaarnota of eindafrekening. Of gewoon in je meterkast door even je energiemeter te checken. Een dubbele meter heeft altijd een dubbel telwerk. Heb jij al een slimme meter thuis (dit is niet verplicht)? Dan is dit automatisch een dubbele meter.

dubbele meter

Is een dubbele meter goedkoper?

Jaren geleden was een dubbele meter nog beduidend goedkoper als je ook veel stroom verbruikte in de daluren. Maar het verschil tussen het enkeltarief en dubbeltarief is de laatste jaren steeds kleiner geworden. Het enkeltarief is nu meestal goedkoper dan het normaaltarief overdag bij een dubbele meter.

Het kantelpunt waarop een dubbele meter goedkoper is, is bij de meeste leveranciers verschoven. Je moet nu zeker ruim de helft van je stroom in de daluren gebruiken om met een dubbele meter nog goedkoper uit te zijn. Het komt er op neer dat in de praktijk het verschil in kosten tussen een enkele- en dubbele meter nog maar minimaal zijn. Het exacte kantelpunt verschilt per leverancier.

Hoogste stroomverbruik meestal niet in de daluren

Je zou in theorie goedkoper uit kunnen zijn met een dubbele meter als je uitsluitend ’s avonds laat en ‘s nachts energie verbruikt, en alleen in de weekenden. Maar je stroom enkel in de daluren afnemen is nauwelijks realistisch. Je kunt je vaatwasser en je wasmachine natuurlijk wel ’s nachts aanzetten, maar je koelkast, vriezer, klimaatkast en aquarium, om maar wat te noemen, kun je overdag niet uitzetten.

Kleine verschillen tussen leveranciers bij enkele en dubbele meter

Onderstaande tabel laat goed zien dat de verschillen tussen het verrekenen van je stroomkosten op basis van het enkel of dubbeltarief (normaaltarief en daltarief) nog maar minimaal zijn per type huishouden. Het voordeel van een dubbele meter gaat hooguit over tientallen centen tot een paar euro per maand.

Samenstelling huishouden Verbruik Enkeltarief Dubbeltarief
1 persoons
 • Enkel:1500 kWh en 900 m3
 • Dubbel:1000 Kwh, 500 kWh en 900 m3
 • Nuon Vattenfall € 72,44 Nuon Vattenfall € 72,75
  2 persoons
 • Enkel:2500 kWh en 1000 m3
 • Dubbel:1600 Kwh, 900 kWh en 1000 m3
 • Oxxio € 96,31 Oxxio € 96,89
  4 persoons
 • Enkel:4500 kWh en 1700 m3
 • Dubbel:2500 Kwh, 2000 kWh en 1700 m3
 • Budget Energie: € 175,87 Oxxio € 174,16

  Goedkoopste energieleverancier met een enkele of dubbele meter

  Wil je weten wie de goedkoopste energieleverancier voor jou is, op basis van een enkele of dubbele meter? Dit kun je heel makkelijk zien in onze vergelijker door aan te geven of je enkele of dubbele meter hebt en je verbruik in te vullen.

  Goedkoopste energeleverancier
  energie vergelijken met enkele en dubbele meter

  Enkele meter goedkoper bij thuiswerken

  Daarbij komt nog dat de meesten van ons nu bovendien massaal overdag thuiswerken en tal van apparaten vaker gebruiken, en juist overdag gebruiken. Op basis van het enkeltarief dat goedkoper is dan het normaaltarief bij een dubbele meter, is de kans groot dat je met een enkeltarief nu zelfs goedkoper uit bent.

  Huur dubbele meter hetzelfde als een enkele meter

  De huur van iedere energiemeter is hetzelfde bij de netbeheerder van jouw regio. Of je nou een enkele- of dubbele meter hebt. Ook heeft het soort energiemeter geen invloed op de hoogte van je vastrecht kosten. Die kosten betaal je aan je energieleverancier, en staat los van de kosten voor de huur van de meter die je netbeheerder in rekening brengt. Het verschil tussen een enkele- en dubbele meter zit ‘m dus puur in de energieprijzen voor stroom die leveranciers rekenen.

  Is een enkele of dubbele meter bij zonnepanelen goedkoper?

  Heb je zonnepanelen op jouw dak liggen? Dan is het een zeer terechte vraag om jezelf te stellen of een dubbel tarief het goedkoopste is, of niet. Met zonnepanelen is het namelijk iets ingewikkelder, omdat iedere leverancier zijn eigen verrekenmethode hanteert met een dubbele meter.

  Zo worden op 3 manieren met een dubbele meter en zonnepanelen verrekend:

  1. Het dagverbruik wordt eerst weggestreept tegen het dagtarief. Daarna het dalverbruik tegen het daltarief
  2. De zelf opgewerkte stroom wordt eerst weggestreept tegen het normaaltarief, wat overblijft wordt weggestreept tegen het daltarief
  3. De zelf opgewekte stroom wordt weggestreept tegen de in de daluren opgenomen stroom. Daarna wordt de rest weggestreept tegen het dagtarief

  Afhankelijk van welke methode jouw leverancier gebruikt, kan dit tot een andere uitkomst leiden. Ook speelt de terugleververgoeding mee. Het is daarom niet zo eenvoudig te zeggen welke methode het goedkoopste is. Dat hangt echt van de verrekenmethode van de leverancier af.

  Vanaf 1 juli 2021 kunnen traditionele energiemeters geen dubbeltarief meer meten. Alleen met een slimme meter is dat dan nog mogelijk. Nu heeft ongeveer 50% van de huishoudens een slimme meter. Maar of je nu een slimme meter hebt, of wilt, dit zal een minimale kostenstijging betekenen voor huishoudens zonder slimme meter.

  Heb je geen slimme meter, dan is het voor alleen het daltarief eigenlijk ook niet de moeite waard om je energiemeter te laten vervangen zoals we hebben gezien. Bovendien betaal je vanaf 2021 zelf voor de kosten van het laten vervangen van je energiemeter voor een slimme meter van € 70,-. Dit weegt dus niet op tegen de besparing die je opdoet met het dubbeltarief. Een slimme meter kan om andere redenen wel interessant zijn, zoals het automatisch uitlezen van je meterstanden, of als je zonnepanelen overweegt.

  Regelmatig overstappen naar de goedkoopste energieleverancier bespaart je het meeste

  Wil je serieus geld besparen? Dan is er een andere manier die je veel meer oplevert. Door regelmatig over te stappen op het goedkoopste stroom en gas contract, bespaar je gemiddeld tussen de € 100,- en € 350,-. Het maakt daarbij niet uit of je een enkele of dubbele meter hebt. Je laat als nieuwe klant je gas en stroomtarieven vastzetten, en profiteert bij de goedkoopste energieleverancier eigenlijk al van een mooie welkomstkorting. Deze welkomstkorting kan oplopen tot wel € 360,- bij een 3-jarig contract.

  We raden je aan ieder jaar over te stappen, dan bespaar je relatief het meeste. We zien regelmatig mooie kortingen op 1-jarige contracten die kunnen oplopen tot € 200,-. Deze eenmalige korting maakt uiteindelijk het grootste verschil. Niet de paar euro die je hoogstens bespaart met een dubbele meter.

  Ben je benieuwd wie de goedkoopste energieleverancier is voor jou op basis van je enkele of dubbele meter? Check dan meteen bij wie je moet zijn op basis van jouw verbruik.

  Goedkoopste energieleverancier