Met Prinsjesdag 2019 net achter de rug weten we ten dele wat er gaat veranderen aan de energierekening: het kabinet gaat het totaal aan energiebelastingen in 2020 verlagen. En dat is goed nieuws voor jouw energierekening! Wat verandert er vanaf 2020 aan de energieprijzen?

“Een huishouden met een energieverbruik van 2525 kWh stroom en 1179m3 gas gaat € 100,- minder betalen aan energiebelasting in 2020.”

Energiebelasting op stroom verder omlaag

Een mooie belofte van het kabinet voor komend jaar: een huishouden met een energieverbruik van 2525 kWh stroom en 1179 m3 gas gaat € 100,- minder betalen aan energiebelasting in 2020. Dit komt door de verhoging van de vermindering energiebelasting en de verlaging van energiebelasting op stroom.

Het kabinet was dit jaar al begonnen met het verlagen van de energiebelasting op stroom, komend jaar daalt de energiebelasting op stroom verder. Op dit moment bedraagt de energiebelasting op stroom € 9,86 cent. Dit gaat vanaf 2020 met € 0,009 cent (incl. btw) omlaag per kWh. Tot en met 2023 is het voornemen van het kabinet om de energiebelasting op stroom per kWh ieder jaar verder te verlagen met respectievelijk € 0,49 cent in 2021, € 0,36 cent in 2022 en € 0,35 cent in 2023.

Salderingsregeling zonnepanelen eigenaren

De verlaging van de energiebelasting op stroom betekent tegelijkertijd dat eigenaren van zonnepanelen iets minder mogen salderen. De salderingsregeling voor zonnepanelen eigenaren blijft gehandhaafd tot 2023 in zijn huidige vorm. Hoe de regeling er daarna precies uit komt te zien is nog niet bekend, maar wordt stapsgewijs afgebouwd naar ‘0’ tot 2031.

Vermindering energiebelasting wordt hoger

Naast de verlaging van de energiebelasting om stroom is het goed nieuws voor je energierekening dat de vermindering energiebelasting komend jaar fors omhoog gaat. Deze belastingvermindering is een vast bedrag dat ieder huishouden mag aftrekken van de energiebelasting ter compensatie van de energierekening. Omdat energie een basisbehoefte is mag ieder huishouden deze zogenaamde ‘heffingskorting’ over gas en stroom aftrekken. Daarmee gaat je energierekening omlaag.

Afgelopen jaar was de vermindering energiebelasting verlaagd naar € 257,54 (€ 311,62 incl. btw), maar komend jaar wordt deze weer verhoogd. De vermindering energiebelasting wordt met € 178,14 verhoogd naar € 435,68 (€ 527,17 incl. btw).

Energiebelasting op gas verder omhoog

Terwijl de energiebelasting op stroom vanaf 2020 verder omlaag gaat, gaat de energiebelasting op gas vanaf komend jaar juist verder omhoog met € 3,99 cent (incl. btw) per m3. In de volgende 6 jaren daar op komt daar telkens 1 cent per m3 bij. Deze maatregel moet het aantrekkelijker maken voor huiseigenaren in het kader van duurzaamheidsoverwegingen om over te gaan van aardgas op andere duurzame warmteopties zoals aardwarmte.

Dit betekent dat je fors meer energiebelasting gaat betalen op je gasverbruik. Niet alleen wil je daarom waarschijnlijk zuiniger met je gasverbruik omgaan, ook is het slim om eens de energieprijzen voor gas en stroom te checken.

Check energieprijzen

Energieprijzen vergelijken voor de laagste energierekening

Naast belastingen en heffingen vanuit de overheid wordt je energierekening in belangrijke mate bepaald door de energieprijzen van energieleveranciers en netbeheerders in combinatie met je verbruik. Hier heb je zelf invloed op. Daarom adviseren wij je energierekening verder te verlagen door simpelweg even energieprijzen te vergelijken en over te stappen zodra je contractvrij bent.

En zit je al jaren bij dezelfde leverancier? Dan ben je waarschijnlijk al vrij om over te stappen. Je kunt gemakkelijk tot een paar honderd euro besparen als je overstapt met een mooie korting. En als nieuwe klant betaal je bovendien vaak de laagste tarieven.

Wat energieleveranciers precies gaan doen met de variabele leveringstarieven voor gas en stroom per 1 januari, en wat er gebeurt met de netbeerkosten is nog onduidelijk.

We raden je daarom aan de energieprijzen goed in de gaten te houden en over te stappen naar goedkoopste energieleverancier met vaste levergingstarieven zodra je contractvrij bent. Overstappen naar de laagste energieprijzen in combinatie met een mooie welkomstkorting en cashback kan je al gauw een paar honderd euro extra schelen op je energierekening! Geld dat je waarschijnlijk veel liever aan iets anders besteed.

energieprijzen-2020
Energieprijzen vergelijken