Het was al bekend dat de belasting op energie en de netwerkkosten zouden stijgen. Nu is ook duidelijk geworden dat de energietarieven fors zullen stijgen. De eerste tekenen daarvan zijn nu al zichtbaar.

Waarom de tarieven stijgen
Energieleveranciers worden duurder in 2018

Kortingen dalen en tarieven stijgen

De laatste 2 weken merken we een trend van stijgende energietarieven en dalende kortingen bij energieleveranciers. Zo daalde de korting op een 1 jaar contract van € 130,- naar € 80,- bij Energiedirect. Ondanks die daling zijn ze overigens nog steeds de goedkoopste energieleverancier. We zagen ook een forse stijging in gastarieven bij een aantal leveranciers. Zo kost gas al bijna 70 cent per kubieke meter bij Nuon.

Variabele contracten ook duurder uit

Jaarlijks veranderen de variabele contracten slechts twee keer, in januari en in juli. In 2018 is dan ook de verwachting dat de variabele contracten duurder worden. Dit betekent voor huishoudens een hogere energierekening dan het jaar ervoor. Genoeg reden dus om over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier van 2018 met een 1 jaar contract en een hoge korting. Het zou zonde zijn om een duurder contract aan te houden terwijl je ook geld terug kan krijgen met een kortingsactie.

Waarom stijgen de energietarieven?

Energieleveranciers kopen gas en stroom in op de energiemarkt. De inkoopprijzen daar zijn de laatste tijd gestegen en deze trend zet door tot in 2018. Een oorzaak daarvan is de aantrekkende economie. Doordat de vraag naar energie stijgt daalt het aanbod, wat resulteert in een hogere prijs. Daarnaast wil de overheid de gaswinning in Groningen fors terugbrengen waardoor we meer gas moeten importeren uit het buitenland en dat brengt meer kosten met zich mee. Energiebesparende maatregelen zullen de komende tijd dus nog meer rendement opleveren doordat de energierekening stijgt.

vergelijk hier alle energieleveranciers in 2018
“Als je nu een variabel contract hebt is het verstandig om nog voor 2018 over te stappen naar een andere energieleverancier. Op die manier stel je alvast de lagere energietarieven veilig voor de periode van 1 jaar voordat deze vanaf 1 januari stijgen.