Een energieveiling is niet voordeliger dan de goedkoopste energieleverancier Energieveilingen of het collectief inkopen van energie lijkt zeer voordelig. Echter is het bijna altijd voordeliger om te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier. Bij een energieveiling krijg je een ‘persoonlijk’ aanbod, maar hierbij profiteer je vaak niet van de goedkoopste energie.

De werking van een energieveiling

Er zijn een aantal organisaties waarbij jij je in kan schrijven om mee te doen aan een energieveiling. Zo kan je als één grote groep energie inkopen en wordt er gedacht dat je daardoor een lagere prijs krijgt. Energieleveranciers zijn dan meestal bereid om de prijs iets te laten zakken ten opzichte van hun reguliere aanbod. Nadat de inschrijving van de veiling gesloten is, gaan de energieleveranciers tegen elkaar opbieden. De energieleverancier die ‘wint’, stuurt naar elke deelnemer van de veiling een persoonlijk aanbod en hierbij kan je kiezen of je er wel of niet op in gaat.

Het klinkt allemaal erg aantrekkelijk, echter is het nadeel dat het aanbod nog vrijblijvend is. Er kunnen nog een hoop mensen, die zich hebben ingeschreven voor de veiling, niet ingaan op het aanbod. De energieleveranciers calculeren dit risico in, waardoor de prijs nooit lager zal zijn dan die van de goedkoopste energieleverancier. Daarnaast bieden de energieleveranciers meestal niet al haar energieproducten aan. Daarbij heb je bijvoorbeeld niet de keuze tussen groene of grijze stroom of een vast of variabel tarief. Afhankelijk van je verbruik is het winnende bod vaak niet voordeliger. De organisaties die energieveilingen organiseren verdienen ook geld, waardoor het prijsvoordeel nog minder groot wordt.

Kiezen voor de goedkoopste energieleverancier

Niet alle energieleveranciers doen mee aan een energieveiling. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld de goedkoopste energieleverancier voor jou, niet meedoet aan een veiling. Het grote voordeel van niet kiezen voor een energieveiling, is dat je zelf een energieleverancier uit kan kiezen die voor jou verbruik het goedkoopste is. Zo kan je kiezen of je groene of grijze stroom wilt, of een vast of variabel tarief, kortom je hebt keuzevrijheid. Bij een eenmalig aanbod van een energieveiling, heb je dit niet. In de onderstaande tabel is een overzicht te zien van de top drie goedkoopste energieleveranciers.

EnergieleverancierEnergiecontractMaandprijs
NLE 1 jaar 1 jaar vast
  • Elektriciteit per kWh € 0,17350
  • Gas per m3 € 0,53362
  • Vastrecht € 11,40 per maand

€ 117,-

MEER INFO

Qurrent1 jaar 1 jaar vast
  • Elektriciteit per kWh € 0,17910
  • Gas per m3 € 0,55880
  • Vastrecht € 12,10 per maand

€ 120,19

MEER INFO

Oxxio 1 jaar 1 jaar vast
  • Elektriciteit per kWh € 0,16793
  • Gas per m3 € 0,57799
  • Vastrecht € 9,18 per maand

€ 126,30

MEER INFO

Niet alleen de keuzevrijheid, maar ook het moment van overstappen is een voordeel van de goedkoopste energieleverancier. Bij een energieveiling zit er gemiddeld een aantal maanden tussen het moment van inschrijven en het daadwerkelijk overstappen van energieleverancier. In de tussentijd kan er al veel veranderd zijn op de energiemarkt of is je contract al afgelopen. Het is daarom voordeliger om op ieder moment te kunnen overstappen van energieleverancier.

Categorieën: besparen

Gerelateerde artikelen

besparen

Waarom zou je niet overstappen van energieleverancier?

Nog lang niet stapt iedereen over van energieleverancier. Veel mensen zijn bang om over te stappen van energieleverancier. Maar is dat wel nodig? Nee! Wij hebben de vijf meest gehoorde redenen op een rij gezet Lees verder…

besparen

De goedkoopste energieleverancier van begin 2018

De goedkoopste energieleverancier in januari 2018 is Nuon. Onverwachts goedkoop, ondanks de hogere tarieven. Nuon heeft als enige energieleverancier de hoge korting behouden, terwijl andere de korting fors verlaagde. Dit leidt er toe dat je, Lees verder…

besparen

De goedkoopste energieleverancier van begin 2017

Voor het eerste sinds jaren gaan de energieprijzen voor de meeste huishoudens omhoog. Huishoudens met een variabel energiecontract zijn per 1 januari 2017 gemiddeld € 20,- op jaarbasis duurder uit. Hoog tijd dus om over Lees verder…