Naast de leveringskosten voor energie, bestaat je energienota ook uit vastrecht. Het vastrecht is een vast bedrag dat je per maand, kwartaal of jaar betaald. Het is een vast bedrag per maand ongeacht je verbruik. Echter kan het vastrecht wel per leverancier verschillen. Wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste energieleverancier is het aan te raden om zowel de leveringskosten als het vastrecht te vergelijken.

Laag vastrecht voordelig bij laag verbruik

Vastrecht wordt tegenwoordig ook wel de vaste leveringskosten genoemd. Dit zal je dan ook terug vinden op je energierekening. De vaste leveringskosten verschillen per leverancier en lopen uiteen van ongeveer € 3,- tot € 6 ,- per product per maand. Wanneer je een laag energieverbruik hebt, is het aan te raden om te vergelijken op vastrecht. De goedkoopste energieleverancier met een laag vastrecht is Essent. Zij hebben momenteel vaste leveringskosten van nog geen € 3,- per product per maand. In onderstaande tabel is het vastrecht per product per maand te zien van alle energieleveranciers.

Wanneer je de vaste leveringskosten met elkaar vergelijkt, zie je dat je op jaarbasis al bijna honderd euro kan besparen om voor het laagste vastrecht te kiezen. Echter is het niet aan te raden om je blind te staren op het vastrecht. De gemiddelde jaarkosten zijn uiteindelijk het belangrijkste. Gemiddeld bespaar je door over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier al snel tientallen tot honderden euro’s. Het is daarom aan te raden om ieder jaar over te stappen. Zo kan je ook gebruik maken van welkomstkortingen en zelfs cadeaus.

EnergieleverancierVastrecht stroomVastrecht gasMeer info
Oxxio€71,87€71,87Ga naar Oxxio
Vandebron€90,00€90,00Ga naar Vandebron
Essent€71,88€71,88Ga naar Essent
Nuon€59,82€59,82Ga naar Nuon
Budget Energie€59,88€59,88Ga naar Budget Energie
NLE€83,93€83,93Ga naar NLE
Energiedirect€65,92€65,92Ga naar Energiedirect
Eneco€71,87€71,87Ga naar Eneco
Pure Energie€72,60€72,60Ga naar Pure Energie
PowerPeers€108,17€108,17Ga naar PowerPeers
Engie€55,66€55,66Ga naar Engie
Greenchoice€54,00€54,00Ga naar Greenchoice

Wanneer je een laag verbruik hebt, is het voordeliger om een laag vast recht en hogere energietarieven te hebben. Wanneer je juist een hoog verbruik hebt, dan is het aan te raden om te kiezen voor een hoger vastrecht en lagere energietarieven.

De goedkoopste energieleverancier met een laag vastrecht

De goedkoopste energieleverancier van 2019

Oxxio is op dit moment de goedkoopste energieleverancier. Oxxio heeft niet het allerlaagste vastrecht maar onderaan de streep komen ze wel het voordeligst uit. Dat komt door de lage energieprijzen en hoge eenmalige welkomstkorting.

Alle goedkope energieleveranciers

Hieronder zie je goedkope energieleveranciers die wij vergelijken. Deze leveranciers bieden goedkope groene stroom en gas aan. Sommige leveranciers bieden 100% NL groene stroom aan dat opgewekt is uit zonne-parken of windmolens van Nederlandse bodem.