Naast de leveringskosten voor energie, bestaat je energienota ook uit vastrecht. Het vastrecht is een vast bedrag dat je per maand, kwartaal of jaar betaald. Het is een vast bedrag per maand ongeacht je verbruik. Echter kan het vastrecht wel per leverancier verschillen. Wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste energieleverancier is het aan te raden om zowel de leveringskosten als het vastrecht te vergelijken.

De goedkoopste energieleverancier met een laag vastrecht

Laag vastrecht voordelig bij laag verbruik

Vastrecht wordt tegenwoordig ook wel de vaste leveringskosten genoemd. Dit zal je dan ook terug vinden op je energierekening. De vaste leveringskosten verschillen per leverancier en lopen uiteen van ongeveer € 3,- tot € 6 ,- per product per maand. Wanneer je een laag energieverbruik hebt, is het aan te raden om te vergelijken op vastrecht. De goedkoopste energieleverancier met een laag vastrecht is Essent. Zij hebben momenteel vaste leveringskosten van nog geen € 3,- per product per maand. In onderstaande tabel is het vastrecht per product per maand te zien van alle energieleveranciers.

Wanneer je de vaste leveringskosten met elkaar vergelijkt, zie je dat je op jaarbasis al bijna honderd euro kan besparen om voor het laagste vastrecht te kiezen. Echter is het niet aan te raden om je blind te staren op het vastrecht. De gemiddelde jaarkosten zijn uiteindelijk het belangrijkste. Gemiddeld bespaar je door over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier al snel tientallen tot honderden euro’s. Het is daarom aan te raden om ieder jaar over te stappen. Zo kan je ook gebruik maken van welkomstkortingen en zelfs cadeaus.

EnergieleverancierVastrecht stroomVastrecht gasMeer info
Essent€32,24€32,24Ga naar Essent
Nuon€41,96€50,97Ga naar Nuon
Energiedirect€45,01€45,01Ga naar Energiedirect
Vandebron€90,00€90,00Ga naar Vandebron
Oxxio€71,87€71,87Ga naar Oxxio
NLE€83,93€83,93Ga naar NLE
PowerPeers€83,88€83,88Ga naar PowerPeers
Energiedirect€45,01€45,01Ga naar Energiedirect

Wanneer je een laag verbruik hebt, is het voordeliger om een laag vast recht en hogere energietarieven te hebben. Wanneer je juist een hoog verbruik hebt, dan is het aan te raden om te kiezen voor een hoger vastrecht en lagere energietarieven.

Nuon is de goedkoopste energieleverancier van 2018

Nuon is op dit moment de goedkoopste energieleverancier. Nuon heeft niet het allerlaagste vastrecht maar onderaan de streep komen ze wel het voordeligst uit. Let wel hier kies je voor grijze stroom. De energieleverancier meth laagste vastrecht én groene stroom is Essent.

Naast dat Nuon lage tarieven aanbiedt, hebben ze momenteel ook nog een welkomstkorting van € 250,- bij een éénjarig energiecontract.

Alle goedkope energieleveranciers

Hieronder zie je goedkope energieleveranciers die wij vergelijken. Deze leveranciers bieden goedkope groene stroom en gas aan. Sommige leveranciers bieden 100% NL groene stroom aan dat opgewekt is uit zonne-parken of windmolens van Nederlandse bodem.