Overstappen naar een andere energieleverancier, wat moet u hiervoor doen en welke voordelen levert u dit op.
Door Regelmatig over te stappen van energieleverancier kunt u veel geld besparen. Maar er zijn natuurlijk ook andere redenen om over te stappen van energieleverancier. U kunt overstappen omdat u niet tevreden bent met de diensten die uw huidige leverancier u aanbiedt, u bent niet tevreden over de klachtafwikkeling of u heeft gezien dat u bij het overstappen een leuk cadeau kunt krijgen. De reden voor het overstappen kan dus voor iedereen anders zijn. Echter zijn er altijd een aantal vaste stappen die u doorloopt als u van energieleverancier gaat wisselen. Voor u zetten wij deze stappen op een rij, in welke volgorde u die doorloopt is natuurlijk uw eigen keuze of misschien slaat u zelfs wel een aantal stappen over.

Huidige contract checken
Wat u als eerste kan doen is het bekijken van uw huidige energiecontract of nota. De nota krijgt u een keer per jaar opgestuurd en soms krijgt u een tussentijdse energienota van uw leverancier toegestuurd of kunt u online uw verbruik bijhouden. Natuurlijk kijkt u dan eerst bij welke energieleverancier u bent aangesloten voor uw stroom en eventueel uw gas. Vervolgens kijkt u wat u nu betaalt per maand, maar ook per kWh energie en per m3 gas en natuurlijk wat u aan vastrecht per maand betaalt. Verder kijkt u naar uw verbruik; het aantal kWh en het aantal m3 dat u verbruikt. Vervolgens kijkt u tot wanneer uw contract loopt. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als u eerder over wilt stappen dan dat uw contract is afgelopen. Dit is wel mogelijk, maar dan betaalt u soms een boete. Op deze opzegvergoeding voor het vroegtijdig verbreken van uw energiecontract komen we later nog terug. De afloopdatum is ook belangrijk om door te geven aan uw nieuwe energieleverancier als u besluit over te gaan stappen. Natuurlijk kunt u tevens kijken of u groene of grijze stroom gebruikt en een enkel of dubbeltarief heeft.

Tarieven checken
Als u uw huidige contract heeft bekeken en alles goed op een rijtje heeft gezet, dan gaat u opzoek naar andere energieaanbieders. U kijkt wat de vaste kosten zijn bij andere energieleveranciers en hoeveel u daar betaalt voor gas per m3 en voor stroom per kWh. Om dit overzichtelijk te kunnen vergelijken kunt u gebruik maken van onze Goedkoopste Energieleverancier top 2016, waar alle tarieven duidelijk staan vermeld. Door middel van uw huidige verbruik kunt u gemakkelijk berekenen wat u bij andere leveranciers per jaar en per maand zal gaan betalen. Hierbij kunt u eventuele acties meenemen. Bij het kiezen van een andere leverancier kunt u verder kijken of het om groene of grijze stroom gaat en u kunt kiezen voor enkel of dubbeltarief. Een dubbeltarief is vooral voordelig als u voornamelijk in de nacht of het weekend energie verbruikt. Komt u door middel van het vergelijken tot de conclusie dat u bij een andere energieleverancier beduidend minder betaalt dan kunt u het besluit gaan nemen om over te stappen.
Vergelijk hier de goedkoopste energieleveranciers
 


Hoe gaat het overstappen in zijn werk
Het overstappen van energieleverancier is tegenwoordig zeer gemakkelijk, omdat uw nieuwe energieleverancier alles voor u regelt. Uw nieuw gekozen energieleverancier zegt uw huidige energiecontract op, per de door u vastgestelde datum. De daadwerkelijke overstap naar een nieuwe energieleverancier duurt gemiddeld 6 weken, maar dit kan verschillen per energie aanbieder. U kunt de datum voor het overzetten van uw energieleverancier zelf bepalen: kiest u voor een overstap zodra uw contract afloopt of wilt u al eerder overstappen? Als u de keuze maakt om over te stappen voordat uw energiecontract afloopt dan moet u rekening houden met opzegvergoeding bij u huidige leverancier.

Opzegvergoeding betalen
Bij alle energieproviders betaalt u een zogeheten boete als u uw contract vroegtijdig beëindigd, oftewel als u uw contract verbreekt voordat de contractperiode ten einde is. Dit noemen ze de opzegvergoeding. Hieronder vindt u de bedragen die moeten worden betaalt als opzegvergoeding. Deze bedragen worden gerekend per product (dus voor stroom of gas). Bij afname van zowel gas als stroom betaalt u dus twee maal het onderstaande bedrag. Resterende looptijd van 2,5 jaar of meer: u betaalt € 125,- Resterende looptijd van 2 tot 2,5 jaar: u betaalt € 100,- Resterende looptijd van 1,5 tot 2 jaar: u betaalt € 75,- Resterende looptijd van 1,5 jaar of minder: u betaalt € 50,- Wanneer u gebruik hebt gemaakt van een welkomstkorting of kortingsactie kan het zo zijn dat u deze ook terug moet betalen bij het vroegtijdig beëindigen van het contract. Het is afhankelijk van uw energieleverancier hoeveel u hiervan terug moet betalen.

Opzegvergoeding terugkrijgen
Wanneer u, ondanks de opzegvergoeding, toch over wilt stappen is dit geen probleem. Veel energieleveranciers betalen namelijk de opzegvergoeding voor u, die u moet betalen bij het voortijdig opzeggen van uw energiecontract, als u bij hen een energiecontract afsluit. De leveranciers die uw boete vergoeden zijn Engie, Essent, Energiedirect, Nuon, Delta en Eon. Je krijg bij deze energieleverancier een vergoeding tot € 125,- per product. De Nederlandse Energie Maatschappij vergoed alleen in enkele gevallen. Qurrent en Oxxio betalen de opzegvergoeding niet.

Dus als u wilt overstappen van energieleverancier, volg dan ons stappenplan. Houdt hierbij rekening met eventuele extra kosten bij het vroegtijdig opzeggen van uw energiecontract en vraag aan uw nieuwe energieleverancier of zij dit vergoeden. Onthoud bovendien dat het overstappen helemaal niet moeilijk is en dat het u veel geld kunt besparen.
Categorieën: overstappen

Gerelateerde artikelen

overstappen

Fors hogere variabele energieprijzen vanaf 1 juli 2022: wat kun je het beste doen met je contract?

Over een aantal weken is het 1 juli, de datum waarop energieleveraniers traditiegetrouw hun variabele leveringstarieven aanpassen. Dit jaar zijn de ogen meer dan ooit gericht op de energieprijzen, want de verwachting is dat de Lees verder…

besparen

Energieprijzen 2023: wat verandert er voor jouw energierekening dit jaar?

Ben jij net als vele anderen op dit moment ook bezig met je energiecontract vanwege de hoge tarieven? Dan is het goed om te weten wat er dit jaar precies verandert, en wat dat voor Lees verder…

overstappen

5 redenen waarom jij waarschijnlijk niet bij de goedkoopste energieleverancier zit

Er zijn altijd redenen te bedenken om iets ‘niet’ te doen. Zo ook overstappen van leverancier. Ongeveer de helft van alle huishoudens stapt niet regelmatig over, en zit soms al jaren bij dezelfde leverancier. Zonde, Lees verder…