Dankzij de invoering van het energie prijsplafond vanaf januari 2023, zal de energierekening voor veel huishoudens naar verwachting lager uitvallen komend jaar. Maar ondanks deze maatregel blijft energie vergelijken vanwege de vastrechtkosten en de verwachtte marktprijzen voor energie in 2023 belangrijk, om zeker te weten dat je bij de goedkoopste energieleverancier zit. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat zit.

Het energie prijsplafond vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 gaat het energie prijsplafond van kracht als belangrijkste steunmaatregel voor komend jaar.

Ieder huishouden met een eigen energieaansluiting betaalt dan maximaal € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh stroom voor al het energieverbruik tot 1200 m3 gas en 2900 kWh stroom. Huishoudens met stadsverwarming betalen voor een Gigajoule maximaal € 43,39 vanaf 1 januari 2023.

Het energie prijsplafond moet huishoudens zoveel mogelijk stimuleren om onder dit gemiddelde verbruik te blijven waar dat kan en lukt.

De marktprijs voor gas en stroom blijft hoog voor je verbruik boven het energieplafond

Weet je nu al dat je met jouw huishouden boven het gemiddelde energieverbruik van 1200 m3 gas en 2400 kWh uit zal komen, dan raden we je zeker aan om regelmatig energie te blijven vergelijken in 2023.

Je betaalt voor het deel dat je boven het prijsplafond uitkomt namelijk de dan geldende marktprijs voor gas en stroom. En die ligt naar verwachting vanaf begin 2023 nog ruim boven de € 3,- per m3 voor gas en tegen de € 0,80 per kWh stroom.

Check daarom wie de goedkoopste energieleverancier is met met de beste leveringstarieven als je een hoog energieverbruik hebt.

Vind de goedkoopste energieleverancier

Vastre leveringskosten vallen buiten het energie prijsplafond

Daarnaast betaal je mogelijk ook méér vaste leveringskosten (vastrecht) dan nodig, omdat het prijsplafond hier niet op van toepassing is. Dit is ongeacht of je onder of boven het maximale verbruik uitkomt van het prijsplafond.

Je kunt hier mogelijk ook op besparen, omdat de vaste leveringskosten tussen leveranciers sterk kunnen verschillen, tot wel tientallen euro’s per jaar.

De vaste leveringskosten, of vastrechtskosten zijn administratieve kosten die je maandelijks betaalt voor zowel gas en stroom. De hoogte van deze kosten mogen leveranciers zelf vaststellen, onder toezicht van de ACM.

Bij de leveranciers in onze vergelijker betaal je op dit moment aan vaste leveringskosten tussen de € 60 en € 65,- per jaar. Maar er zijn ook leveranciers bij wie de vastrechtkosten oplopen tot € 200,- per jaar. Doordat de vaste leveringkosten kosten flink kunnen verschillen kan het zijn dat je bij een andere leverancier goedkoper uit bent.

Vind de goedkoopste energieleverancier

Mis geen vaste energiecontracten met de energie alert

Wij verwachten dat je in de loop van november waarschijnlijk alweer vaste energiecontracten kunt vergelijken. Dat is eerder dan vanaf januari 2023. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de energie alert op Keuze.nl, onze partner website. Dan weet je het als eerste zodra er weer vaste contracten beschikbaar zijn. Keuze.nl, onze partnerwebsite.

Aanmelden energie alert